KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó: tisztességtelenség Brüsszel részéről az észak-macedón csatlakozási tárgyalások elmaradása 📺

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tisztességtelenség Brüsszel részéről az észak-macedón európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének elmaradása, miután az ország már minden szükséges intézkedést meghozott ennek érdekében – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szkopjéban.

Helyi kollégájával, Bujar Osmanival tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, hogy az EU-s szakminiszterek előző heti ülésén „gyakorlatilag ismét cserben hagyták a Nyugat-Balkánt”, ugyanis még mindig nem indulhattak meg a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával, miközben erről már másfél évvel ezelőtt döntés született.

„A helyzetet károsnak, veszélyesnek, az EU érdekeivel ellentétesnek tartjuk mind biztonsági, mind gazdasági szempontból” – mondta, hozzátéve, hogy a késlekedés rontja a közösség hitelét a régióban.

„Az a szomorú kép kezd kialakulni, hogy az EU Nyugat-Balkán-politikája leegyszerűsödik kioktatásra, leckéztetésre és szankciókra” – fogalmazott.

Szijjártó Péter leszögezte: Magyarország továbbra is követeli a csatlakozási tárgyalások haladéktalan megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával, s mindent meg fog tenni ennek elérése érdekében.

Úgy vélekedett, hogy az Európai Unió történelmi kihívásokkal néz szembe, ezért kellene már „valami siker, valami pozitívum” és a bővítés ennek a lehetőségét kínálja.
„Tisztelettel kérjük Bulgáriát, hogy a saját szempontjukból mindenképp indokoltnak vélt nemzeti szempontjaikat a tárgyalási folyamat során érvényesítsék, ne a tárgyalási folyamat blokkolásával” – mondta.

A miniszter ezután rámutatott, hogy Észak-Macedónia a nyugat-balkáni migrációs útvonalon fekszik, ezért rendkívül fontos szerepe van az illegális bevándorlás megállításában. És miután a nyomás várhatóan erősödni fog a következő hónapokban, szoros együttműködésre van szükség.

Végezetül pedig bejelentette, hogy január elején 30 fős magyar rendőri egység érkezik az országba, hogy segítséget nyújtsanak a déli határok védelmében.
Bujar Osmani azt hangoztatta, hogy a lassú folyamat ellenére kitartanak az európai integráció célkitűzése mellett, különösen mivel az a térségbeli válságok megakadályozását is szolgálja.

Kiemelte, hogy országa folytatni fogja a reformokat, illetve rendezni kívánja a nyitott kérdéseket a szomszédos államokkal, így Bulgáriával is, amelynek új kormányától európai hozzáállást remélnek.

MTI

Észak-macedón-magyar külügyminiszteri sajtótájékoztató:

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: