KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Spectator: „Orbán Viktor sokkal okosabb, mint sok más uniós vezető”

A brüsszeli uniós csúccsal, de még inkább Orbán Viktor miniszterelnök nevével voltak tele a nemzetközi hírportálok a héten. Vezető uniós politikusok a belga fővárosba érve is folyamatosan a magyar kormányfő nevét hangoztatták: a tét ugyanis nagy volt, mégpedig az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segély kérdése került terítékre.

„Rendkívül éles eszű politikus, sokkal okosabb, mint sok más uniós vezető”

– fogalmazta meg gondolatait Orbán Viktor miniszterelnökről Andrew Tettenborn, a walesi Swansea Egyetem jogászprofesszora a The Spectator brit hírmagazin oldalán megjelent véleménycikkében. A szerző a csütörtöki uniós csúcstalálkozóval foglalkozott, melyen az Európai Unió Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélyéről tárgyaltak a tagállamok vezetői. Ahhoz azonban, hogy Kijevet tudják segíteni a hatalmas összeggel, a tömb minden tagjának meg kellett szavaznia azt. Brüsszel végül kompromisszumra kényszerült: az összeg nem haladhatja meg az 50 milliárd eurót, továbbá uniós szinten évente felülvizsgálatot tartanak.

Magyarország mindig is arra törekedett, hogy az orosz–ukrán konfliktusban a lehető legmegfontoltabban tartózkodjon

– emelte ki Tettenborn Orbán Viktor álláspontját.

A szerző egyúttal arra is rámutatott, miközben Ukrajna milliárdokat kap, jogállamisági okokra hivatkozva Brüsszel hatalmas összegeket tart vissza Magyarországtól, melyek még a világjárvány utáni helyreállítási alapból járnának hazánknak. Miközben a nemzetközi baloldali sajtó és politikusok – köztük Donald Tusk lengyel miniszterelnök – Orbán Viktor vereségeként könyvelték el az egyébként magyar javaslat alapján összeállított kompromisszumos megoldást, a Tettenborn azt a kérdést tette fel, „valóban vereség volt?”. Rámutatott: ha a miniszterelnök mégis megvétózta volna az Ukrajnának szánt segélyt, aligha lehetett volna ilyen módon milliárdokat kivonni Brüsszelből, hiszen a többi 26 tagállam továbbra is dönthetett volna a háború pénzelése mellett.

Hatalmas győzelemmel távozott Orbán Viktor az EU-csúcsról

A brit jogászprofesszor három pontban emelte ki a magyar miniszterelnök győzelmét. Egyrészt, bár a világjárvány utáni helyreállítási alapból járó pénzekről nem esett szó, biztosították hazánkat, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatást nem a Magyarországnak járó keretből fogják finanszírozni. Másrészt Orbán Viktor fontos üzenetet küldött az európai állampolgároknak: mégpedig azt, hogy az uniós elit egy „elkülönült csoport, amely nem érti meg a hétköznapi embereket” – fogalmazott a szerző.

Noha Kijev szerint már eleget tett a nemzeti közösség érdekében, Magyarország a 2015 előtti jogokat követeli vissza.

Lehet, hogy a liberális elit utálja, de még mindig ő az az ember Európában, akire figyelni kell

– zárta cikkét Tettenborn.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik az EU-tagállamok vezetőinek csúcstalálkozójára Brüsszelben a tanácskozás második napján, 2022. október 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük