KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szijjártó Péter: Nevezhetnek a Gazprom bármijének, csak az embereknek legyen fűtés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

„Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet” – húzta alá a tárcavezető.

„Én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés” – jelentette ki Szijjártó Péter az atv.hu-nak adott nagyinterjúban. A külgazdasági és külügyminisztert energiaválságról, Paksról és a nyugatról hazánkat érő vádakról is kérdezte.

A Gazprom és hazánk kapcsolatáról

A Gazprom és hazánk kapcsolatáról szólva kérdésre válaszolva Szijjártó Péter aláhúzta, „mi vagyunk az az ország egyelőre Európában, amelyik talán a legjobban készült fel arra a rendkívül nehéz időszakra, ami most részben előttünk van, részben meg már benne is vagyunk”.

A tárcavezető emlékeztetett: „én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés”. Mint fogalmazott: „a földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság.

Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet.” Hozzátette: „nevezhetnek a Gazprom bármilyének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek”.

Az orosz gáz áráról

Az atv kérdésére, miszerint politikai lufi lenne-e, hogy hazánk vásárolja Európában a legdrágábban a gázt, a tárcavezető elmondta: „a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat.” Mint a tárcavezető kifejtette, például ő sem tudja, hogy „mások mennyit fizetnek, mint ahogy másoknak sincs fogalmuk arról, hogy mi mennyit fizetünk. Azoknak meg, akik azt mondják, hogy Magyarország veszi a legdrágábban, semmiről nincsen fogalmuk.”

Szijjártó Péter aláhúzta: „az egy politikai lufi, hogy mi vesszük a legdrágábban (az orosz gázt – a szerk.).”

Hozzátette: „de mondjanak egy számot, hogy mi mennyiért vesszük, mennyiért veszik a többiek, és akkor megnézzük, hogy ez igaz-e. Tehát az egész azért nonszensz, mert ezek az emberek, akik ilyeneket beszélnek, azok még nem láttak földgázvásárlási szerződést.”

A kérdésre válaszolva a miniszter arra is kitért, hogy „azok, akik azt mondják, hogy mi vesszük a legdrágábban, szerintem nem láttak még ilyen szerződést, a mienket biztos nem látták. Az, hogy másokét látták-e, nem tudom, de akkor meg mondják el, hogy abban mi van, mert az meg nekünk hátha segítene”.

Mint kifejtette:

a földgázvásárlási szerződéseket nem véletlenül kezeli mindenki bizalmasan, mert ezek hatalmas pénzekről szólnak, mindenki próbálja a legjobb pozíciót elérni.

Egyet tudok mondani, én természetesen láttam azt is, amit tavaly szeptemberben kötöttünk, meg láttam azt is, amit ’94-ben megkötöttek. Na most, a két árformula nincs is egy kategóriában egymással, annyival kedvezőbb a mostani. Tehát nagyon messze van egymástól a kettő.”

Az atv.hu kérdésére, miszerint „az Egyenes beszédben Szöllősi Györgyi az Eurostat felmérése alapján kérdezte meg hogy februárban 1,1 euróért vásároltunk egy köbméter gázt, és az EU-ban csak a litvánoknál volt drágább…”, Szijjártó Péter rámutatott:

Nézze, megint csak azt kérdezném, hogy az Eurostat ezt honnan veszi?

Az Eurostatnak nincsen meg a mi szerződésünk, az egészen biztos. Lehet, hogy más országé megvan, de nagyon furcsának találnám. Ez nagyon kedves dolog, hogy az Eurostat ilyeneket mond, csak nem tudom, mi alapján teszi.”
A teljes interjú IDE klikkelve olvasható
Mandiner
Kiemelt kép: Szijjártó Péter közösségi oldala
Ez is érdekelheti:  Ma dönthet az Országgyűlés az új államfőről

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük