KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Újabb részletek derültek ki a Quaestor-botrányról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Miután a Quaestor Financial Hrurira Kft. – a cégcsoport kötvénykibocsátó cége – hétfőn öncsődöt jelentett, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) hivatalból kell vizsgálatot indítania a kötvényforgalmazónál, a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél. A jegybank felügyeleti biztost rendelt ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden azt közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez. Utóbbira napközben sor is került. Késő délelőtt a BÉT is felfüggesztette a brókercég kereskedési jogát a BÉT-en.

A Quaestor kiemelte: ügyfeleiket tájékoztatják a csődeljárás menetéről. Kijelölnek egy csődbiztost a vagyonelemek értékesítésére, ez biztosítja az ügyfelek kifizetését. A Quaestor csoport másik három cége – vagyis a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt., a Quaestor Idegenforgalmi és Kereskedelmi Zrt., valamint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. – nem érintett az ügyben, ezek a cégek jelenleg is működnek – közölte a cég.

A külügyi tárca ugyanakkor közölte: azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket – az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó kontraktusokat – a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatója, Tarsoly Csaba érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Az MNB a Buda-Cash-botrány után kezdett vizsgálatokat a pénzügyi szolgáltatóknál. Erre a vizsgálatra válaszul vagy amolyan megelőző csapásként jött ki tegnap este a Quaestor közleménye az öncsődről. A közlemény azonban nem bontotta ki az igazság minden részletét – írja a 444.hu. A cikk szerint a jegybank vizsgálata több mint százmilliárdos csalássorzatra utaló nyomokat talált. A Quaestor körülbelül 60 milliárd forint értékben bocsátott ki vállalati kötvényeket az elmúlt években. Az utolsó kibocsátás éppen tavaly novemberben volt. A cég ezeknek a válallati kötényeknek hozott létre másodpiacot, amelyen az ügyfelei kereskedtek. A kötvényállományból éppen 5-6 milliárd járt le, amit a cég nem tudott kifizetni. (Ezt lehetne mondjuk a Buda-Cash-pánikra fogni.)

Az MNB szakemberei azonban azt találták, hogy a 60 milliárdnyi mellett van még 150 milliárd fiktív kötvény is, amit a felügyelet tudta nélkül, illegálisan bocsátottak ki – olvasható a 444.hu-n. Ez pedig már büntetőjogi probléma, nem is felügyeleti. Tehát a Quaestor MNB-engedély nélkül, illegálisan bocsátott ki kötvényeket. Ez majdnem olyan, mintha pénzt vagy mást értékpapírt nyomtatott (értsd: hamisított) volna – fogalmaz az írás.

Ez is érdekelheti:  Két éve nem volt erre példa: Oroszország több földgázt szállított Európába, mint az USA

Így csaltak

A gyanú szerint mindegyik brókercégnél adatokat hamisítottak: a Buda-Cashnél és a Quaestornál az informatikai rendszereket hamisították meg, a Hungária Értékpapírnál kockás füzetes módszerrel ment a csalás – mondta a hvg.hu szerint Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a parlament gazdasági bizottságának keddi ülésén. Ez utóbbinál az ügyfelek megbízása nélkül nyúltak a pénzükhöz a cég vezetői és munkatársai. A Hungáriánál körülbelül egymilliárd forint lehet a feltárt kár, de mivel a társaságnak volt egy kötvénykibocsátása is, így további 5-6 milliárd forinttal nőhet a kár összege.

A Buda-Cash-üggyel kapcsolatban Windisch elmondta, hogy gyanújuk szerint a brókercég hosszú idő óta meghamisítja a felügyeletnek és az ügyfeleknek küldött adatokat. Ez úgy történt, hogy több fiktív ügyfélszámlát nyitottak, és most 90-100 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni. A csalás fontos eleme volt, hogy a fiktív számlákon az ügyfelek értékpapírjaival értékpapírügyleteket folytattak, anélkül, hogy erre megbízást adtak volna az ügyfelek. A csalás másik eleme az volt, hogy a brókerház felvett egy megbízást az ügyféltől, hogy vesz valamilyen értékpapírt, adott egy kimutatást, hogy megvette, valójában nem történt meg a vétel – olvasható a hvg.hu-n.

http://www.napi.hu/

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

3 thoughts on “Újabb részletek derültek ki a Quaestor-botrányról

 1. Vagyis évekig jól éltek a haverokkal (héber eredetű szó) együtt, majd megússzák talán 72 órás előzetessel, a civilek futhatnak a pénzük után, de a „tönkre ment” bankok befogadják őket, megint lehet sarcolni, és újabb csalássorozatokat indítani.
  Az viszont fel sem merült ezidáig, hogy a lopott, elcsalt, kisíbolt stb. pénzeket azonnal vissza kellene szerezni az országnak! Miért is nem lehet?!

 2. A történeteket mindig az átlagpolgár szemével célszerű vizsgálni, annál is inkább, mert idők múltával ezek a ” nagyon bonyolult ügyek ” rém egyszerűek lesznek. A lopás-csalás technikáján vagy technológiáján persze lehet vitatkozni, de maga az ügy egyszerű.
  Rászedett emberek pénzét ellopták. Ennyi a történet és nem több!
  Aminek ebben az ügyeben elgondolkodtatónak kellenen lenni,és felveti a politikusok felelősségének a kérdését az az, hogy néhány évvel ezelőtt ama bizonyos „Kulcsár”ügyben — ami ismereteim szerint– ma sincs lezárva, elhangzott már : Ilyennek nem szabad többet megtörténni ! Vagyis túl vagyunk már ezen !Hányszor lehet azt elmondani, hogy : ilyennek nem szabad többet megtörténni ?

  Innen kellene,szerintem, felgombolyítani a szálakat Bele értve e Kulcsár ügyet is ! Csakhogy nem ez történik. Elkenés, maszatolás, mellé dumálás látható hallható minden szinten. A gyalogos polgár ennél józanabbul lát és fogalmaz. Röviden és tömören TRÓGER BOTRÁNY- t emleget S azt hiszem ebben minden érintett benne van. A folytatás nyilvánvaló: Az ellopott pénzt, vagy annak jelentős részét a kincstár visszafizeti, vagyis: kárpótol. Amit nyilván el kell vonni valahonnan.Nem nehéz kitalálni, hogy honnan : A nyugdíjak 0,5 százalékos emelése már szinte biztos ! Az értékállóság garantált… Aztán jön a tavasz, indul a parlagfű kommandó , trafipax kommandó. Minden egyes téma hosszabb elemezést igényelne, mert hozzá tartoznak a tróger botrányhoz.
  Az az : a magyar politikai elit botrányához, mert az: szőröstül -bőröstül. kormányostul ellenzékiestül. Nincs apelláta. Aztán van itt még valami. Jó egy hónapja az a bizonyos nagyon utált USA ügyvivő, mintha azt mondta volna, hogy a magyar közéletben nagy baj van! Nagy a korrupció ! Ezért néhány embernek nem adnak beutazási engedélyt az USA területére…Mekkora volt a felháborodás !!! Semmi nem jut erről eszükbe a politikusainknak ? Merthogy
  lám, alig telt el egy hónap s nyakik ülünk a régi lekvárban…Mit érdemes erre mondani ? Hol vannak a mi megmondó embereink ? S hát merre jár, mit tesz a mi ellenzékünk ?

 3. Nem a részletekkel kell foglalkozni!
  Ameddig hazánkban zsidók uralkodnak,addig nem lesz vége a csalásnak,lopásnak buziskodásnak és a hazudozásnak – ugyanis a felsoroltak a zsidók genetikus tulajdonságai.
  H.B.
  „Jelenleg diszkréten, de teljes erőnkből azon dolgozunk, hogy ezt a rejtélyes erőt, amit szuverenitásnak neveznek, kiragadjuk a világ nemzetállamainak kezéből. Eközben szánkkal váltig tagadjuk, amit a kezünkkel teszünk.”
  Arnold Toynbee professzor, részlet a koppenhágai Nemzetközi Ügyek Kutatóközpontjában 1931-ben mondott beszédből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük