KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Standard & Poor’s: A recesszió fele sodródik az eurózóna gazdasága

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A harmadik negyedévben zsugorodott az euróövezet gazdasága, a kereslet az elmúlt hónapban közel három éve a leggyorsabb ütemben csökkent – jelentette szerdán a Reuters a S&P Global által összeállított adatokra hivatkozva.

A HCOB végleges, a blokkra vonatkozó összetett beszerzésimenedzser-indexe (PMI), amely a gazdaság általános egészségi állapotát tükrözi, szeptemberben enyhén, 47,2-re emelkedett az augusztusi 33 hónapos mélypontról, ami 46,7 volt. A mutató azonban a zsugorodást jelző 50-es szint alatt maradt.

Az euróövezet kibocsátása négy egymást követő hónapban zsugorodott, a feldolgozóiparban tapasztalható fokozódó visszaesés miatt. A S&P felmérése szerint a szolgáltatási szektorban is csökkent a teljesítmény.

A hivatalos adatokat vizsgálva szerdán kiderült, hogy augusztusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben, ami a magas infláció miatt gyengébb fogyasztói keresletet mutat. Eközben a szeptemberi összetett új üzleti index, amely az általános keresletet figyeli, 2020 novembere óta a legalacsonyabb szintre esett.

„A kiskereskedelmi forgalom augusztusi visszaesése és a szeptemberi végleges PMI-k gyengesége összhangban van azzal a véleményünkkel, hogy az euróövezet gazdasága 2023 második felében recesszióba kerül”

– idézte Franziska Palmast, a Capital Economics munkatársát a Reuters.

Egy külön felmérés a jelentések szerint azt mutatta, hogy a feldolgozóipari tevékenység az euróövezetben a múlt hónapban továbbra is széles körű visszaesést mutatott, visszaeső kereslet mellett.

Pozitívum, hogy a szolgáltató cégek foglalkoztatási indexe 50,4-ről 51,5-re emelkedett az S&P adatai szerint.

„A szolgáltató szektorban továbbra is óriási a kereslet a munkavállalók iránt. Az euróövezeti cégek ugyanis az augusztusi adatoknál gyorsabb ütemben duzzasztották fel a munkaerő létszámát. Ez figyelemre méltó, tekintve, hogy az új üzletkötések száma a mélyponton van”

– mondta Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank munkatársa a Reutersnek.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: MTI

Ez is érdekelheti:  Biden legfrissebb orvosi vizsgálatának eredményei

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük