KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újságírókat félemlítenek meg Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megfélemlítik és lehallgatják Ukrajnában azokat az újságírókat, akik az ország vezetését átszövő korrupció után nyomoznak.

Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök januárban azt hangoztatta, hogy tűrhetetlennek tart bármilyen, a sajtóra nehezedő nyomást, bátornak kell lennie annak az újságírónak, aki Ukrajnában a korrupciós ügyek nyomába ered. Különböző megfélemlítési taktikákat alkalmaznak a sajtó munkatársai ellen, a végső fenyegetés pedig a frontra küldés – árulta el a Politico brüsszeli hírportálnak Juri Nikolov oknyomozó újságíró.

Nikolov derítette fel a hadsereg élelmiszer-ellátását és étkeztetési szolgáltatásait átszövő korrupciót, amely akár háromszoros árakat eredményezett a háborúban álló országnak. Miután Nikolov cikkei megjelentek, lemondott az illetékes védelmi miniszterhelyettes, és az eset hozzájárult Olekszij Reznyikov akkori védelmi miniszter leváltáshoz is. Az újságíró szerint a látványos tisztogatás ellenére a valódi felelősök a minisztériumban maradtak.

Nikolovnak nem sok jót hozott cikkeinek sikere. Zaklatás célpontjává vált, előfordult, hogy terepszínű ruhás férfiak dörömböltek az ajtaján, névtelenül fenyegették a közösségi médiában.

Még hátborzongatóbb, ami a Bihus.Info független híroldal munkatársaival történt. Januárban a YouTube online videómegosztóra felkerült egy felvétel a médium munkatársainak szilveszteri bulijáról, ahol drogokat is fogyasztottak. Szintén napvilágra kerültek olyan lehallgatott telefonbeszélgetések, amelyekben cannabis vásárlásáról volt szó. „Bízhatunk a nyomozásaikban, ha drog hatása alatt végzik őket?” – írták a felvételekhez.

A hírportál alapítója, Denisz Bihusz néhány munkatársat elbocsátott a felvételek hatására, de sokkal inkább aggasztotta, hogy ki készítette a felvételeket és milyen célból. Az ukrán titkosszolgálatot, az SZBU-t vádolta, és mint kiderült, nem alaptalanul. A szervezet vezetője, Vaszil Maljuk elismerte, hogy törvénytelen lehallgatás történt, és elbocsátott egy osztályvezetőt.

Ezzel azonban nem szűnt meg Ukrajnában az újságírókra nehezedő nyomás. Aki túl sokat szaglászik a kormányzat közelében, azt könnyen orosz ügynöknek, hazaárulónak vagy behívást elkerülőnek bélyegzik, ami sok sajtómunkást öncenzúrára késztet.

Ez is érdekelheti:  Spanyolország május 28-án elismeri az önálló palesztin államot

Akadt olyan újságíró, aki a háború elején önként jelentkezett egy sajtós pozícióra a hadseregbe. Miután azonban az egyik cikke nem nyerte el a hatalmasok tetszését, csakhamar áthelyezték egy harcoló egységhez, és kis híján Avgyejevkában találta magát. Az esetről tudomást szerző újságírók nem mertek „zajt csapni”, attól tartva, hogy kollégájuk akkor menthetetlenül a halálos ítéletet jelentő frontszakaszra kerül – mesélte Nikolov.

Politico, MN

Kiemelt kép: illusztráció / Pixabay

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük