KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna brit nagykövete: Kijev veszteségei „borzalmasak” lesznek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna nyilvánosságra fogja hozni „szörnyű” veszteségeinek nagyságát, amint véget ér az Oroszországgal folytatott konfliktus – mondta Vadim Pristajko, Kijev brit nagykövete egy pénteken megjelent interjúban.

A Daily Express című brit bulvárlap kérdésére, hogy nyilatkozzon az ukrán katonák és civilek áldozatairól, Pristajko azt mondta, hogy „kezdettől fogva az volt a politikánk, hogy nem beszélünk a veszteségeinkről”.

„Amikor a háborúnak vége lesz, ezt el fogjuk ismerni. Azt hiszem, ez egy borzalmas szám lesz”

– tette hozzá.

Pristajko elutasította a Moszkva és Kijev közötti tárgyalások lehetőségét – legalábbis addig, amíg Oroszország ki nem vonja csapatait azokról a területekről, amelyeket Ukrajna a magáénak tekint. „Tehát a legvégsőkig kell harcolnunk” – mondta a megbízott.

A nagykövet beszélt azokról a támadó dandárokról is, amelyeket Ukrajna állítása szerint az Oroszország elleni várva várt tavaszi offenzívához állított össze. „Aki azt mondja, hogy ezekben a dandárokban 40 ezer ember van, annak szeretném leszögezni, hogy mi egymillió embert mozgósítottunk” – jelentette ki Pristajko.

Az ukrajnai konfliktusban résztvevő felek ritkán közölnek adatokat a veszteségeikről. Tavaly ősszel azonban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 100 ezerre tette a kijevi halálos áldozatok számát, amelyet Ukrajna vitatott, és amelyet később töröltek a hivatalos honlapról. Decemberben Mihail Podoljak, Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egyik vezető tanácsadója 12-13 ezer főre tette a kijevi katonák halálos áldozatainak számát.

Oroszország hivatalosan nem frissítette veszteségeit tavaly szeptember óta, amikor a moszkvai védelmi minisztérium 5937 katonatag halálát becsülte.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Egy ukrán katona egy rakéta-meghajtású gránátot (RPG) lő ki egy kilövőből 2023. április 7-i kiképzésen. © Genya SAVILOV / AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: