KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Orosz csapatok hatoltak be az amerikai erők által használt bázisra Nigerben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megerősítette, hogy az orosz erők hatoltak be egy nigeri katonai bázisra, amelyet eddig amerikai csapatok birtokoltak, azonban összetűzésre nem került sor, viszont most osztoznak a bázison. Austin egyébként különösebben nem aggodalmaskodott a történtek miatt.

A lépésre azt követően került sor, hogy a nigeri katonai kormány felszólította Washingtont, hogy vonja ki a mintegy 1000 fős kontingensét a Száhel-országból, miután Niger felmondta azt az évtizedes védelmi megállapodást, amely lehetővé tette az amerikaiak számára, hogy ott állomásozzanak.

Austin azt követően tette a megjegyzést, hogy egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai védelmi tisztviselő, akit a Reuters idézett, elismerte, hogy orosz katonák behatoltak a Diori Hamani nemzetközi repülőtér közelében lévő légi támaszpontra Niameyben, Niger fővárosában, ahol az amerikai csapatok állomásoznak.

A tisztviselő állítólag azt mondta, hogy bár az orosz erők egy külön hangárt használnak a 101-es légibázison, a helyzet „nem komoly” és rövid távon kezelhető. Hogy ezalatt pontosan mit is értett, nem lehet tudni.

A nigériai média a múlt hónapban arról számolt be, hogy orosz katonai kiképzők érkeztek Niameybe olyan felszereléssel, amellyel a nemzeti hadsereget terrorizmus elleni hadviselésre képeznék ki. A tengerparttal nem rendelkező ország Moszkvához fordult biztonsági igényeinek kielégítése végett. Átmeneti vezetője, Abdourahamane Tiani márciusban a Száhel-övezetben folytatott terrorizmusellenes együttműködésről tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A Pentagon a múlt héten bejelentette, hogy kivonja az összes csapatát Nigerből, miközben más lehetőségeket is mérlegel a terrorizmus elleni műveletek folytatásához a térségben. Washington korábban kizárta a kivonulás lehetőségét, még azután is, hogy a francia csapatok tavaly távozni kényszerültek.

Az amerikai védelmi miniszter csütörtökön a Hawaii állambeli Honoluluban az ausztrál, japán és Fülöp-szigeteki kollégáival tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az orosz katonai jelenlét ellenére „nincs jelentős probléma” az amerikai csapatok biztonságának kérdésében Nigerben.

Ez is érdekelheti:  Összeomlik az Ukrajnáról szóló konferencia? – a BRICS-országok vezetői sorra mondják vissza a meghívást

„Az oroszok egy különálló táborban vannak, és nem férnek hozzá az amerikai erőkhöz vagy a felszerelésünkhöz” – mondta Austin.

Azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint az orosz hadsereg az amerikai hadsereggel osztozik egy nigeri bázison, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva továbbra is erősíteni fogja a kapcsolatokat az afrikai országokkal több területen, köztük a védelem területén is.

„Ők is érdekeltek ebben, és mi is érdekeltek vagyunk. Tovább fogjuk fejleszteni kapcsolatainkat az afrikai államokkal” – mondta újságíróknak pénteken.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép illusztráció: Hírek 24/7 Telegram

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük