KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin az ukrán válsághoz hasonlította a Lettországban kialakult helyzetet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz nemzetiségűek, sok esetben idős nyugdíjasok kitoloncolása Lettországból és más balti államokból komoly, Oroszország biztonságát fenyegető ügy – mondta Vlagyimir Putyin elnök kedden.

Putyin a moszkvai önkormányzati vezetőkkel tartott találkozóján a balti államok intézkedéseit azzal hozta összefüggésbe, ahogyan az ukrán kormány az orosz ajkúakkal bánt az Egyesült Államok által támogatott 2014-es puccs után, amely kiváltotta a konfliktust a Donbasszban.

“2014-ben is volt egy államcsíny és az ukrajnai oroszokat el nem ismert nemzetiségnek nyilvánították. Ezt egy egész sor más döntés követte, amelyek semmissé tették és tulajdonképpen oda vezettek, ami most Lettországban és más balti köztársaságokban történik, amikor az orosz embereket egyszerűen átdobják a határon” – mondta Putyin.

Látják, ezek nagyon komoly dolgok, amelyek közvetlenül érintik országunk biztonságát.

A lett parlament 2022-ben törvényt fogadott el arról, hogy 2023. szeptember 1-jéig minden orosz állampolgárnak igazolást kell szereznie a lett nyelv ismeretéről, különben kitoloncolással kell számolnia.

Lettország kedden megerősítette, hogy 985 orosz állampolgárt akar kitoloncolni, mert vagy nem tették le a nyelvvizsgát, vagy megbuktak rajta. A rendelet által érintettek egyike egy 72 éves orosz nő Liepaja városából, aki a rigai orosz nagykövetség szerint azért nem tudta letenni a nyelvvizsgát, mert gyermekkora óta látássérült.

Lettország lakosainak mintegy 36 százaléka tekinti anyanyelvének az oroszt. Jelentős orosz nyelvű népesség él Észtországban és Litvániában is – a Szovjetunió egykori balti köztársaságaiban, amelyek 1991-ben kikiáltották függetlenségüket, és azóta csatlakoztak az EU-hoz és a NATO-hoz.

Mindhárom ország igyekezett megvonni az orosz nemzetiségűek emberi jogait, hűségesküt és képesítési teszteket követelve. Miután Moszkva 2022-ben hadműveletet indított Ukrajnában, kormányaik Kijev támogatására siettek, és betiltották az orosz szimbólumok minden megjelenítését, mint az “agresszió támogatását”. A tilalmat később kiterjesztették a második világháborúban a náci Németország felett aratott szovjet győzelem ünnepségekre is.

Ez is érdekelheti:  Francia külügyminiszter: a franciák nem fognak meghalni Ukrajnáért

Orosz Hírek

Kiemelt képen: Vlagyimir Putyin / © Sputnik / Gavriil Grigorov

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük