KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Összecsaptak a rendőrökkel a dühös spanyol gazdák

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nem csitulnak a gazdatüntetések Európában. Hetek óta naponta az utcán vannak a gazdálkodók az unió nagyvárosaiban. Legutóbb Spanyolországban, Franciaországban és Görögországban vonultak fel ismét traktoraikkal a dühös farmerek, hogy így tiltakozzanak a hibás agrárpolitika és az olcsó, rossz minőségű – főként ukrán – gabona importja miatt. A tüntetők több helyszínen is összecsaptak a rendőrökkel.

Százával érkeztek a traktorok és ezrével a tüntetők szerdán Madrid belvárosába. A gazdák – mint Európa oly sok nagyvárosában – itt is a túlzott európai uniós bürokrácia és a szerintük elégtelen mértékű állami támogatás, valamint az ellenőrizetlen – főként ukrán – termények beáramlása ellen tüntettek.

„Arra kérjük az uniót, hogy ne engedjen be termékeket olyan országokból, amelyek nem tartoznak az Európai Gazdasági Közösséghez, és nem rendelkeznek a megfelelő biztonsági intézkedésekkel” – mondta az egyik spanyol gazda.

A tiltakozás békésnek indult, azonban a tüntetők egy része összecsapott a rendőrökkel, miután megtudták, hogy 500-nál több traktort nem engednek be a fővárosba. A hatóság szerint a szervezők mindössze ennyi járműre kaptak engedélyt. Több száz gazdálkodó így nem jutott be Madridba.

Ez pedig újabb konfliktust szült. A csendőrség sorait áttörve a farmerek berohantak az A–42-es autópályára, és ideiglenesen leállították a forgalmat. A rohamrendőrök segítségére volt szükség, akik egyesével emelték ki a tüntetőket az aszfaltról.

Az észak-franciaországi Béthune településen felháborodott gazdák rothadó szalmabálát raktak le a regionális környezetvédelmi hivatal irodája elé. Egy másik helyszínen pedig iszapot, használt abroncsokat és egyéb törmeléket szórtak az útra.

A Bordeaux-t Toulouse-zal összekötő A62-es autópálya egyik szakaszán a felháborodott gazdák többek között híg trágyát szórtak az útra, hogy így akadályozzák a forgalmat.

„Olyan alacsony a gabona ára, hogy az ültetés költségeit sem tudjuk fedezni. Az idei vetésből kevesebbet fogunk keresni, mint amennyit befektetünk a magok megtermelésébe” – mondta az egyik termelő.

Ez is érdekelheti:  Karácsonyék Perjés törökbálinti villájában egyeztettek (videó)

A francia miniszterelnök, Gabriel Attal szerdán bejelentette, hogy a kormány nyárra új törvényeket készít elő a gazdák védelme és a kereskedőkkel szembeni pozíciójuk megerősítése érdekében.

A gazdálkodók, akiket sújtanak a magas adók, a sokszor teljesíthetetlen környezetvédelmi előírások és a tisztességtelen külföldi verseny azt követelik a kormánytól, hogy minél hamarabb mutassák be a rendkívüli intézkedések részleteit.

Athén, 2024. február 20. Görög gazdák tiltakoznak az Európai Unió mezõgazdasági politikája, az emelkedõ energiaköltségek és a kormány agrárpolitikája ellen az athéni parlament épülete elõtt 2024. február 20-án. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

Görögországban az elmúlt két napban mintegy 8000 gazdálkodó foglalta el a parlament előtti teret. Ők szintén az egekbe szökő költségek, az uniós bürokrácia és az olcsó importtermékek miatt emelték fel szavukat. A kormány a nyomásnak eleget téve megígérte, hogy csökkenti a gazdák rezsiköltségeit, és felajánlotta a mezőgazdasági gázolaj adókedvezményének 2024 végéig történő meghosszabbítását is. Válaszul a tüntetők elhagyták Athén belvárosát.

Athén, 2024. február 21. Kormányuk és az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó görög gazdák tüntetésük végeztével távoznak a parlament athéni épülete elõl, a Szintagma téren 2024. február 21-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz

hirado.hu

Kiemelt kép: Torrejon de la Calzada, 2024. február 21.
Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetõ és Madridba készülõ spanyol gazdák és csendõrök dulakodnak egy autópályán, Torrejon de la Calzada falu közelében 2024. február 21-én.
MTI/EPA/EFE/Daniel González

 

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük