KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

New York Times: Oroszország gazdasági növekedése megelőzi az EU-t és az USA-t

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz gazdaság sokkal ellenállóbbnak bizonyult, mint amire sok nyugati kormány számított a bénító szándékú átfogó szankciók bevezetése után – jelentette hétfőn a New York Times című amerikai lap.

Az ukrajnai hadművelet kezdete óta az orosz gazdaságnak “elképesztő gyorsasággal” kellett alkalmazkodnia a drámai változásokhoz – írta a lap.

Az EU, amely egykor Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere volt, megszakította a hagyományos gazdasági kapcsolatokat, felborítva a jól működő ellátási láncokat, míg az Egyesült Államok “pénzügyi erejét felhasználva” több százmilliárd dollárnyi orosz vagyont befagyasztott, és elvágta az országot a globális pénzügyi rendszertől.

A cikk szerint a Nyugat “büntető” korlátozásai a valóságban csak segítették Oroszországot gazdaságának átszervezésében, mivel az ország gyors ütemben “pumpálta a pénzt” a különböző iparágakba, “szinte minden rendelkezésre álló munkavállalónak munkát adva, és növelve a heti fizetések nagyságát”.

“A teljes növekedés, amely az orosz központi bank becslése szerint idén akár 2,5% is lehet, megelőzheti az Európai Uniót, sőt, talán még az Egyesült Államokat is” – jegyezte meg a NYT.

A központi bank előrejelzése közel áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzéséhez, amely szerint Oroszország GDP-je idén 2,2%-kal nő, ami meredek emelkedés a korábbi 1,5%-os előrejelzéshez képest.

Ez a 2022-es 2,1%-os zsugorodást követi, amikor a nemzetközi korlátozások nagyrészt elzárták Moszkvát a nyugati piacoktól, és elvágták energiaexportjának egy részét.

A lap megjegyezte, hogy a szankciók hatása 2022 tavaszán volt a legélesebben érezhető, amikor az orosz rubel árfolyama zuhant, a központi bank pedig élesen megemelte a kamatlábakat.

“De a rubel azóta visszapattant, és a kamatok lefelé mozdultak” – ismerte el a lap, hozzátéve, hogy Oroszország “máshol talált buzgó vevőket” olajára, cseppfolyósított földgázára és más nyersanyagaira.

A következetes exportáramlással Moszkva nemrégiben elkezdte csökkenteni a zászlóshajónak számító uráli nyersolaj árengedményeit a Brent referenciaértékhez képest, amely jelenleg az EU és a G7-ek által meghatározott 60 dolláros hordónkénti árplafon felett kereskedik.

Ez is érdekelheti:  Durva lehűlés jön, húsz fokot is visszaeshet a hőmérséklet

Orosz Hírek

Kiemelt képen: moszkvai nemzetközi üzleti központ / iStock fotó

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük