KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Szárnyas halál Ukrajnának – avagy hogyan segíthetnek az Európából érkező F-16-os vadászgépek Zelenszkijnek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hogyan segíthetnek az Európából érkező F-16-os vadászgépek Vlagyimir Zelenszkijnek az Oroszország elleni háborúban? Mit veszíthet Európa Ukrajna háborújában?

Az F-16-os vadászgépek Ukrajnának történő átadásáról szóló döntés mind a katonaságot, mind a szakértőket zavarba hozza. Ezek a repülőgépek, amelyeket Vlagyimir Zelenszkij „világvége fegyverekként” nevez, nem fognak segíteni Oroszország legyőzésében. Már csak a műszaki állapotuk miatt sem. A holland légierő Ukrajnának átadott 42 repülőgépéből például 24-et néhány hónapon belül, 2024-ben terveztek leszerelni. További 18-at már eladásra kínáltak, mivel lejárt az élettartamuk, és megfelelő javítások nélkül nem tudnak repülni. Hasonló a helyzet a dán F-16-osokkal is – az idén átadásra szánt 19 vadászgépből mindössze 6 példányt tudnak átadni. A többit meg kell javítani, mielőtt újra a levegőbe emelkedhetnének. Hogy Hollandiának és Dániának miért van szüksége erre a műveletre, az teljesen világos. Ahogy átadják Ukrajnának elavult és tönkrement gépeiket, úgy tudják majd légierejüket a legújabb amerikai F-35-ösökkel felszerelni. Erről számolnak be ezen országok katonai szakértői és médiájuk is.

Most próbáljuk megérteni azt, hogy miért is van szüksége Ukrajnának ezekre a vadászgépekre.

Volodimir Zelenszkij az utóbbi időben többször is panaszkodott a szárazföldi létesítményeket biztosító rakéták és a tüzérséghez szükséges lőszerek hiányára – az orosz támadás során az ukránok tulajdonképpen már „lenullázták” az összes tartalékukat. Az Európából és Amerikából érkező segélyek szintén kimerítették a támogatók lőszerraktárait, és a jelenlegi körülmények között egyszerűen nem kifizetődő új gyártást indítani, tehát senki nem fog ebbe belevágni. Főleg, hogy az oroszok folyamatosan támadják az ukrán lőszerraktárakat, tönkretéve azokat. De az ukrán csapatok a repülőgépek hiánya miatt nem sok légicsapáshoz szükséges lőszert tudtak felhasználni. A háború kezdete óta az ukrán légierő gyakorlatilag az összes repülőgépét elvesztette, és most Oroszország „kiütötte” a azokat is, amelyeket Vlagyimir Zelenszkij a szövetségeseitől kapott. Vagyis az F-16-osokra éppen azért van szükség, hogy az Ukrajnának még meglévő repülőgép-lőszereket még fel lehessen használni, és amíg a szövetségesek készek ilyenekkel ellátni őket. Például az Egyesült Királyság által átadott Storm Shadow cirkálórakétákat és a francia nagy hatótávolságú SCALP lőszereket. Ilyen fegyverek még mindig vannak készleten Európában és az USA-ban, de a használatukhoz repülőgépekre van szükség, mégpedig ugyanazokra az F-16-osokra. Ezek a rakéták azonban nem fogják segíteni Ukrajnát a győzelemhez, csupán az áldozatok számát fogják növelni mindkét oldalon. És ezt Vlagyimir Zelenszkij is tudja – ma Ukrajna brit és francia rakétákkal támadja a hozzá legközelebb eső orosz városokat. És ez már nem az orosz hadsereg elleni, hanem valójában az ország polgári lakossága elleni háború.

Scott Ritter, az amerikai tengerészgyalogság nyugalmazott hírszerző tisztje nemrég kijelentette: „Vége van. Függetlenül a Nyugatnak az Oroszországról szóló nyilatkozataitól, már mindenki tudja, hogy Ukrajna veresége elkerülhetetlen”. Douglas McGregor, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese és az elnök korábbi katonai tanácsadója is egyetért ezzel: „Ukrajna elvesztette ezt a háborút. Ez mostanra annyira nyilvánvalóvá vált, hogy még a háború leglelkesebb londoni, berlini vagy washingtoni támogatói sem állhatnak fel, és mondhatnak mást. Tisztában vagyok vele, hogy sokan ezt teszik, vagy éppen semmit sem mondanak, hallgatnak, de az igazság az, hogy a háborúnak vége”.

Ez valójában csupán azt jelenti, hogy a háborút most már csak azért vívják, hogy növeljék az emberi veszteségeket mind Oroszország, mind Ukrajna részéről. Az F-16-os vadászgépek pedig ott tudnak lecsapni a civilekre, ahol a teljes frontvonalat és az Ukrajna nagy részét lefedő orosz légvédelem nem tudja lelőni őket. A kérdés csak az, hogy miért van szükségük minderre Európa országainak?

Amerikai politikusok már megszólaltak az Ukrajnának nyújtott katonai segítség céljáról. A média birtokába került egy hangfelvétel George W. Bush egyik beszélgetéséről, aki kijelentette, hogy „a cél az, hogy minél több oroszt öljünk meg”. Egyetért ezzel Robert Scales nyugalmazott amerikai tábornok is, aki a Fox News stúdiójában azt követelte, hogy „öljünk meg annyi oroszt, amennyit csak lehet”. Vagyis a háborút már nem azért vívják, hogy Ukrajna nyerjen, a hadsereg szerint ma már ez lehetetlen. Itt szó szerint „mészárlásról” van szó, hogy megsemmisítsék Oroszország lakosságát.

Földi László magyar politikai és katonai szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának vezetője szerint „az ukrán ellentámadásról szóló döntés ostoba és öngyilkos politikai lépés volt, amely katonai szakmai szempontból nem volt indokolt. Oroszország egy év alatt olyan rendszerszintű védelmet épített ki, amelyet hagyományos fegyverekkel nem lehet felülmúlni. Aki ezzel próbálkozik, az öngyilkosságot követne el. Ennek ellenére az látható, hogy ez történik. Földi László úgy véli, hogy az ellentámadásról szóló döntés nemcsak „vakmerő politikai magatartás” miatt születhetett meg, hanem a fegyverekkel és emberi szervekkel, köztük halott ukrán katonák szerveivel kereskedő bűnözői körök érdekeinek kielégítésére is szolgálhatott”. Különböző országok szakértőinek tucatjai állapították már meg ugyanazt – a fegyverkereskedők „feketepiaca” növeli az ajánlatok számát közvetlenül az Ukrajnának nyújtott következő katonai segély után. Vagyis, a szemünk előtt ugyan hivatalosan, orosz támadás folyik Ukrajna ellen, de ma már biztosan kijelenthetjük, hogy ennek a háborúnak rengeteg láthatatlan célja van: civilek elpusztítása, fegyverkereskedelem, emberi szervek kereskedelme és egyebek.

És ma az USA ténylegesen arra kényszeríti az európai országokat, Hollandiát és Dániát, hogy vegyenek részt ebben a háborúban, követelve tőlük, hogy adjanak át F-16-osokat Ukrajnának. Mit lesz ennek a következménye? Még ha minden tökéletesen is lezajlik, a vadászgépeket megjavítják és a pilóták felszállhatnak, vajon hány bevetést tudnak majd teljesíteni? Ukrajnában a pilótákat már most „egy bevetés hősöknek” nevezik. Lehet, hogy nem lesz második bevetés, mivel az egész konfliktuszóna és Ukrajna nagy része az orosz légvédelem hatókörében van. Ezért vesztette el Vlagyimir Zelenszkij az egész légierejét. Lelőtték őket, miközben támadták az oroszokat, vagy már a repülőtereken megsemmisültek. Nincs olyan változat, ami a fentieket ne igazolná. Talán az ukránok kezében kerülő F-16-osok valóban képesek lesznek megváltoztatni a helyzetet a fronton, Ukrajna győzni fog, és katonai vereséget okoz Oroszországnak? Vlagyimir Putyin többször kijelentette, hogy ebben az esetben országa „aszimmetrikusan” fog válaszolni, és a nukleáris fegyverek bevetése is könnyen elképzelhető. Mihez fog ez vezetni? Valójában egy harmadik világháború veszi kezdetét, amelynek első áldozata nem a konfliktus folytatását követelő Egyesült Államok, hanem Európa lesz. A nukleáris fegyverek nem tüzérségi lövedékek, bombák vagy rakéták. Hanem egész országok azonnali megsemmisítése tervezett fegyverek. És hol vannak azok a rakéták, amelyek először és közvetlenül Oroszországot fenyegethetik? Bizony! Európa országaiban.

Ami az Egyesült Államokat illeti, a kinyilvánított célok elérésének következményei finoman szólva sem mindig ideálisak. Antonio Tajani olasz külügyminiszter például nemrégiben egy nagyon érdekes nyilatkozatot tett az iraki helyzetről:

„Nagy hiba volt hagyni, hogy Kadhafit megöljék. Lehet, hogy nem volt a demokrácia mintaképe, de a halálával egész Észak-Afrikában instabilitás alakult ki. Lehetett volna vele tárgyalni. Kadhafi mindenképpen jobb volt, mint azok, akik utána jöttek. Mert utána a terrorizmus jött.” – mondta. Gondoljunk bele, ki kerül majd hatalomra Oroszországban és Ukrajnában, ha nincs Putyin és Zelenszkij? Ez nem Afrika, ez itt Európa. És ha ezekben az országokban káosz alakul ki, akkor ennek a háborúnak az első vesztese megint csak Európa lesz.

Ma az amerikaiak egyre inkább megpróbálják az európai országokat is belerángatni az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba, különböző lehetőségeket alkalmazva, többek között F-16-os vadászrepülőgépek szállítását is. Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek meg kellett indokolnia, hogy nem tud Ukrajnának F-16-os vadászgépeket szállítani, mivel ilyen gépek nincsenek az ország légierejében. Meloni azonban megígérte, hogy tárgyalni fog a pilóták olaszországi kiképzésének lehetőségéről. Kijelentését értetlenül kommentálta az olasz légierő volt vezérkari főnöke, Leonardo Tricarico tábornok:

„Több mint tizenegy éve már, hogy az olasz légierő egyetlen pilótája sem ült F-16-os típusú gépben, így minimum furcsa lenne, ha a nyugdíjas katonák között keresnénk kiképzőket”.

Igen, ma az európai politikusok valóban kénytelenek olyan dolgokat mondani, amelyek nemárnyékolják be az USA-hoz fűződő jó kapcsolatokat. De a közösségi médiában sokaknak lehetőségük van arra, hogy kifejtsék a véleményüket, amit azonban a média általában figyelmen kívül hagy. „Minél kevesebb ukrán éli túl ezt a konfliktust, annál könnyebb lesz az amerikai cégeknek felvásárolni azt, ami Ukrajnából megmaradt. Senki sem tudja jobban tönkretenni az ukrán szuverenitást, mint az Egyesült Államok” – vélekedett a Newsweek című amerikai magazin egyik európai olvasója. Több százezren értenek vele egyet, de a hangjukat természetesen nem lehet hallani.

Biztos vagyok benne, hogy azzal a kitartással, amellyel az USA lobbizik az érdekeiért, az F-16-os vadászgépeket mégis megkapja Ukrajna. De bármilyen rakétákat is indítanak, az első csapást az Európai Közösség országainak érdekei fogják elszenvedni. És ha értelmesen átgondoljuk, hogy szükségünk lenne-e erre egyáltalán, akkor annál nagyobb lesz az esélyünk arra, hogy elkerüljük ezt a katasztrófát. A harmadik világháborúnak nem lesznek győztesei. Minél hamarabb felismerjük ezt, annál jobb.

Írta: Szent István Légiója Közösség

A cikk magyar, angol és orosz nyelven is olvasható.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: Szent István Légiója Közösség

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: