KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrajna áramellátási vészhelyzetet hirdetett

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán kormány csütörtökön sürgősségi segítséget kért Lengyelországtól, Romániától és Szlovákiától, mivel az alacsony hőmérséklet miatt áramhiány lépett fel az elektromos hálózatban – közölte az Ukrenergo állami közműszolgáltató.

Az áram iránti kereslet nagyobb lett, mint amennyit az Ukrenergo hálózata képes volt ellátni, miután Kijevben havazott, és a hőmérséklet -4 Celsius-fok alá süllyedt. A vállalat közölte, hogy a szomszédos államokból importál áramot Ukrajnába.

„11:00 és 19:00 óra között a Szlovákiából, Romániából és Lengyelországból származó vészhelyzeti villamosenergia-importot használjuk fel az energiarendszer egyensúlyának fenntartására” – áll az Ukrenergo által az ügyfeleknek országszerte küldött üzenetben.

Áramkorlátozást „egyelőre” nem terveznek – tette hozzá a vállalat, de felszólította az ukránokat, hogy takarékoskodjanak az árammal.

Ukrajna áramhálózatának tavaly súlyos károkat okoztak az orosz légi és rakétacsapások. Moszkva a támadásokat megtorlásnak nevezte az október elején, a krími híd elleni terrortámadásért. Kijev kezdetben tagadta, hogy bármi köze lenne a terrorakcióhoz – miközben megünnepelte a támadást Később azonban elismerték felelősségüket az akcióban.

Az ukrán elektromos hálózat elleni orosz rakétatámadások márciusban értek véget. Kijev akkor diadalmasan jelentette be, hogy áprilisban helyreállította az elektromos hálózatot és újraindította az exportot, megköszönve a Nyugat a segítségét. Júniusban azonban Vlagyimir Kudrickij, az Ukrenergo vezetője azt közölte, hogy Ukrajnának növelnie kell a termelést és áramot muszáj lesz importálnia, hogy ki tudja elégíteni a keresletet.

November végén az Ukrenergo megkongatta a vészharangot az energiarendszer „nehéz helyzete” miatt.

„Az erőművek nem tudnak elegendő villamos energiát termelni a fogyasztók összes igényének kielégítésére: a naperőművek alig működnek a felhősebb régiókban, a szénerőművekben pedig egyes blokkok még mindig javítás alatt állnak” – közölte akkor a vállalat.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt kép: Sérült elektromos vezetékek egy közép-ukrajnai nagyfeszültségű alállomáson, 2022. november 10. © Genya SAVILOV / AFP

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Kritikus a helyzet a lengyel-ukrán határ két átkelőjénél is

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük