KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Politico: jobboldali előretörés várható a 2024-es EP-választáson

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A jobboldali és euroszkeptikus pártok előretörését jelzi a Politico szakértői által elvégzett felmérés, amelyet szerdán publikáltak az uniós portálon. A három nagy centrista frakció (EPP, S & D és a Renew) összefogva még mindig megkerülhetetlen marad – írja a mandiner.hu.

A Politico adatai szerint ha ma lennének az európai parlamenti választások, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport lenne az EP harmadik legerősebb formációja, szoros versenyben a liberális-centrista Renew frakcióval (mindkét csoport 89 képviselői mandátumot kapna a 705 fős uniós testületben).

A konzervatív frakciónak jelenleg 64 mandátuma van, ez 25 új képviselői hellyel kecsegtető előretörést ígér. A népszerűségnövekedés két párt, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), illetve az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) támogatásának növekedésével magyarázható.

A másik euroszkeptikus jobboldali frakciónak, az Identitás és Demokráciának (ID) is jelentős növekedést mér a Politico: a jelenlegi 64 hely helyett 77 mandátumot. Ennem a számban vastagon benne lehet a német Alternatíva Németországnak

(AfD) párt térnyerése: tavasszal 4 százalékkal nőtt a támogatottságuk, jelenleg 18 százalékon állnak a német mezőnyben.

A jobboldal előretörését jelző prognózis összhangban van az európai tagállami választások utóbbi időben tapasztalható tendenciáival: Olaszországban, Finnországban, Görögországban, Spanyolországban is megerősödtek a konzervatív-jobboldali erők.

Az EP legerősebb frakciója továbbra is a jobbközép Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) lenne, de gyengülő pozíciókkal: a szonda szerint 12 képviselői helyet veszítene, így 165 mandátuma maradna.

A balközép erő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) szintén stabilizálná második helyét, ráadásul minimális, két mandátumos támogatásnöveléssel: 145 képviselői helyet mértek nekik.

A Renew Europe frakció őrizné, de már – ahogy fentebb írtuk – megosztaná harmadik helyét egy 12 mandátumos visszaeséssel.

A 2024-es voksolás nagy vesztese a Zöldek / Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) frakció lehet: 24 mandátumos visszacsúszást prognosztizál nekik a Politico, 48 képviselőjük lehet majd az új brüsszeli/strasbourgi parlamentben.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (II. rész)

A Baloldal (Left) csoport nyolccal több, vagyis 45 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, de még ezzel is a legkisebb frakció maradna az Európai Parlamentben.

Ha a Politico számait hozza majd 2024. június 6. és 9. között a való élet a tagállami voksolások eredményeképpen, akkor a három centrista párt szükség-koalíciója, ügyek mentén való együttszavazása tudja majd útját állni a jobboldali erők politikai súlynövekedésének.

Ugyanakkor egyes kérdésekben az EPP hajlandónak mutatkozik együttműködni a jobboldali frakciókkal, így például a zöldek kezdeményezte Green Deal jogszabály-alkotásában a néppárti frakció a jobboldal támogatásával lehet csak képes ezt a törvényhozási folyamatot megakadályozni az EP-ben – a klímaváltozás elleni fellépés, a zöld energia csomagja helyett a jobboldali összefogás a mezőgazdaság, az agrártermelők igényeit képviselné inkább.

A Politico felmérését tagállamonként végezte, amelybe belekalkulálta az egyes tagállamok különleges mandátumszerzési-elosztási szabályait, illetve azt is, hogy a változó európai politikai közegben egyes tagállami pártok befutó képviselőjelöltjei 2024-ben mely nagy uniós pártcsalád színeiben foglalják majd el parlamenti helyeiket.

MH

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük