KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Putyin: Az orosz-kínai kapcsolatok nem jelentenek veszélyt más nemzetekre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Oroszország és Kína közötti szívélyes kapcsolatokat nem szabad fenyegetésnek tekinteni egyetlen más országra nézve sem – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki pekingi útja során.


„Abszolút fontos, hogy az orosz-kínai kapcsolatok ne ad hoc kapcsolatok legyenek, és ne irányuljanak senki ellen”

– mondta Putyin.

„A világpolitikában való együttműködésünk az egyik fő stabilizáló tényezője a nemzetközi színtérnek. Együtt védjük a méltányosság elveit és a többpólusú realitásokon valamint a nemzetközi jogon alapuló demokratikus világrendet”

– mondta.

Putyin látogatására az egyik oldalon Oroszország és Kína, a másik oldalon pedig a NATO közötti példátlan feszültségek idején kerül sor, miközben a Nyugat Moszkvát és Pekinget agresszióval és nyomásgyakorlással vádolja.

Ugyanakkor Moszkva és Peking egyaránt egyre nagyobb nyomásnak van kitéve a Nyugat részéről az ukrajnai konfliktus és Kína indo-csendes-óceáni tevékenysége miatt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég úgy jellemezte Kínát, mint „azt a meghatározó országot, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy agressziós háborút folytasson”.

Kína elutasította, hogy Oroszországot okolja az ukrajnai válságért, ehelyett azzal érvelt, hogy a NATO folyamatos terjeszkedése és Washington „hidegháborús mentalitása” az alapvető okai a jelenlegi eszkalációnak.

Kína többször elutasította a nyugati nyomásgyakorlást, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz, egyoldalúnak és illegitimnek nevezve azokat.

„A lángokat szítani, miközben másokra hárítják a felelősséget, ez egyszerűen képmutató és rendkívül felelőtlen”

– mondta a kínai külügyminisztérium a múlt hónapban.

Csütörtöki nyilatkozatában a kínai külügyminisztérium hangsúlyozta továbbá, hogy a Moszkvával fenntartott jó kapcsolatok „elősegítik a régió és az egész világ békéjét, stabilitását és jólétét”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök 2024. május 16-án Pekingben. © Szergej Bobiljev / Szputnyik

Ez is érdekelheti:  Lengyel külügyi szóvivő: Varsó fontolgatja orosz rakéták lelövését Ukrajna területe felett saját légvédelmi eszközeivel

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük