KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szenzációs felfedezés: megtalálhatták a rák ellenszerét

Egy frissen publikált kutatás szerint a Zika-vírus kísérleti egerekben képes volt megcélozni és gyorsan felszámolni a humán neuroblasztóma daganatokat. Most már csak az a kérdés, hogy mennyi időn belül alkalmazható terápiaként ez az új felfedezésen alapuló és rendkívül hatékony kezelési módszer a klinikai gyakorlatban is?

Döbbenetesen hatékonynak bizonyult a rák ellen a Zika-vírusos kezelés

A Flaviviridea családba tartozó Zika-vírust 1947-ben fedezték fel, amely egy olyan, a rovarok által terjesztett arbovírus, amely elsősorban a trópusi övezetben főleg szúnyogcsípés útján fertőzhet meg különféle majomfajokat, illetve az embert. A Zika-vírus okozta betegség általában enyhe lefolyású és nem halálos, de komoly fenyegetést jelenthet a terhes nők magzatára, akiknél súlyos fejlődési rendellenességeket, mindenekelőtt mikrokefáliát, vagyis kisfejűséget okozhat.

Egy friss kutatás során a vírus sejteket károsító képességét a tudósok a tumorsejtek elpusztítására használták fel. A Cancer Research Communications szakfolyóiratban idén január 9-én publikált új tanulmányban a kutatók a Zika-vírust használták fel olyan egerek kezelésére, amelyekbe humán neuroblasztóma daganatokból, az idegszöveti rák egyik fajtájából származó sejteket ültettek be. Az eredmény döbbenetesnek bizonyult, mert a kísérleti egerek daganatai szinte azonnal teljes szövetpusztulást mutattak közvetlenül a Zika-injekció beadása után, biztosítva az állatok túlélését.

„A különbség lenyűgöző volt” – mondta Joseph Mazar, az orlandói Nemours Children Hospital (Florida, Egyesült Államok) kutatója és a tanulmány első szerzője a Live Science tudmányos ismeretterjesztő portálnak. ” Elképesztő, 80–90%-os hatékonyságot értünk el. A vírus kiirtotta a daganatot – egyetlen injekció, nincsen kiújulás, és nincsenek tünetek” – nyilatkozta a fantasztikus eredményről Joseph Mazar.

Már korábban is felvetődött, hogy vírusokat vessenek be a tumorsejtek elpusztítására

A kutatók már korábban is vizsgálták a Zika-vírus rákos sejtek elpusztítására való alkalmazásának lehetőségét. De vajon ez a forradalmi eredményekkel kecsegtető módszer mennyire áll közel a humán terápiás alkalmazás bevezetéséhez? A vírusok rákkezelésre való alkalmazása egyébként nem számít új ötletnek. Már a 19. század vége óta több anekdotikus jellegű beszámoló is azt sugallta, hogy egyes rákos betegek egészségi állapotában javulás volt tapasztalható bizonyos vírusokkal, például influenzával, hepatitisszel, kanyaróval vagy himlővel való megfertőződésük után.

Ez is érdekelheti:  Németország úgy világított rá a magyarok elleni kettős mércére, hogy még a saját kancellárjukat is bemártották

A Biochimie folyóirat egyik 2023-ban publikált tanulmányában az ilyen típusú vírusokat, mivel képesek megcélozni és károsítani a rákos sejteket, onkolitikus vírusoknak nevezték el. A vírusok rákellenes hasznosítására tett korai kísérletek még sikertelenek bizonyultak, de az 1990-es években az új géntechnológia és a laboratóriumi DNS már lehetővé tette a kutatók számára, hogy specifikusabbá és biztonságosabbá tegyék a tumorok elleni harcra bevetni tervezett vírusokat.

Eddig csak négy vírust hagytak jóvá specifikus rákkezelési eszközként

– például a rosszindulatú gliomára módosított herpeszvírust Japánban, egy másik módosított herpeszvírust pedig előrehaladott melanomára az Egyesült Államokban, de további rákölő vírusok tesztelése is folyamatban van a klinikai vizsgálatokban.

Tehát van már precedens a rák vírusokkal történő kezelésére, de a Zika-vírus mindezeken túlmutató jelentőségűvé válhat a rákellenes küzdelemben.

Új és rendkívül ígéretes eszközzé válhat a vírusos rákkezelés

A fejlődő magzatok agynövekedését gátoló Zika-vírus a még fejletlen idegsejteket célozza meg. Ez késztette arra Dr. Tamarah Westmorelandet, a Nemours Children Hospital gyermeksebészét és a tanulmány vezető szerzőjét, valamint kutatótársait, hogy megvizsgálják, a Zika-vírust felhasználhatják-e a neuroblasztómát okozó tumorsejtek elpusztítására. A neuroblasztóma olyan tumor, amely a még éretlen idegsejtekből fejlődik ki, és az egyik leggyakrabban diagnosztizált csecsemőrák.

A neuroblasztómának az intenzív kezelések ellenére is rendkívül rossz a túlélési esélye. A magas kockázatú daganatok jelenlegi és többnyire rossz prognózisú kezelésének súlyosak a mellékhatásai is. A kísérlet során a kutatók olyan humán betegekből vettek nagy kockázatú neuroblasztóma sejteket, akiknél a korábbi kezelések kudarcot vallottak. A tumorsejteket egerekbe ültették be, amelyekben ennek hatására kifejlődött a daganat. Ezután módosítatlan Zika-vírussal oltották be a kísérleti állatokat.

A Zika-vírus injekció rendkívül rövid időn belül anélkül irtotta ki a kísérleti egerekben a daganatot, hogy a tumor kiújult volna. A kezelés után szignifikáns mellékhatásokat sem tapasztaltak a kutatók a kísérleti egereken.

Amit láttunk, az az, hogy a daganatok teljesen eltűntek, és a környező szövetek is teljesen normálisak maradtak”

– mondta Mazar, a tanulmány első szerzője. A tanulmány kimutatta, hogy a CD24-nek nevezett specifikus fehérjét magas szinten expresszáló neuroblasztómák különösen érzékenyek a sejtkárosodásra és a Zika-fertőzésre. Ezt a fehérjét többféle ráktípus is expresszálja, ami lehetőséget teremt a Zika-vírus más daganattípusok elleni alkalmazására. Noha a kezelés egyelőre még nem áll készen az emberi alkalmazásra, de a kutatók laboratóriumban megpróbálták Zika-vírussal megfertőzni a betegekből kivont humán neuroblasztóma daganatokat.

Ez is érdekelheti:  EU-féle demokrácia: börtönbüntetést kapott egy kereskedő, mert elektronikus eszközöket szállított Oroszországba

Westmoreland és Mazar szerint a Zika-vírus ugyanazt tette az emberi daganatokkal is mint az egerekével. Ez pedig minden korábbinál nagyobb reményt ad arra, hogy több ráktípus ellen is sikerrel vessék be a humán terápiák során a Zika-vírust.

Origo

Kiemelt kép: illusztráció /Ráksejtek (illusztráció)Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük