KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Petőfi után Zrínyi nevét is száműzte a honvédelmi miniszter

Kitörölték Zrínyi nevét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nevéből, ami a Mi Hazánk szerint egy újabb gyalázat, miután az idei Petőfi-emlékévben átnevezték a Petőfi-laktanyát, ráadásul a Habsburg megszállók uralkodója, Mária Terézia nevét véve fel, az idegen császárnőt pedig legutóbb „magyar hölgynek” nevezte a honvédelmi miniszter – írja méltatlankodva a Mi Hazánk alelnöke. 

A Petőfi-laktanya átnevezésével kapcsolatban Novák Előd a parlamenti ülésteremben is számon kérte a kormány képviselőjét.

A tartalékos honvédként is szolgált politikus a kaszinókoncessziókon milliárdossá vált Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz írásbeli kérdést is benyújtott:

Miért törölték ki Zrínyi nevét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nevéből?

Most akkor Zrínyi, vagy nem Zrínyi?

Novák azzal folytatja beszámolóját, hogy a kérdésben emlékeztette a minisztert, hogy az éves meghallgatásán azt válaszolta: „a Zrínyi Honvédelmi program, amit már nem is Zrínyinek hívunk, hanem Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak nevezünk…”

A miniszter éves meghallgatásán egy másik abszurd kijelentést is tett a Mária Terézia-laktanya elnevezés kapcsán: „nagyon örülök neki, hogy ezen keresztül egy magyar hölgy ismét a katonai hagyományainkban méltó helyre tudott kerülni.”

A honvédelmi miniszter szerint legnagyobb költőnk, a honvéd őrnagyként hősi halált halt Petőfi Sándor nem érdemli meg, hogy róla laktanya legyen elnevezve, de „magyar hölgynek” nevez egy idegen megszállót, akinek parancsára több száz fegyvertelen székelyt gyilkoltak le Madéfalván. A véreskezű császárnő jelentősen támogatta Erdély elrománosítását, az ő uralkodásának négy évtizede alatt vált az addig magyar többségű Erdély román többségűvé – emlékeztet Novák Előd a szomorú történelmi tényre.

A Mi Hazánk frakcióvezető-helyettese szerint Petőfi örökségét nem engedhetjük át a baloldalnak, a francia vagy a bécsi forradalommal ellentétben nálunk nem csak a rebellióról szólt 1848, hanem Magyarország függetlenségéről is. A szabadságharcunk 175. évfordulójának megcsúfolása ez. Jobb lenne, ha magyar hősökről neveznének el laktanyákat, nem pedig idegen uralkodókról. Ha már női nevet akart a miniszter, figyelmébe ajánlottuk Zrínyi Ilonát, Munkács hős védőjét is, az ukrán soviniszták turulszobor-eltávolítására is válaszul, de a magyar kormány most újabb pofont adott a nemzeti tábornak Zrínyi nevének száműzésével.

Magyar Jelen

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük