Százhalombattán tüntettek, a (népiesen) „gumihulladék égető” ellen

NIF: Szerkesztőségünket Póka László folyamatosan tájékoztatja a “Nem adom a házamat mozgalom”, a “Sárga Pólósok”, vagy általános név alatt, a Devizahitelesek akcióiról. Így jutott tudomásunkra az is, hogy a százhalombattai gumihulladék ellen is tüntettek, ugyanis  a Csányi ellenes összefogás céljából részt vettek ezen a tüntetésen. Szerettük volna megtudni, hogy miből is áll ez a technológia és mennyire káros a környezetre ill. a lakosságra, mert a népies nevén emlegetett technológia arra engedi a tájékozatlant következtetni, hogy a gumihulladékot bedobálják egy kemencébe és a kiáramló ijesztően fekete füst idővel mindent betakar, a lakosok meg tüdőrákban mind egy szálig elhaláloznak. Felkértük Dr. Ing. Sebestyén Teleki Istvánt, a Zürichi Műszaki Egyetem volt előadó tanárát, hogy mondjon véleményt erről. Alább következzen a válasza.

Frissítés: Hasonló berendezéseket a minden országban jelenlevő svájci SGS mért be. Dr. Ing. Sebestyén-Teleki István rendelkezésünkre bocsátotta a magyarországi címüket:

Country Head Office
SGS Hungaria Kft
Sirály utca 4 
Budapest, 1124
Hungary

View Map

t: +36 1 309 3300
f: +36 1 309 3333

Email Us

Lab
SGS Hungaria KFT.
Ipari Park, Északi 1 u. 5
Nyíregyháza, 4400
Hungary

View Map

t: +36 42 596 485, + 36 42 437 110
f: +36 42 437 186

Email Us

Az SGS egyik gumipirolízis bemérési jegyzőkönyvét is eljuttatta nekünk, amit a NIF új-zélandi szerverére töltöttünk fel. A letöltéshez klikk a linkre:

https://mega.nz/#!Zt1GFaoZ!ecYROx6SLfSs-Xd3Tz0Tt74G4EXmZ4-IkAFcmOhXCgo

A százhalombattai tüntetőknek reméljük segítettünk abban, hogy kifogásaikat szakmailag megalapozott szinten képviseljék!

Tisztelt Póka László!

A NIF szerkesztősége kért fel, hogy írjam meg véleményem arról a technológiáról, melynek telepítése ellen Százhalombattán tüntettek, vagyis népiesen a „gumihulladék égetőről”.

E miatt veszem a fáradtságot és felhívnám a figyelmét, hogy márpedig a hulladékainkat fel kell dolgozni, újra kell hasznosítani. Egy technológia felülbírálata nem a lakosság dolga. Meg kell feleljen a pillanatnyilag érvényben lévő előírásoknak, kell rendelkezzen a különböző szakintézmények (pl. gáz, víz, tűzoltóság, rendőrség, stb.) rész engedélyével és a polgármesteri hivatal megfelelő személyének engedélyével. Ezen túl senkinek sincs kötelező érvénnyel beleszólása, értsd döntési joga. Ez legalábbis Nyugaton így van, még akkor is, ha bizonyos esetekben, ilyenek általában az atomerőművekkel kapcsolatban vannak, tüntetések jönnek létre a létesítmények körül. Mindhiába láncolják az aktivisták magukat a sínekhez, az atomhulladékot  elszállító vonat elé. Másik példa: most, a tavaly, szabadult 20 év után az a svájci zöld-terroristának nevezett (ma mindenki terrorista, aki ellenáll) férfi, aki huszonévesen vállról indítható rakétát lőtt az atomreaktort védő betonfalra. A reaktort le se kellett állítani, mert egy olyan vastag betonfalat egy nagyobb rakéta ellen terveznek és nem parittyalövedékre. A zöld-aktivista azért tiltakozott ilyen kemény módon, mert a franciák túl közel építették a kérdéses erőművet a svájci határhoz.

Tehát a helyes álláspont az, hogy munkahelyteremtő beruházások “willkommen” vagyis jó szívvel fogadhatóak, amennyiben a technológia a jelenleg érvényben lévő előírásoknak megfelel. Nem is tudom, hogy miért kellett a befektetőnek még külön a MTA egyik intézetét felkérni, ami valószínű plusz nagy költség, a technológia vizsgálatára. Ez a gumihulladék hasznosítási technológia nem magyar kitaláció, hanem már régóta alkalmazott a fejlettebb országokban.

Kapásból a következőt tudom erről mondani:

-A nagyobb gumiabroncsokat (pl. a traktor hátsó kereke) fel kell darabolni pl. 4 darabra;

-az összes gumihulladék szalagon bemegy a kb 12 m hosszú, vagy hosszabb, kemencébe, ahol oxigénmentes levegőben, pontos hőmérsékleten elszenesítik (ezt nevezik pirolízisnek).

-keletkezik korom, acél drót és nehézolaj, meg gázok.

A gumihulladék pirolíziséből keletkező termékek
A gumihulladék pirolíziséből keletkező termékek: korom, drót összepréselve, nehézolaj és finomítással könnyű olaj.

A nehézolajt egy-az-egyben lehet a fűtőközpontokban, vagy hajómotorokban értékesíteni, minden további finomítás nélkül.

A koromból lehet brikettálással nagy hőértékű fűtőanyagot préselni (nagyobb a fűtőérteke, mint a kőszénnek!)

A koromból lehet, további finomítással, füstfeketét előállítani, ami a gumi iparnak nagy mennyiségben kell, vagy a nyomdaiparnak, ill. a festékiparnak.

Az acéldrót a kemencében meglágyul, és összepréselve el lehet  adni az acélműveknek.

A kinai berendezések olcsók és teljesítik a nemzetközi előírásokat illetve az EU előírásait (CE-Norm).
A kinai berendezések olcsók és teljesítik a nemzetközi előírásokat illetve az EU előírásait (CE-Norm; CE-Certificate).

Amit a lakosság elsősorban követelhet, az a kibocsátott gázok, por mennyisége, egészségre káros-e vagy sem. A megengedett kibocsátási mennyiség nem káros az egészségre. Ez a mennyiség ennek függvénye! Ezek a mennyiségek is nemzetközileg többszörös mérésekkel és tesztekkel megállapított adatok. A különböző országok szakintézményei ezeket ellenőrzik, és esetleg szigorítják, vagy lazítják. Az idevonatkozó törvénynek megfelelően erről a polgármesteri hivatalnak kötelező részletes tájékoztatást adni a lakosság számára és utána -törvényben szabályozott várakozási idő után- elrendeli/megengedi a befektetés megvalósítását. A törvényellenes, vagy engedély nélküli tüntetéseket, melyeket a hatályos engedély kiadása ellenére szerveznek, a rendőrség határozottan feloszlatja és törvénytelenségek esetén a résztvevőket, szervezőket bünteti. Amennyiben egy szervezet a befektetőnek károkat okoz, annak joga van a szervezetet beperelni és kártérítést követelni. Amennyiben erre a szervezet nem képes, akkor börtönbüntetéssel is járhat a pereskedés kimenetele. A lakosságnak joga van tüntetni, de nincs joga megakadályozni egy befektetést, mely minden engedéllyel rendelkezik. Javasolni tudom a TÜV intézményt megkeresni, mert ez rendelkezik minden jóváhagyással és talán a legnagyobb nemzetközi elismertséggel, berendezések bemérése és engedélyezése területén.

A lakosságot a választott képviselők a tanácsülésen képviselik és nem az utcán. Pártok, meg bizonyos szervezetek Magyarországon gyakran félrevezetik az általánosan is elégedetlen embereket, valósággal lovagolnak az elégedetlenségen, remélve ettől a nagyobb ismertséget, meg a lakossághoz való hozzáállásuk általános elfogadottságát. Talán jobb lenne a hozzáállást megváltoztatni és

-örvendeni a munkahelyteremtésnek,

-szerződést kötni a technológia telepítőjével, hogy pl. vagy a briketteket és/vagy a nehézolajat a helyi fűtőközpontoknak a mindenkori ár alatt a település rendelkezésére bocsátják.

-Es még egy alku lehetőség: megkövetelni, hogy a technológia egészüljön ki és finomítson dízel olajt, amit a helyi benzinkutakon, vagy a technológia telepítőjének saját erre a célra épített kútján a mindenkori áron alul a lakosságnak lehessen hozzájutni . Rengeteg pozitív alkudozási lehetőség van a “mégazértsem”-ellenállás helyett. Megpróbáltam a technológiára koncentrálni, mivel a tüntetést kiváltó okokat nem ismerem. A Svájcban szokásos jóváhagyási menetről tájékoztattam. Utolsó fejlesztési tervem, amin dolgoztam az egy Svájcban első hidrogéntermelő és töltő állomás volt. Elektrolízis berendezés segítségével ivóvízből állítottam elő az oxigént és 2 rész hidrogént. A hidrogén rendkívül robbanékony gáz, könnyen elillan, mivel a világegyetem legkönnyebb molekulája. 3 sűrítési fokozatra kell sűríteni és tárolni: 30 bar, 450 bar és 900 bar. Es mindezt lakóterületen!!! A buszokban 350 bar nyomáson tárolják, míg a kisautókban 700 bar-on. Mondhatnák azok, akik a rettegést lovagolják meg, hogy ezek az autók és buszok lakóterületen mozgó bombák. Mivel a technológia teljesen új így a gáz-projekteket ellenőrző  intézményre kellett koncentrálnom és a robbanékonysággal foglalkoznom. Anélkül, hogy a részletekbe mennék a hidrogén térben való terjedésével bizonyítottam, hogy a levegőnél nagyságrenddel könnyebb, s e miatt a vízszintes irányú terjedése a függőlegeshez képest nagyon kicsi. A berendezést nem szabad zárt helyre telepíteni, illetve ha mégis -védendő az időjárástól-, akkor elegendő minden oldalon, alul és legfelül is, megfelelő keresztmetszetű és területű nyílásokkal, folyamatos huzattal az esetlegesen szivárgó hidrogén felfelé szálló sebességét még növelni. Egyedül a “Gebäudeversicherung” (épületbiztosító) nem akart beleegyezni a lakóterületen való telepítésébe. De a NEM-döntésüket nem tudják megalapozni, s emiatt tarthatatlan a hozzáállásuk. A berendezés, saját photovoltaikus erőművel az empa.ch kutatóintézet területén, az irodák és laboratóriumok között épül! Miután a kutatóintézet megvalósította az első hidrogén üzemet és töltő állomást ezt példának véve az ipar elkezdi sorozatban telepíteni ezeket a töltőállomásokat.

Javasolni merem Önnek és a devizahitellel foglalkozó összes szervezetnek, társaságnak, hogy továbbra is összpontosítsanak a bankok helyes irányba való terelésével, ha már ezt a kormány és a bankfelügyelet nem teszi kielégítő módon. Próbáljanak nem szétforgácsolódni, mert ez nem saját, hanem banki érdek lenne! Az összefogás viszont mindenképp szükséges, ahogy ezt a százhalombattai beszédében ki is jelenti!

Barátsággal és Tisztelettel

Dr. Ing. Sebestyén Teleki István, Zürich

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Facebook hozzászólások


2 thoughts on “Százhalombattán tüntettek, a (népiesen) „gumihulladék égető” ellen

  1. Költözzön az én házamba, ami a területtől 300 m-re van. De olyan lakos is van, aki még közelebb lakik az objektumhoz.

    1. Kérdés: A gumiégetö az ipari zónába épül? Mikor épült a hàza, akkor az ipari zóna már megvolt? Mert ha Sebestyén Laszlo késöbb épitkezett az ipari zóna mellé, akkor nem lehet semmilyen kifogása. Ha viszont az ipari zóna késöbb terjeszkedett rá a lakohazakra, akkor ezeknek a lakoknak össze kellene fogni és kártéritést követelni, de nem a gumiégetö befektetöjétöl, hanem attol az intézménytöl, amely az ipari zona terjeszkedését engedélyezte. Ez pedig a polgarmesteri hivatal szokott lenni! A TÜV (ez egy német intézet és Budapesten van nekik magyar fiókjuk, meg Szebenben) kellene bemérje a berendezést. De egy ilyen berendezést csak akkor lehet bemérni, ha már müködik. De akkor viszont le lehet állítani a müködését, amig a kibocsátott gázok és por nem kerül a megengedett szint alá!

Várjuk véleményét itt! (a hozzászólások moderáció után jelennek meg)

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Ezeket olvasta már?
Összegyűjtöttük azokat a filmeket, amiket bankokban készítettünk az akcióinkról
Vona Gábor évadnyitó beszéde

Európa fekete éjszakájáról kérdezte Navracsicsot Morvai az EP-ben
Close