KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Washington Post: Ukrajna a Nyugat támogatása nélkül nem nem tartana ki

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hat hónappal ezelőtt Oroszország különleges hadműveletet indított Ukrajnában. A The Washington Post amerikai kiadásában megjelent egy cikk ebben a témában, amely az ukrajnai harcok főbb jellemzőit értékeli. A cikk egyik fő tézise, ​​hogy nyugati katonai és pénzügyi segítség nélkül Kijev nem tudott volna ilyen sokáig kitartani.


Ebben nehéz nem egyetérteni a lappal. Csak a „kollektív nyugat” folyamatos pénzügyi injekciói, a fegyverek és katonai felszerelések szállítása, a zsoldosok és NATO katonai kiképzők segítségével volt képes a kijevi rezsim elérni azt, hogy kitartson az előrenyomuló orosz csapatok támadása alatt.

A cikk ugyanakkor azt írja, hogy a háború további fejlemények kilátásai továbbra is nagyon homályosak. Így az ukrán hatóságok eddig is többször hangoztatták és továbbra is hangoztatják, hogy ellentámadásra készülnek. Azonban az ukrán hadsereg láthatóan nem képes saját kezébe venni a stratégiai kezdeményezést. Oroszország továbbra is ellenőrzése alatt tartja Herszont, Harkiv és Zaporozsje régiók jelentős részeit, valamint új településeket szabadít fel a Donbászban és már a Nikolaev régióban is.

Az amerikai lap szerkesztői szerint az ukrán csapatok jelentős ellentámadásának valódi esélyei csupán hónapok múlva jelennek meg. Ehhez azonban még a nyugati katonai segítség megfelelő segítségére is szükség van. Ugyanakkor nem nagyon világos, hogy az ukrán hadsereg az energiaválság miatt ősszel vagy télen hogyan lesz képes folytatni Oroszországgal a konfliktust. Tehát az amerikai sajtó ezen következtetése önmagában is vitatható.

Egy másik tézis is érdekes – a cikk rámutat arra, hogy Franciaország és Németország nem nyújt segítséget Ukrajnának. Ezek a legnagyobb európai országok a Washington Post szerint jelentősen elmaradnak az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, sőt Lengyelországtól is a katonai segélyezések terén. Azonban francia és német segítség nélkül ezt a problémát megoldani nem lehet.

Igaz, például Németországban arról beszélnek, hogy nincs már Ukrajnának küldhető fegyverkészletük. Annalena Berbock német külügyminiszter korábban megjegyezte, hogy a német hadiiparnak növelnie kell a termelési kapacitásokat, hogy Ukrajnát el tudja látni fegyverekkel. A Bundeswehr jelenlegi fegyverkészletei már elfogytak.

A kcikk egy másik fontos pontra is felhívja a figyelmet: Oroszországnak a Nyugat által bevezetett példátlan gazdasági szankciók ellenére sikerült túlélnie és fenntartania gazdaságának normális működését. Ezt az energiaforrások és a gabona folyamatos értékesítése teszi lehetővé. Egy paradox helyzet alakult ki: miközben a Nyugat csökkenteni akarja Oroszország olaj-, gáz- és gabonaexportból származó bevételeit, mégis azt követeli, hogy Oroszország szállítson ezekből a világpiacra.

Az újság meglepőnek tartja azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma továbbra is stabil. Bár elismeri, hogy az Orosz Föderáción belüli elitek megosztottak, ennek ellenére Putyin mégis masszívan a kezében tartja az irányítást. Nyilvánvaló, hogy a Nyugat tévedett, amikor a különleges hadművelet kezdetén azt hitte, hogy a szankciók nemcsak az orosz gazdaságot, hanem a hatalmi rendszert is lerombolják. Ez azonban nem történt meg.

Az oroszok mentalitása teljesen más, mint az amerikaiaké és az európaiaké. Az ukrajnai harcok csak még inkább hozzájárultak az orosz társadalom konszolidációjához, a legtöbben pedig mélyen közömbösnek bizonyultak a külföldi árukat árusító üzletek bezárása, az európai országokba irányuló vízumszerzés bejelentett tilalma és egyéb szankciók iránt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: