KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: Orbán Viktor nagyobb befolyásra tehet szert az Európa Tanácsban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök (Magyarország tölti be idén az Európai Tanács soros elnökségét) Charles Michel jelenlegi ET elnök várható távozása után nagyobb befolyásra tehet szert a testületben – közölte vasárnap a Politico.

Michel bejelentette, hogy indul az idei uniós parlamenti választásokon, ami azt jelenti, hogy győzelme esetén megüresedik jelenlegi posztja. Ha az uniós vezetők nem találnak gyorsan utódot, az elnöki feladatokat lényegében Orbán Viktor venné át – írta a hírportál.

Michel szombaton három belga médiumnak adott interjúban jelezte szándékát, és azt mondta, hogy megválasztása esetén az EU Tanácsában látja el feladatait, amíg július közepén le nem teszi képviselői esküjét. „Az Európai Tanács június végén vagy július elején elébe mehet ennek, és dönthet az utódjáról” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Az uniós szabályok szerint Magyarország július és december között látja el a Tanács soros elnökségét. Az időzítés olyan forgatókönyvet indíthat el, amelyben „egy ellenőrizetlen Orbán [fogja] uralni a Tanácsot a közvetlenül a 2024-es európai választásokat követő hat hónapban” – jegyezte meg a Politico, hozzátéve, hogy a többi uniós vezető is „kétségbeesetten” szeretné elkerülni ezt a helyzetet.

Orbán több fronton is ellentétbe került a brüsszeli tisztviselőkkel. A magyar miniszterelnök kritikusan nyilatkozott az EU migrációs politikájáról, és következetesen ellenezte a fegyverküldést Ukrajnának, valamint annak felgyorsított integrációját az EU-ba. A Moszkva elleni uniós szankciókat is kifogásolta, mondván, hogy azok ártanak a blokk gazdaságának.

Magyarország blokkolta a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós (55 milliárd dolláros) segélycsomagot is, amelyet 2024 és 2027 között akartak folyósítani, miközben ostorozta az EU azon döntését, hogy befagyasztotta a Budapestnek szánt több milliárd eurós támogatást.

Az uniós vezetők a tervek szerint június 17-én és június 27-28-án, röviddel az uniós parlamenti választások után találkoznak. A Politico és más médiumok szerint ezeket az alkalmakat arra használnák fel, hogy megállapodjanak Michel utódjáról, ha megnyeri a választást, bár a folyamatnak a szokásosnál gyorsabban kellene haladnia. Normál körülmények között Michel mandátuma 2024 novemberében jár le.

Ez is érdekelheti:  Meghalt a brit Rothschild család feje

Az EU Tanácsának elnöke visszautasította azokat az állításokat is, amelyek szerint az egyidejűleg zajló ukrajnai és közel-keleti válságok idején elhagyná a helyét, mondván, hogy még legalább hat hónapja van hátra a posztján. Azt is megjegyezte, hogy az év második fele mindenképpen a politikai átmenet jegyében telik majd.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük