Újabb frontot nyitott Ukrajna a nemzetközi politikában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A grúz külügyminisztérium „a diplomáciai kapcsolatok eszkalálódásának” nevezte Vlagyimir Zelenszkij javaslatát arra vonatkozóan, hogy a grúz nagykövetet Ukrajna küldje haza Kijevből. Az ukrán elnök július 3-án kommentálta így azokat az interneten közzétett fotókat, amelyeken Miheil Szaakasvili volt grúz elnök látható a börtönben.

Szaakasvili a  fotókon nagyon rossz állapotban látható, és Zelenszkij a fotók láttán azt nyilatkozta, hogy  „Oroszország most éppen a grúz hatóságok keze által akarja meggyilkolni az ukrán állampolgársággal is rendelkező Mihail Szaakasvilit”, majd felszólította a grúz hatóságokat, hogy szállítsák át Szaakasvilit Ukrajnába, kezelésre. Válaszul a grúz külügyminisztérium „mélységes aggodalmát” és sajnálatát fejezte ki, hogy Kijev ilyen „lépést tett egy baráti állam és nép ellen”. 

Az ukrán hatóságok döntése súlyos károkat okoz a két ország stratégiai kapcsolatainak, és közvetlen beavatkozást jelent egy szuverén állam belügyeibe” 

– áll a minisztérium közleményében. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta Grúzia megingathatatlan elkötelezettségét Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

Mandiner

Kiemelt kép: © AP Photo / Ukrainian Presidential Press Office

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük