Új uniós szabályozás miatt betilthatnák a kerti veteményest


Kérjük ossza meg a tartalmat! Csak egy kattintás!

Nemzetközi online petíció aláírását kezdeményezte május elején egy német civil csoport az új európai vetőmag-szabályozás ellen, ami veszélyeztetheti a tájfajtákat és a mezőgazdasági sokféleséget. Nemrégiben kiszivárgott, hogy a brüsszeli új vetőmag-szabályozás az agrokémiai ipar érdekeit szolgálja – áll a vetőmagok sokféleségét szavatoló kampány német tiltakozócsoportjának levelében. Napjainkban tíz nagyvállalat uralja a világ vetőmagpiacának háromnegyedét.

Vetőmag-nagyvállalatok lobbizták ki az új szabályzatot

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának rendelkezése maga után vonná számos hagyományos és ritka gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta eltűnését a piacról. A helyi adottságokhoz valamint biotermesztéshez alkalmazkodott, változatos fajták használatát az unió által javasolt bürokratikus szabályrendszer megnehezítené.

Az új uniós vetőmag-szabályozás aktuális tervezete elősegíti, hogy a vetőmagpiac néhány vetőmagipari vállalat kezében összpontosuljon, ezáltal a mezőgazdasági nagyvállalatok befolyása tovább erősödne, kiszorítva a kistermelőket és a biogazdálkodókat a piacról.

A szabályozás értelmében csak génbankokon keresztül lehetne elérni a változatos fajtákat, kötelezővé tennék a fajtabejelentéseket. A petíció követelései közt szerepel az, hogy a jelenlegi regisztrációs kritériumokat enyhítsék az olyan növényfajták esetében, amelyek sokféleségükből adódóan alkalmasak a biotermesztésre, mivel így az egyes földrajzi régiók mezőgazdasága a klímaváltozáshoz, az új kártevőkhöz és a betegségekhez való alkalmazkodóképessége megmarad és továbbra is lehetővé teszi a környezetbarátabb életmódot.

A jelenlegi, vetőmag regisztrációra vonatkozó kritériumok alapján bizonyos, veteményre szánt növényfajták regisztrációs kérelmét rutinszerűen elutasítják. A német tiltakozócsoport szerint alig van már néhány olyan növényfajta, amelyeket kifejezetten a biogazdálkodás számára hoztak volna létre a sokféleségük alapján. Az ökológiai gazdálkodásnak azonban szüksége van olyan növényekre, amelyek vegyszerek nélkül is elég erősek és ellenállók, ez pedig kizárólag széleskörű, természetes génkészlettel lehetséges.

Szőcs-Boruss: Franciaország az első áldozat

Szőcs-Boruss Miklós Attila, a kolozsvári székhelyű Ecoruralis Egyesület vezetője lapunknak elmondta, a vetőmag-nagyvállalatok sikeres lobbijának az eredménye a szóban forgó uniós intézkedéscsomag, ami, ha elnyeri az Európai Parlament támogatását, két éven belül teljesen felszámolná a térség kisgazdaságait, a helyi termelőket és a biogazdálkodást.

A termelők nem vihetik piacra az árut, ha a vetőmag nem szerepel a nemzeti regiszterben, márpedig a bevizsgálás nagyon költséges, a háztáji gazdaságok számára teljesen lehetetlen feladat. Szőcs szerint Franciaország az intézkedés ötletadója és egyben az első áldozata is, ahol már néhány éve érvényben van egy olyan nemzeti szabályozás, amely teljesen eltüntette a kisgazdákat a piacról.

Büntetnék a piaci zöldségárusokat is

Elképzelhető például akár az is, hogy két éven belül a kolozsvári nagypiacon ellenőrök bírságolják a hóstátiakat, ha nem tudják igazolni, hogy az a vetőmag, amiből a kifejlett terményt árusítják, nemzetközi regiszterben bevizsgált állományból származik.

Ugyanis a szabályzat értelmében egészségügyi kockázatnak számít valamennyi termény, ami nem bevizsgált vetőmagból származik. Olyan terményekről van szó, amelyeket az emberiség évszázadok óta egészséggel fogyaszt, és amelyek genetikai sokféleségük révén alkalmazkodtak a kontinens különböző földrajzi feltételeihez, valamint a klímaváltozásokhoz.

„A kisgazdák és az egészséges, hagyományos zöldségek teljes körű eltűnésével kell számolnunk ebben az esetben” – fogalmazott Szőcs, aki szerint még van lehetőség a szabályozás módosítására, ami a kistermelőket is kedvezményezze.

„Abban az esetben, ha sikerül új határozatokat beépíteni a meglévő, még vita alatt álló intézkedéscsomagba, és ezek a határozatok a biodiverzitást, a kisgazdák érdekeit szavatolják, akkor nem kell attól tartanunk, hogy Európaszerte felszámolják a termelői piacokat” – összegzett Szócs. Hozzátette, nagyon fontos, hogy egészségünk érdekében minél több európai polgár társuljon a német tiltakozócsoport által kezdeményezett petícióhoz.

Az online petíció magyar nyelven is elérhető, és 2013. október 31-ig írhatják alá mindazok, akik életben tartanák a biogazdálkodást és a kistermelői gazdálkodást.
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/12403-uj-unios-szabalyozas-miatt-betilthatnak-a-kerti-vetemenyest#sthash.ImSiyhA7.dpuf

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/12403-uj-unios-szabalyozas-miatt-betilthatnak-a-kerti-vetemenyest

Új magyar szó online, Kép a szerző, Pásztor Krisztina felvétele

Forrás: Út a jövőbe

Facebook hozzászólások

16 hozzászólás a(z) “Új uniós szabályozás miatt betilthatnák a kerti veteményest” bejegyzéshez

 1. Ezek nem normálisak,majd ehetjük a génkezelt zöldségeket és gyümölcsöket.Én ezért otthon csak megtermelem magamnak.

  Inter Milán

 2. Elmebetegek új találmánya! Szabják meg saját maguknak, hogy mit esznek és mit nem, de NEKEM NEM FOGJÁK MEGSZABNI! Menjenek a hülyeségükkel a francba! Kovács Sándor.

 3. …és csak a Monsanto termékeit lehetne kapni.
  Utána pilóta nélküli kémgépekről figyelnék, hol terem paradicsom vagy sárgarépa “engedély nélkül”. Szép világ van készülőben és épülőben! Jó lenne, ha a kétkedők is elkezdenének a világuralmi ábrándokon elmélkedni. Ez már jócskán túllépett azon, amikor le lehet söpörni az asztalról, hogy ez paranoia.
  Ilyen szervezethez ragaszkodnak ennyire “nemzeti politikusaink”, amely szervezet a nemzetek felszámolására és nyomorba döntésére törekszik üzleti alapon?
  Nagy Péter

 4. Megrökönyödve olvasom a hozzászólásokat.
  Mindenki leírja a saját igazságát (teszem hozzá helyesen) de senki nem jut el odáig, hogy feltegye a kérdést, hogy kik ezek a paraziták akik ilyen rendeleteket hoznak?
  Kik azok az eu-ban, Mo-on, Monsanto-ban, akik az ilyen EMBERTELEN döntéseket hozzák? (mert, hogy nem is emberek Ján.ev 8./44)
  Ha erre nem válaszoltok EMBEREK akkor nem csináltok semmit!
  Rágjátok a gumicsontot, közben a parazitáitok, ellopják az utolsó korty vizetek, az utolsó falat ételeteket!!!!
  ÉBREDJETEK!!!
  sakter
  UI:
  Kedves hozzászólók!
  Ez egy jó kezdet a felvilágosodás felé:
  http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/04/interju-monus-aronnal-az-osszeeskuves-a-nietzschei-birodalom-cimu-konyve-kapcsan/

  • Kedves Sakter barátunk!
   Betekintettem az ajánlott cikkbe. Nics szándékomban “ex cathedra” írni, hisz messze áll ez tôlem, de megkell hagynom: az az érzésem, nagyon félrevezetôen ír az ajálott szerzô.

   Tisztelettel,

   Corvinus

  • Nem kell ide kérdést feltenni kedves “sakter”! Tudjuk, kik ülnek az EU-ban, tudjuk milyen emberek, honnan jöttek, mivé váltak, mit akarnak. Csak éppen egyszerű állampolgárként arra nincs hatásköröm, hogy elsöpörjem őket. Hiába szavaztam NEM-mel az EU-ba lépésre, mit értem vele? Ha tud valami jó megoldást, szíveskedjék közzétenni! Üdv. Anna

 5. kérdésem az lenne, hogy miért adunk energiát ilyen negatív hírnek ?

  már több mint 2.000 éve megmondta Jézus, http://titokzatosmult.wordpress.com/foldunk-relytelyei/titokzatos-osi-irasok/regeszet-es-biblia/nem-az-eredeti-szentiratokat-tettek-be-a-bibliaba/ Károli Gáspár fordítás, 82. zsoltár 6. vers: “Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan.” Illetve: “Én vagyok a világ világossága” – mondta Jézus. Később pedig a tanítványainak mondta: “Ti vagytok a világ világossága.” – Tehát nem azt mondja, hogy .. én vagyok az Isten fia, ti pedig csak emberek, hanem hogy ugyan azok vagyunk ! … vagyis, a mi szánkat elhagyó IGE, az TEREMTŐ EREJŰ ???

  A pozitív híreket osszuk már meg magunkról, és azt, hogy mi MAGYAROK a Kárpát-medencében mit szeretnénk elérni !!! Arra kellene a fókuszunkat helyezni, hogy MIT AKARUNK TEREMTENI magunknak….

  minden este 21.00 órától közösen IMÁDKOZUNK, aki szeretne kapcsolódni, AZ KÉPZELJE EL , hogy milyen világban akar élni…. jön most a Föld bolygó felé egy hatalmas ENERGIA, adjunk neki a KÉPZELET EREJE ÁLTAL lehetőséget, hogy azzá váljon, amit mi akarunk a FÖLDÖN az életünkben megtapasztalni … ugye egyszerű ? http://daisuke7.byethost31.com/attekintes-az-esemenyrol/ szeretettel :)))

  Kis Anna Mária

  Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

  Híradmin!

 6. Elképesztő, amit az EU megenged magának. Kezdődött a méretes, egyenes uborkával,(a németeknek nem mindegy, milyenből lesz a saláta?) aztán kiirtatták az állatállományt, a nagyszülők által ásott kutakat is betemetették, hogy drága vízből (ne) locsoljanak, hadd pusztuljon még az a kis konyhakert is. Menjen csak mindenki a multikhoz vásárolni, hogy még több profitot tudjanak kitalicskázni országunkból. Szép?, új? világ? Köszönöm ebből sem kérek.
  Anna

 7. Eu demokrácia?
  Nem!
  Eu-s Giga-korrupciós diktatúra! (Az USA-ba ugyan ez megy!)
  A kérdés az, ki fogja, ki meri, ezeket a bűnözőket felelősségre vonni, és példásan megbüntetni?

  Nagyka

 8. Az anyjuknak kellett volna megtiltani a gyerekszülést,mielőtt ezek a pénzéhes férgek megszülettek.
  H.B.
  “El fog jönni az a nap, amikor minden olyan népnek, akik között zsidók laknak, fel kell tennie a kérdést, hogy mindannyiukat kiutasítja; ez a kérdés az élet és halál kérdése lesz, az egészség vagy krónikus betegség kérdése, a békés létezés vagy az állandó szociális láz kérdése.” (Liszt Ferenc)

 9. Re Corvinus
  Igaz,hogy a cikk linkjét tettem ki, de a cikk a könyv kapcsán jelent meg tehát én nem csak a cikkre hanem a könyvre is gondoltam.
  Nem tudom, hogy olvasta e, de szerintem mindenképpen megéri elolvasni, olvasnia.
  Igen én is láttam a sok történelmileg bizonyítottan hamisított részeket, de összességében, mindenképpen megéri elolvasni a könyvet.
  És ha a szerző nem is mondja ki egy nép felelősségét a föld történelmének utóbbi 300 év vérengzéseiben, de azt igen is kimondja, hogy e nép vallási, gazdasági és politikai vezetői a bűnösök ebben.
  Gondolat ébresztőnek mindenképpen jó ez a könyv, a csúsztatások ellenére is.
  sakter

 10. Ki van zárva! Mit képzelnek magukról, jön talán a BASFpersze akkor a műtrágyát is csak onnan vehetjük,mint Kinába,visszaestünk a “fejlődö országok közé”? Hallatlan!!! Szégyen!

  Vereb Roland

  Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

  Híradmin!

  • Hát ez az, szólítson már meg valaki:-) Ez kicsit a süketek és a hülyék párbeszéde.

   Varga Gábor

   Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

   Híradmin!

 11. Jó kis hangulatkeltő hír. Megoldás: vaslapát. Ha bárki ember fia megpróbálkozik korlátozni a termelést és ott csinálja a parádét, akkorát be kell baszni neki a vaslapáttal, hogy két napig ne mozduljon a kertkapu mellől. Aztán ha magához tért, meg kell kérdezni, megvilágosodott-e. Lapát persze a kézben…

  Varga Gábor

  Kérem, hozzászólását legközelebb írja alá (akár valódi, akár álnéven vagy jeligével, hogy aki arra válaszolni akar vagy véleményt akar mondani beírásával kapcsolatban, az meg tudja szólítani Önt), mert egyébként kénytelen leszek törölni! Most pótoltam.

  Híradmin!

Várjuk véleményét itt! (a hozzászólások moderáció után jelennek meg)

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Ezeket olvasta már?
Emberi sorsokkal kereskednek, de ma elmaradt a kilakoltatás
Ide süllyedtünk 17 évvel az „elqrt” “rendszerváltás” után! – Lévay Attila levele 2007-ből Gyurcsánynak
Morvai Krisztina: “A harmadik világból százezrével jönnek a menekültek”
Close