KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szudáni válság – Nagy-Britannia megkezdte állampolgárainak kimenekítését

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nagy-Britannia megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból – jelentette be kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök. A londoni kormányfői hivatal kedd este közölte, hogy felszállt az első olyan repülőgép, amely brit állampolgárokat evakuál a harcok dúlta afrikai országból.

Rishi Sunak tájékoztatása szerint nagyszabású, összetett evakuálási műveletről van szó, amelyet a brit királyi légierő (RAF) hajt végre.

Elsőbbséget kapnak a legveszélyeztetettebbek, köztük a gyermekes családok és az idős emberek – áll a brit kormányfő kedden közzétett Twitter-bejegyzésében.

A brit külügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint az RAF repülőgépei a szudáni főváros, Kartúm közeléből, egy légitámaszpontról szállnak fel.

A Downing Street szóvivője este bejelentette, hogy felszállt az első brit katonai repülőgép, fedélzetén Szudánból kimenekített britekkel.

Sunak hivatalának szóvivője szerint még az éjszaka folyamán két további járat indul a Kartúm melletti repülőtérről.

James Cleverly brit külügyminiszter kedd este a Sky News kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: közvetlenül vagy közvetítők révén tárgyalt a Szudánban szembenálló erők vezetőivel, kérve őket, hogy engedjék a britek és a kettős állampolgárok, köztük mindenekelőtt a gyerekek távozását az országból.

Cleverly hozzátette: nagyon kedvezőnek tartja, hogy a szudáni harcoló felek tűzszünetet hirdettek, de tűzszünetek „már a múltban is érvénybe léptek, majd össze is omlottak”, így a szudáni helyzet továbbra is veszélyes és kiszámíthatatlan.

A londoni külügyi tárca kedden ismertetett tájékoztatása szerint a járatokra azok jelentkezhetnek, akiknek brit útlevelük van. Jogosultak emellett a brit állampolgárok nem brit állampolgárságú közvetlen hozzátartozói is, ha van érvényes nagy-britanniai beutazási engedélyük.

A keddi külügyi tájékoztatás szerint London dolgozik azon, hogy a brit állampolgárok „más kilépési pontokon” is elhagyhassák Szudánt, de a minisztérium erről egyelőre részleteket nem közölt.

A tárca adatai szerint jelenleg hozzávetőleg négyezer brit tartózkodik Szudánban, közülük eddig kétezren kértek segítséget a távozáshoz.

A brit fegyveres erők a hétvégén már evakuálták a brit diplomáciai személyzetet az afrikai országból. A műveletben a brit hadsereg különleges feladatokra kiképzett alakulatai is részt vettek.

Ben Wallace brit védelmi miniszter írásos tájékoztatása szerint katonai műveletről volt szó, amelyben a brit hadsereg 16. légi szállítású támadó dandárja, valamint a királyi tengerészgyalogság és a légierő több mint 1200 tagja vett részt.

Wallace egyenes utalást tett arra, hogy a diplomatákat kimenekítő brit kontingens Ciprusról indult Szudánba. A miniszter úgy fogalmazott, hogy szeretné kifejezni háláját minden partnernek, „beleértve Ciprust”.

Nagy-Britannia két hatalmas támaszpontövezetet tart fenn Ciprus déli partvidékén, mindkét terület szuverén brit térségnek számít.

Egybehangzó keddi brit médiaértesülések szerint a többi brit állampolgár kimenekítésére indult repülőgépek is Ciprusról szálltak fel.

A brit kormányt bírálatok érték, amiért először a diplomatákat evakuálta, de James Cleverly külügyminiszter ezt a kartúmi diplomáciai közösséget ért közvetlen fenyegetésekkel indokolta.

Kiemelt képen: egy C-130 Hercules indul Szudánba a RAF ciprusi bázisáról / Fotó: Royal Navy

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: