TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Niger: Folyamatosan nő a gyűlölet a franciák ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nigeri puccsot követően egyre inkább fokozódik a franciaellenesség az országban

A helyzetet tovább rontja, hogy a junta szerint Franciaország megsértette Niger légterét, ráadásul a Nemzeti Gárda néhány tagjára is rátámadtak, emellett a francia katonák dzsihadistákat szabadítottak ki – írja az origo.hu.

A nigeri puccsisták számára kulcsfontosságú, hogy képesek legyenek távol tartani a franciákat a közvetlen katonai beavatkozástól, emellett azonban azt is el kellene érniük, hogy az egyébként is rendkívüli szegénységben élő ország ne kerüljön még hátrányosabb gazdasági helyzetbe (a lakosság 40 százaléka él mélyszegénységben) a nyugati financiális támogatások befagyasztása miatt.

A franciák eddig kivártak, ami a puccsisták számára nagyon kedvező forgatókönyv, de arra is fel kell készülniük, hogy amennyiben a Nyugat közvetlenül nem is avatkozik be katonailag a nigeri helyzetbe, támogatni fogja más afrikai országok beavatkozását. A franciák afrikai szerencsétlenkedései Macron elnököt tovább gyengítik saját országában.

Legutóbb a közösségi oldalakon röppent fel egy hír, amely szerint a francia elnök ellen körözést adtak Nigerben. A Twitteren látható posztban Emmanuel Macron két fényképe szerepel. Egy szemből, egy pedig profilból, valamint az alapadatai, vagyis a neme, a születési dátuma, a nemzetisége.

A posztoló által közzétett információk szerint a politikust Niger teljes területén körözik, és arra szólították fel a lakosságot, hogy amennyiben valaki látta, azonnal hívja a rendőrséget. Az mostanáig nem vált egyértelművé, hogy a körözési fotó valódi vagy hamisítvány.

A BBC szerint azonban fokozódik a franciaellenesség az országban, a nigeri katonai junta azzal vádolta meg Franciaországot mint volt gyarmati hatalmat, hogy megpróbálja destabilizálni az országot. A junta által közzétett adatok szerint egy francia repülőgép belépett az ország légterébe, amelyet korábban a junta lezárt. Emellett pedig elmondták, hogy a francia katonák több, korábban elfogott dzsihadistát is kiszabadítottak.

Ugyanakkor nem sokkal később a kijelentésekre válaszul a francia külügyminisztérium közölte, hogy semmilyen tevékenységet nem hajtottak végre Nigerlégterében, amelyet nem egyeztettek volna előre a helyi hatóságokkal. Emellett kiemelték, hogy az országban a francia katonák a kormányzatok közötti együttműködés jegyében állomásoznak.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: se pénzt, se embert nem küldünk a háborúba

A puccs óta a közösségi oldalakra is került fel számtalan videó arról, ahogy Nigerben a puccsistákat támogató lakosok tüntetnek a francia jelenlét ellen.

A franciák egyik afrikai helyőrsége mellett korábban már egy másik térségbeli ország is szakított az egykori gyarmattartójával. Nemrég Mali katonai vezetése egy új alkotmányt léptetett életbe, aminek értelmében törölték a franciát a hivatalos nyelvek közül.

A június 18-i népszavazáson elsöprő többséggel, 96,91 százalékos támogatottsággal elfogadott új alkotmány értelmében a francia már nem hivatalos nyelv. Mostantól a francia lesz a munkanyelv, és az országban beszélt 13 nemzeti nyelv kap hivatalos nyelvi státuszt.

A mali junta vezetője, Assimi Goita ezredes életbe léptette az ország új alkotmányát, ezzel kezdetét vette a negyedik köztársaság a nyugat-afrikai országban.

A 2020. augusztusi puccsal történt hatalomátvétel óta a mali hadsereg fenntartja, hogy az alkotmány kulcsfontosságú lesz az ország újjáépítéséhez.

A nigeri események nyomán Burkina Faso, ahol korábban szintén puccsal szerezte meg a hatalmat a katonai junta, kifejezte szolidaritását Niger új vezetésével és a volt gyarmattartó elleni tömegtüntetéseken fejezte ki ellenállását a régi rendszerrel szemben.

Afrikában tehát egyre nő a Franciaország-ellenesség a Franciaország által érzékelt katonai és politikai beavatkozás miatt, egyre romlik a térségbeli országok és Párizs viszonya.

Ez is érdekelheti:  Semjén Zsolt: ha a Tisza pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a KDNP távozik onnan

MH

Kiemelt kép: NorthFoto

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük