KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Szijjártó Péter: Brüsszelnek a migránsszállító NGO-k helyett a parti őrségek fejlesztését kellene finanszíroznia Észak-Afrikában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Brüsszelnek az embercsempészekkel együttműködő, migránsokat szállító NGO-k helyett inkább a parti őrségek fejlesztését kellene finanszíroznia Észak-Afrikában – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Tuniszban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Tunézia elnökével, Kais Saiddal folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökségre veszélyekkel teli időszakban kerül sor, és ezek közül is talán a legfontosabb a kontinensre nehezedő migrációs nyomás.

A helyzetet szavai szerint súlyosbítja, hogy Brüsszel jelenleg migrációpárti politikát folytat, amely rossz Európának és Észak-Afrikának is, mert az illegális bevándorlás veszélyt jelent a tranzit- és a célállamokra nézve egyaránt.

„Ahhoz, hogy a migrációval szemben eredményesen tudjunk fellépni, Brüsszelben két változásra lenne szükség. Először is abba kell hagyni az embercsempészekkel együttműködő, migránsokat szállító NGO-k finanszírozását”

– jelentette ki.

„Ezen NGO-k a Földközi-tengeren szállítják a migránsokat, összejátszanak az embercsempészekkel, és pénzért Európába hozzák az illegális bevándorlókat. Ezen migránsszállító NGO-k helyett az észak-afrikai országok parti őrségeit kellene finanszírozni”

– folytatta.

„Abból a sok tíz- vagy százmillió euróból, amelyekből Brüsszel NGO-kat támogat, modernizálni lehetne az észak-afrikai országok parti őrségeit, ezáltal pedig meg lehetne akadályozni az embercsempészetet, és csökkenteni lehetne a migrációs nyomást”

– vélekedett.

Kitért arra is, hogy Brüsszelnek azon gyakorlatával is fel kellene hagynia, hogy diktátumokat közöl az afrikai országokkal, ehelyett a kapcsolatokat vissza kellene helyezni a kölcsönös tisztelet talajára.

Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy mivel a következő húsz év során 750 millióval fog nőni a népesség Afrikában, ezért jelentős gazdaságfejlesztési programokra van szükség. Ezek hiányában, ha Európa magára hagyja Afrikát, akkor a következő években és évtizedekben kezelhetetlen humanitárius és biztonsági kihívásokkal fogja magát szembe találni.

„Jól tudjuk, hogy amikor Európa védekezik a migrációval szemben, akkor az észak-afrikai védvonalnak nagy szerepe van. És Tunéziának itt kitüntetett szerepe van”

– mutatott rá.

„Ezért arra szólítjuk fel az Európai Uniót, hogy ne avatkozzon bele a tunéziai belpolitikai folyamatokba, ne destabilizálja Tunéziát, hanem az átfogó partnerségi megállapodás értelmében működjön együtt a migráció elleni küzdelemben, és hajtson végre gazdasági fejlesztéseket”

– tette hozzá a külügyminiszter.

Ez is érdekelheti:  Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

 

Kiemelt képen: Szijjártó Péter Tunéziában tárgyal 2024. április 29-én / Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük