KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem minden arany, ami fénylik! TÖRTÉNELMI TÁJÉKOZTATÓ VENEZUELÁRÓL

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

venezuela-mapNIF: Olvasónk Toro Sentado egyik cikkünk kapcsán háborodott fel, melynek témája miképp is védekeznek eredményesen a délamerikai országok a Goodfriend-ek manipulációi ellen. Ebben a cikkben Chavez és Maduro védekezési mechanizmusait magasztalta a cikk írója és a hozzászólók. Toro Sentado írását olvashatjuk alább. A helyesírási hibákat kéretik eltűrni!

Írta Olvasónk Toro Sentado

Azok honfitársaim részére szántam a mellékelt rövid történelmi és jelen politikai és gazdasági összefglalót Venezueláról, akik az amerikai gyűlöletetük vakságában a magát a földreszállt szocialista megváltó istenként látják az elhunyt Chávezt és a jelen elnököt, Nicolás Maduro-t.
Tökéletesen megértem, sőtt egyetértek amerika iránti ellenszenvükkel, ellemben nem tudom elnézni azt, mikor csupa ismeretlenségük hiánya miatt,az eltorzított hírek alapjain igyekszenek itélni egy olyan ország politikáját és helyzetét amiről nagyon keveset, vagy semmit sem ismernek.
Ez éppen olyan sértő tapintatlanság, mintha én dicsérném és magasztalnám azt a rendszert, amit honfitársaim hazájukban és az én régi hazámban elitélnek.
Elhagytam magyar hazámat, de nem mondtam le róla.Venezuela befogadott mikor szükségem volt egy új hazára. Venezuela az új hazám lett 56 éve, és ha, ne adja Isten, arra kerülne a sor, hogy fegyvert kell fogni a mai rendszer ellen, örömmel fognám ellene.
Minden hivatalos propaganda ellenére a venéz nép túlnyomó része nem kívánja a kommunizmust, amit Chávez idehozott és Maduro mindenáron megakar örökíteni.



A napokban láttam a Facebookkon nem rég szerzett barátom rányomott egy nagy „tetszik”-et a venezuelai elnök propagandájára, nagy meglepetésemre, trermészetesen.
Van egy régi mondás: Ne ronts be oda ahová az angyalok még a lábujhegyüket sem mernék betenni. Persze ezt nem mindenki ismeri, s berontanak mint az afrikai elefánt a kukoricásba.
Megfigyeltem azt is, hogy sok honfitársam valahogy úgy képzeli el az amrikai kontinenst ahol az indiánok, tollal díszített fejjel, rohangálnak les-fel, „alla Hollywood”. Ismerik a történelmet: az amrikaiak kiirtották az indiánokat, nem is pár tízezrete, hanem milliókat. Anyira már nem jutott el a történelmi ismeretségük, hogy a franciák, az angolok, a hollandok, … az első kolonizadorok szorgalmasan ritkították a benszülött lakosság számát. A spanyol hódítókról ne is beszéljünk.
Ha történelmi szigorúsággal vesszük a dolgokat, a „művelt” európai gyarmatosítók és azok közvetlen leszármazottai tanúsították a legnagyobb barbárságokat az „új” kontinensen.
Sokan azt sem tudják merre van Venezuela, ennek ellenére, mert olvastak / hallottak valami hírt, véleményt nyilványítanak.

Venezuela 4 fokkal van az Egyenlítő fölött az északi félteken. Klímája trópusi. A 4 időszak helyett csak kettő van:a száraz és az esős, ami egybeesik a nagy orkánokkal. Az esős időszak elkezdődik április-május-ban s eltart novenber vége, december első hetéig. A többi hónapokban csak a tűző nap, ami mindent kiéget. A tópusi esők nagyon érdekesek. Mikor esik, pár perc alatt több esik, mint északon egy hét alatt.
Venezuelának van Góbi sivataga és örökhava! Hatalmas alföldje, ami majdnem akkora mint a mai Magyarországunk. Vanezuelában vannak a világ egyik legöregebb geológiaialakulatok, a tepuyjok, valamint a világ legmagasabb vízesése, az Angyal Vízesés,ami az amerikai Jimmy Angel felfedező nevét viseli, ami csak pár méterrel alacsonyabb a Kékestetőnél. A nagy folyói mind hajózhatóak. Állat és virágvilága nagyon gazdag. 125 féle kígyója van, amiből 25 mérges.Orchídeái csodálatosak és változatosak. Büszkélkedhetünk az alföldi anakondánkkal, ami a világ egyik legnagyobja. Van tarantulánk, ami akkora, mint egy vaskos ember tenyere, amit az indiánok vadásznak és sütve esznek. Az agyarait fogpiszkálónak használják.
A spanyol hódítók hallottak az „El Dorádo”-ról, amit eszeveszettül kerestek, de sosem fedezték fel. Nem monda volt ez. Venezuela déli részén találjuk azt a híres „El Dorado”-t, ahol a gyémánt és az arnybányák vannak.
Ásványok:
1) https://www.google.co.ve/search?q=minerales+de+venezuela&rlz=1C1GGGE_esVE516VE516&es_sm=122&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ORlkU8nmDujMsQSjsYHwDA&ved=0CDQQsAQ&biw=1148&bih=569#imgdii=_

2)
http://www.pdvsa.com/lexico/museo/minerales/listado.htm

Hogy teljes legyen az ásványkincseink, nem régiben fedeztek fel hatalmas fém lelőhelyet, amit modern a electrónicában, a mobilban,a számítógépben,
rakétákban nélkülözhetetlen: COLTRAN.
http://economia.noticias24.com/noticia/10069/descubren-en-venezuela-un-mineral-usado-para-fabricar-cohetes-y-celulares/

Venezuela geológiai csodái:
http://geologiavenezolana.blogspot.com/2011/06/las-7-maravillas-geologicas-de.html

Venezuela terjedelme akkora mint Német és Franciország együttvéve, és még marad pár ezer Km2, s mindez miután elvesztette eredeti területe minimum 30%. Több mint 4,000 kilométer tengerpartunk van, ahol csodálatos természtes strandfürdők vannak. Egy kicsit a Karib tengeren északra, vannak a mégcsodálatosabb szigateink.
Természeti kincsekben milyen gazdag Venezuela? Könyebb felsorolni amije nincs, mint amije van. Vasérce majdnem akkora mint a Mátra hegy. Bauxitja, hamarabb kiapad a Balaton, mint az elfogyna. Menyi kőolajunk van? Nem tudom menyi fér 160 x 70 Km2 –be … de biztos van benne pár kannácskáravaló. Nem is beszélek Venezuela nyugati részéről, sem a keleti részéről, ahol már lassan 100 éve lessz annak, hogy termelik az olajat. Ami a kőolajat illeti, a napokban olvastam egy rossz hírt: a hetekben felfedeztek egy új, ÚJ!!!, lelőhelyet, ami a csekély 180 millió (180,000,000) Barell (hordó) feketét tartalmaz!!! A földgázban sem szűkösködünk. A benzin ára nevetségesen olcsó, a 95 oktános ára 0.097 Bolívar/liter, amivel nem értek egyet!!! Ezzel szemben egy liter legolcsóbb motorolaj ára 110 Bolívar; 1 Liter szintétikus olaj ára 450 Bolívar + 12% AFA. Az akumulátorok ára 2,800 és 9,500 + 12% AFA között van. Egy tisztességes harapófogó ára 1,200 és 3,200 Bs. között van. Egy tisztességes fúrót megvehetünk 12,000 Bolivárért. Egy rezsma paír mai ára, legolcsóbb, 300 Bolívar + 12 AFA. Ugyan ez a papír 2012 decemberében 35 Bolívar volt. Egy tucat tojás mai ára 54-55 Bolívar, ami 2012-ben 11.50 volt. Tüzelőanyagunk a gáz. 42 Kilogramos palack ára 20 Bolívár, de ahoz, hogy tisztességesen kiszolgáljanak, a szétosztónak minimum egy 100-ast kell „sörrevalót” adnod, ha nem, akkor várhatsz az itélet napig, hogy kivigyék neked.
S hogy építhessük a szocializmust, 1 Kg csirkemell ára 83 Bolívar, ami 183 százalékos áremelést jelent. Tejpor,kávé,cukor,liszt, kukoricaliszt, csirke, hús, piperaszappan, fogkrém, WC papír, étolaj, margarin, lukszuscikkek lettek. Egy rendes cipő ára minimum 2,800 Bolívar. 20 dkg vaj ára 75 Bolívar, 1 liter tej eladási ára 7.50, amit a kereskedő 10-ért ad el. Az egész csirke, fagyasztott, ára 1Kg: 50 Bolívar, amiben 30-35 dg. Víz van. A legolcsóbb sajt ára 175 Bs./Kg., de mikor kéresz, válaszolják, hogy nincs. Egy üveg jóminőségű bor, amit abban a rendszerben amit a mi szocialista Chávez és Maduróink szidnak mint a bokrot, tucatszámra vettem, allig 60 Bolivárét, ma 400 és 600 Bolivár között van 1 ügveg. Egy 22 dl-res hideg üveg sört amit 0.75 Bolivárért vehettünk, ma 12 Bolívar, hálás köszönettel Chávez elvtársnak.
Az épitkezési anyagok ára elképzelhetetlenül drágák. Cement, az micsoda? A szocializmusunk előtt EXPORTÁLTUNK cementet; 4 nagy cement gyáraink voltak, ma nincs cementünk. Az építkezési miniszter szerint „azért van hiány, mert nagyon nagy az építkezés” (sic). Ugyanezt a kritériumot alkalmazván, azért van élelmiszer hiány, mert sokkal többet esznek az emberek. Mindaddig míg azok a piszkos imperialista amerika „gyarmata” voltunk, exportáltunk élemiszereket, ma Kínából imprtáljuk azokat amik a chávezi szocializmusig fölösleges volt.
Élelimiszert importálunk Argentínából, Paraguayból, Perúból, Brazilból, Kolumbiából, Brazilból.

Ma a Dollár hivatalos ára 6.50 Bolívar, mert a szocialista Maduro (=érett) elnökünk devaluálta 4.50-ről. A hivatalos spekulációs ára 49.90 Bolívar. A feketepiaci ára a napokban 90 Bolívar volt.

Egy 8-10 éves használt kocsi ára majdnem anyi mint egy szerény házé. A közbiztonság a legmagasabb szinten van, 10 emberből minimum 12–tőt már kiraboltak. Engem már négyszer raboltak ki 9 mm-es automatikus fegyverrel a fejemhez szegezve. Tudod mikor mész el othonról, de nem tudod, este hazamész-e vagy hazavisznek-e. A közbiztonság évi eredménye: meghaladja a 24,000 gyilkosságot. Nálunk évente több álldozatunk van az „alvilágiak” miatt, mint Amerika vesztesége volt Vietnamban. Az én megyém valamikor az utolsó helyen kullogott a gyilkossági statisztikában. Ma, ha egy hét végén (48 óra) csak 20-25 gyilkosság történik, akkor csodálkozunk.

A mezőgazdaság, az állattenyésztés, az ipar, a kereskedelem TELJESEN tönkre van téve. Ha Venezuelában holnap megváltozna a rendszer, MINIMUM 30-35 évre lenne szökség arra, hogy elérhesse azt a színvonalat ahol 1998-ban volt, mikor Chávez és gyilkos, Castro-kommunista bandája hatalomra került. 1998-ban Venezuela már nagyon rosszul állt!!!
Mikor az első alkalommal meglátogattam a mai szocialista papírgyarat, ami a nyomorult „amerikai imperialista gyarmati” korban Venezuela legnagyobja volt,nem sírtam el magam, mert szégyeletem, de könyesek lettek szemeim. Mikor egy amerikai vállaltnál dolgoztam, volt alkalmam megismertni Venezuela jó néhány hatalmas vállatait. Mindezek venéz tőkék voltak. Sok nagy gyáraink elköltöztek és elköltöznek Kolumbiába, a guerrilla ellenére. Valamikor Kolumbiában esedeztek pénzünkért, a Bolivárért, ma elküldenek a fenébe bennünket.

A mai kubai-chávezi-madurói szocialista szlógan: VAN HAZÁNK!!! Igen, van hazánk, … csak a hűtőszekrények üresek. Míg az a piszkos amerikai gyarmat voltunk, „nem volt” hazánk … de éltünk boldogan, tisztességesen, nem gyűlöltök egymást, a hűtőszekrényünk televolt, a gyárak kapujáról nem hiányzott ez a felirat: „Munkást keresünk”. Mikor még nem volt „hazánk”, 300 Bolivárért anyit vásárolhattam, hogy allig fért a kocsink csomagtartójába ( abban az időben 1$ = 4.50 Bolívar), amióta van hazánk, ezért a pénzért nem vehetek 60 darab tojást!!!

Mikor „nem” volt hazánk, annak ellenére, hogy egy autógyárban dolgoztam, nem ott vettem a kocsit, hanem egy képviselőnél. 24 hónapos részletre vásároltam, s az egész tranzakció 3 órámba telt.Csak úgy, aláírtam a 24 váltót és elmentem az új kocsimmal. Ma, 60 hónapos hitel,kérnek egy csomó papírt, a fenekdet is beléértve, hogy lekenyerezd az eladót, hogy várhass 3-4 hópot megkaphasd a kocsidat, … ha szerencsés vagy.

A mi szocialista embereink egy év alatt többet lopnak, mint 40 év alatt loptak a demokráciában !!!
Venezuela évi bevétele a petrólumból 90,000,000,000 Dollár.

MINDEZEK HÁLAS KÖSZÖNET A NAGY SZOCIALIZMUSUNKNAK, AMIT EZEK A GYILKOSOK,CHÁVEZ, MADURO ÉS RABLÓ BANDÁJA a nyakunkra hoztak.

De hogyan is jutottunk idáig?!

Venezuela 2010-ben ünepelte függetlensége 200-ik évfordulóját. Az első nagy hős a Generalísimo Francisco de Miranda, aki az egyetlen latimamerikai aki neve a párizsi diadalkaput ékesíti. A napóleoni hadseregben harcolt. Nagyon művelet ember volt, aki Nagy Katalin udvarában is mefordult.
A Szabadságharcok éveiben, mikor elveszett az Első Köztársaság, Bolívár és cinkosai átadták a spanyoloknak, akit Cádizban börtönöztek be, ahol meghalt. [Venezuela hősei Panteonja még ma is várja maradványait. Több kormány visszakarta hozni maradványait, de a leszármazottai NEM ENGEDÉLYEZTÉK, a mai napokig !!! ] La Guira ban, mielőtt a hajóra lépett volna, visszafordult s mondata: „Venezuela csupa rendetlenség, rendetlenség és semmi más mint rendetlenség”.
A függetlenség óta mintegy 25 Alkotmánynyal dicsekedhetünk. A Carabobó mezején vivott csata véget vetett a spanyol uralomnak Venezuelában. Az ujdonan sült Köztársaság első elnöke legelsőbb hazafis cselekedete: kirúgta Bolívart Venezuelából, aki Kolumbiában, Santa Márta városában halt meg, mint száműzött. Attól kezdve Venezuela csak rendetlenség lett. A civil és a katonai kormányok váltották fel egymást. A forraddalmak és a lázadások napirenden voltak. Mindaz aki egy rozsdás bozótvágókést és egy ócska puskát ragadhatott meg, felkelt és csinált egy forradalmat. Ez ment 1908-ig.

Venezuelának,1908 tól 1958-ig, HÁROM NAGY elnöke volt: 1- Juán Vicente Gómez, 2- Isías Medina Angarita és, 3- Marcos Pérez Jiménez, mind a hármuk tábornok volt.

1908-ban, mikor Cipriano Castro (tábornok) betegsége miatt Párizsba utazott s helyettesét megbízta az elnökséggel: Tábornok Juán Vicente Gómez-t. (elnöksége: 1908-1935). Mikor Cipriano Castro meggyógyult és közölte ezt a jó hírt Gómezzel, ez udvariasan ajánlotta neki, egészségére tekintve, jobb ha Párizsba marad. Gómez nem volt szívbajos. Rendet teremtet az országban. Mindazt az adóságot amiket az előző kormányok felhalmoztak, az utolsó fillérig kifizette … a mezőgazdasági termékekből, és nem az olajból származó pénzzel. Venezuela termeli a ma is világ leghíresebb s finomabb kakaóját! Acélkézzel uralkodott, az biztos, de az is biztos, hogy Venezuela a mai Venezuela alapja lett. Gómez idejében nyugalom és biztonság volt az országban. Az 1958 utáni „demokratikusok” mind úgy emlegetik mint a legbrutálisabb diktátort. Van benne igazság, s nem is kicsi. Kemény diktátor volt? Igaz, de az is igaz, hogy megszünt a rendetlenség, … rendet teremtett ebben a kuplerajban!!! Eszesz és ravaszab volt mint a róka, és ami természetes volt, több mint az ország fele az ő birtoka volt, de halála után az utolsó fillérig az országban maradt!!!
Gómez uralkodása végfelé elkezdődtek a politikai mozgalmak, amikben nagy szerepük volt a kommunistáknak. A legismertebb szereplői Gustavo Machado, aki haláláig a venezuelai kommunista párt elnöke volt, Romulo Betancourt, aki 1959-ben újra elnök lessz, Jóvito Villalba, baloldali párt elnöke haláláig, de sosem lett Venezuela elnöke. Romulo Betancourt és Jóvito Villalba később elváltak a kommunista parttól.
Gómez halála után megszülettek a pártok, s újra elkezdődött a nagy rendetlenség, a demokrácia nagy vívmánya. Isías Meina Angarita elnök lessz 1941-ben. Elnöksége 1945-ig tart, mikor kilessz rúgva.Venezuela első, igazi demokratikus elnöke.Nagy szociális reformok megalapítója, aki véglegesen levetette katonai ruháját. Politikája a hadsereggel szemben nem nagyon tetszett a tábornokoknak,régi kolégáinak, akik nem nagyon nyugodtak abba, hogy a helyük a kaszárnyában van és nem a politikában. Menesztelésében a későbbi nagy „demokratikusok” is segédkeztek Betancourt, Jóvito Villalba, Gustavo Machado és a harmadik nagy elnök. Venezuelában 1945-től 1953-ig a tipikus anarkia uralkodott, fél lépést sem haladt előre, … a demokrácia ellenére. Marcos Pérez Jiménez, aki akkoriban Betancourt és a többi „demokratikusok” szövetségese volt, megúnta a mókát s lévén akkoriban csak ezredes, kinevezte magát Venezuela elnökének!!! Mi sem volt természetesebb, hogy az egykori szövetségesei szabadságra utazzanak, ki hová tudott, más országokba.
Minden részrehajlás nékül, nyugodtan mondhatjuk, Venezuela legnagyobb és igazi hazájátszerető elnöke volt. Modernizálta az országot, alkotásai máig is fennállanak, tervei meghaladták korszakát. Gazdsági fellendülését eddig senki sem tudta utánozni, de még megközelíteni sem. Páratlan tervező és egyedülálló adminisztrátor volt. 1958-ban, január 23-án (11-én érkeztem Venezuelába), Venezuelának 1 fillér adósága nem volt, sem belföldi, sem kölföldi. A bűnözők kerülték az országot, a politikusok, ha sokat ugráltak, nagy bajba kerültek. Úgy uralkodott mint Gómez, azzal a nagy külömbséggel, hogy modernizálta az országot. Rablás, gyilkosság, ismeretlen dolog volt. A híres biztonsági hatalom,a Seguridad Nacional, gondoskodott a rendről, Pedro Estrada vezetése alatt, aki Pérez Jiménez bukása után tárt karokkal let fogadva a franciáknál.
Tervezte a vasutakat, hidakat autópályákat,atomreaktorokat … és leakarta rázni nyakáról az amerikai befolyást: küldte tanulni Európába Venezuela jövő mérnökeit. Voltak lopások, csak nem mindenki lophatott!!! Azt amit az ő emberi elloptak, a mai szocialistáink 1 perc alatt felülmúlják. Hogy diktátor vol, tagadhatatlan. Vajon kiknek nem feküdt ez a diktatúra? Hát, a politikusoknak! Venezuela nagy hőse, Simón Bolívar mondta egy alkalommal: Inkább kívánok egy jó diktatúrát, mint egy rossz demokráciát. A politikusaink más véleményen voltak s 1958 január 23-án menesztelték Pérez Jiménezt. 1957 ben elkezdődtek a lázongások, aki vezére az altengernagy Wolfgang Larrazabal volt. 1957 végefelé egyre komolyabb lett a lázongás, s jelentették az elnöknek: Ha rendet kell csinálnunk, a népre kell lőnünk!!! Pérez Jiménez válasza ez volt: Inkább elmegyek mintsem venéz vért ontsak, s összepakolta bőröndjét, és Január 23-a hajnalában elment Venezuelából.
A kormányt civil-militar junta (=hunta) vette át, Wolfgang Larrazabál elnökségével. Egy év alatt a gitarrista-énkes elnökünk sikeresen tönkretette az országot. 1959-ben választások voltak, Romulo Betancourt lett az elnök. 1958-ban még Venezuelában is gyüjtöttek a Castro forradalmára, másolva az Egyesült Államokat, ahol „1 Dollárt Castrónak„ slogannal kunyerálták a dollárokat, az amerikai kontinens történmelmében eddig sosem látott tömeggyilkosának, genoszidának!!! 1959-ben Fidel Castró elfoglalja Santiago De Cuba-t, Cuba fővárosát, győzött a Castro forradalom. Venezuela sok moziaiban vetítették Fidel Castró kivégzéseit!!!
Castro azonnal meglátogatja régi elvitársát, Romolo Betancourtot. Kennedy barátságos beszélgetésre hivja Betancourtot Washingtonba. Mikor vissza tér Betancourt, kikiáltaja a Betencourt Doktrinát:Az az ország amelyik forradalom útján kerül hatalomra nem lehet az Amerikai Országok Szövetsége tagaj, Cubát kétlábbal rúgják ki a szövetségből. Castro nem nyugodott bele s exportálta forradalmát Közép-Amerikába, Argentínába, Csilébe, Perúba, Venezuelába és más Dél-Amerikai országokba. Nicaraguaban győzött, Csilében Allendével jutottak hatalomra, Venezuelában is próbálkoztak, de Betancourt a legerélyesebben lépett fel ellenünk. A venezuelai guerrilla akciók tartottak egészen Dr, Rafael Caldéra elnökségéig, amikor ő általános amnesztiát adott a castro-kommnista guerrillának. Végre béke lett az országban, pár tízezer álldozat árán.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Venezuela elnökei 1811-től 2009-ig:
http://lahistoria-porjose11.blogspot.com/2012/03/presidentes-de-venezuela.html
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Venezuela 40 éves demokratikus életében három tisztességes elnök volt: Dr. Raúl Leoni, aki Betancourtot követte; Dr. Rafael Caldera és Luis Herrera Campins (aki aláirta a kereszténypárt kártyámat). Elnökségük után egyikük sem lépett le Venezuelából!

Caldera utolsó évében a petróleum ára hirtelen felemelkedett. Calderát követte az elnökségen Carlos Andrés Pérez. Pérez első éve ment simán, mert az olaj ára több mint 2 szer anyi volt mint az előző években.
Pérez megbolondult, s elkezdte szórni a pénzt négy marokkal.Hólapáttal osztogatta a kölcsönöket, amiket aztán senki sem fizetett vissza. Még egy hentes tulajdonos barátom is felvett 600,000 Bolivár kölcsönyt. Mikor mondtam neki, „Edvardo, te nem tenyésztesz szarvasmarhát”, válaszolta: „Nem kell ezt visszafizetni”. A korrupció elkezdett virágzani!
Kormánya második évében a petrólaum ára visszaesett 7.50 Dollárra, ami aztán 11-12 Dolláral stabilizálódott a következő években. Igenám, csak volt egy kicsike kis bajocska: a külföldi és belföldi adóságok csak nőltek és nőltek. Pérez államosította az olajipar, vas és bauxit bányákat, a nagy vas és bauxit feldolgozó gyárakat, amiket Pérz jiménez épített. Ezek az államosítások asztrónómikus pénzébe kerültek Venezuelának. Pérez nagy megbocsájthatatlan hibája, amit Caldera nem követett el, mert a koncessziók 2-3 év után mind lejártak.Pérz az olaj vállalatoktól,arany áron, roncsokat vásárol meg.

1985-ig mentek a dolgok, habár nehezen. 1985-ben az orvos Jaime Lusinchi (=Luszincsi) lett az új elnök. Lusinchi megadta a halálosdöfést a venezuela gazdaságának. Asztrónómikus adóságok és tönkretett gazdaság. De még így is fényév távolságra voltunk a mai szocialista Venezuelától. Lusinchi után újra elnök lett Carlos Andrés Pérez. [Romulo Betancourt,Raúl Leoni, Carlos andrés Pérez, Jaime Lusinchi az AD (Acción Democratica párt emberei voltak. AD moderált szocialista párt. Rafael Caldera és Luis Herrera Campins COPEI párt emberei voltak, keresztény jobboldali.]

Carlos Andrés Pézrez helyreakarta hozni a venezuelai gazdaságot, s elkezdte a gazdasági intézkedéseket, a Magyarországon ismert gazdasági csomagokhoz hasónlókkal, megszorításokkal. Az ipar, ami már nagyon rosszul állt, a kereskedelem és a munkalehetőség sem fényeskedett, és a megszorítások elindították az elégetlenségeket, amik napról-napra fokozódtak. És vajon ki lehetett a főbűnös, ha nem Acción Democratika!!!
A legfőbb parancsnok-unk/Comandante Supremo/, „alla” Fidel Castro, egy jelentéktelen kommunista alezredes, gyáva mint a kutya, 1992 februjában fellázadott Carlos Andrés Pérez kormánya ellen: RAFAEL HUGO CHÁVEZ FRÍAS. A fegyveres fellázadás meghijúsult, magaután hagyván máig sem megállapítható álldozatot. Hány ezer álldozata lett az ő lázadásának, csak az Isten tudja, ha egyáltalán foglalkozik statisztikával. Chávez és cinkosai szerencséjére, Pérez volt az elnök és nem Betancourt!!! Így megúszták börtönnel. Cháveznek alkalma volt végezni Pérezzel, de lévén ő egy gyáva, elhatározatlan, senkiházi alak,Pérez megnekült. Hogyan úszta meg Pérez az elnöki palotában, egy ismerősöm mondta el nekem részletesen, aki részt vett a felkelésben s fealadata volt megsemmisiteni Pérezt a Elnöki Palotában.

Carlos Andrés Pérezt DEMOKRATIKUSAN kirúgták az elnökiszékből azért, mert az akkori Nicaragua elnöknőjének,Violeta Chamorro, személyes testőrségére adott röhelyes menyiségű dollár segítséget: 250,000 Dollárt!!! Carlos Andrés Pérzt az első elnökségekor kiakarták rúgni, mert Bolívának ajándékozott egy rozsdás hajót, a Sierra Nevada-t. Ez alkalommal 1 szavazat mentette meg, a José Vicente Rangel, egy aljas, gerincetelen régi kommunista, aki eladta szavazatát, jó áron. Az a J.V. Rangel akiről a „rossz” nyelvek azt beszélik, hogy eltetette lábalul saját vőjét, „mert sokat tudot és kiakarta nyitni a száját”. J.V. Rangel, Chávez kormányábn lessz hadügy minister és elnök helyettes. Ez alkalommal követelte Franciországtól, engedjék szabadon azt a híres, nemzetközi venéz terroristát akit a „Chacal” (Sakál) néven ismertünk, indokolván, hogy „ártatlan, mert Venezuelában nem követett el semmiféle bűntettet (?!) E terrorista közvetlen rokona ma a Venezuela Petróleum vállalat elnöke !!!

Rafael Caldera másodszorra lett elnök. A helyzet forradalomra állt. De valhogyan tartotta a helyzetet, annékül, hogy javult volna valamit is.Számtalanszor mondták neki, oszlassa fel a congresszust és a szenátust és hívjon új vásztást. Caldera már nagyon öreg volt és görcsösen ragaszkodott a törvényekhez és a Köztársasághoz és igérte: „Az én kezemben nem fog elveszni a Köztársaság”, amit az idő bebizonyított! Mint nagylelkű ermber, megbocsájtott az 1992-es lázadóknak és szabadonegedte őket. Chávez barátunk azonnal elkezdett tevénykedni: lázadásra, strájkora, elleállásokra, szabotálásokra buzdította követőit. Végül ajánlották neki, hagyojon fel a lázítással, és lépjen fel a politikai palettára. Az alezredes szótfogadott és a kölcsönadott párt támogatásával, amit már rég alapított a lányom keresztanyja nagybátja, az „V República”. Ezzel a párttal kampányolt. Igért fűt,fát,tücsköt, bogarat, az eget és egy toronyórát aranylánccal is. Felhagyott a lázítással. Igérte:”olajban sütöm meg az akszión demokrátikások fejét”, ami nagyon tetszett a népnek, mert már torkig voltak velük. „Felszámolom a korrupciót”, „lecsökkentem a minisztériumokat” (allig volt 2 tucatnyi), „megszüntetem a szegénységet” és hasonló szlóganokkal, amik akkor sok barmot meggyőzött, a legmagasabb szférától a legalacsonyabbig.
Ezekben az években volt mikor J.V. Rangel, Chávez közvetlen kiszabadulása után intervjút adott neki egy Tv. Programában. Mikor halottam ezt a barmot beszélni, magyarázni gazdasági tervét, önkénytelenül felkiáltottam: „Ennek a baromnak fogalma sincs miről beszél !” Mindegy. A tömeg Venezuela megváltóját vélte látni benne, egyrészt azért, mert „felfogja számolni a korrupciót” s más részt azért, mert lévén katona, …és Marcos Pérez jiménez is katona volt, azonosították ezzel. A nagy tőkésektől az egyszerű emberekig nyerte szimpatizánsait, hiszen mindenki esedezett egy radikális vátozásra. Mindenki segítette, még a Boulton mángás is, aki Venezuela legjobb légitársasága tulajdonosa volt, az AVENSA, ami ma már nem létezik, köszönet Chávez-nek. Boulton hordozta Chávezt minden felé, s mikor Chávez nyert, elkezdte emlékeztetni az adóságáról. Egy szép napon Boulton eltünt mint szürke szamár a ködben, „elrabolták Boultont!”, hozták a hírek. Boulton végül előkerült … de AVENSA megszünt repülni. —Boultonnak még megmaradt a nagy üzlet láncai: BECO.—
1998, a választási év, s ugytanakkor az utolsó, mondhatom, tiszta választás Venezuelában a mai napig. Úgy mint Magyarországon, nőltek a pártok száma, mindenki elnök akart lenni, jóstól volt-szépségkirálynőig –Miss Universe- is pályázott az elnökiszékre. (Igaz, volt már kurúzsló jelöltönk is!). Ahogy közledtünk a választás napjához, a nagy pártok rájöttek, hogy Chávez egy reális veszélyt jelent a demokráciára. Ekkor eszükbejutott az 1992-es vérengzése és egyesítették erejüket egy relatíven új párt, Proyecto Venezuela, vezérével, aki a Carabobo állam kormányzója volt, Salas Römer, akiről a legrosszabb véleménnyel volt egy másodfokú unokatestvére, akit személyesen ismertem.
A fontosabb pártok gurujai: Acción Democrática, Copei, Csiripero (Caldera új pártja), MAS (Movimiento Al Socialismo) és a Causa Я, felszólitótták jelöltjeit, mondjanak le jelöltségükről a Proyecto Venezuela, Salas Römer jelölt javára, amit minden jelölt viszautasított!!! Közben Salas (=Szálasz) Römer nagyban kampanyolt Caracasban a Frijolito (Borsóscska) nevű fehér lován, az Udaneta körúton, ahol az elnöki palota van, a Palacio de Miraflores, ami 2 utcára van északra, a Kongresszustól és a Bolívar tértől.
Eljött a választások napja. Eredmény: KATASZTRÓFÁLIS!!! Hogy az olvasó vonja le a konklúziót, ezzel akarok segíteni: Mint veterán választásibizotság tagja, a szavazóasztalom eredménye ez volt: Acción Demokrática és COPEI össz szavazata nem érte el a 20 szavazatot … Chávez röhögve söpört, egy olyan településen ahol Chávez és pártja a következő választásokon SOSEM NYERT.
Mivelhogy az Oszágos Választási Iroda akkoriban tisztességes volt, a tisztelt és respektált Delgado Chapellin évtizedes elnökségével, és a szavazás még nem volt gépesítve, ami érdekessé tette a szavazásokat, mert egyenként kellett megszámolni a szavazatokat a szavazó közönség jelenléttében,kikiátotta a győztest: Hugo Rafael Chávez Frías.
A hülyített nép ünnepelte Chávez győzelmét, ami nagy fölénnyel volt. Az ünnepély főszereplője ki más lehetett volna mint a tömeggyilkos, genocida Fidel Castro!!! Elkell ismernünk, Chávez egy született vezér volt, aki máig nem talált egy olyan ellenfelet, aki felülmulhatta vagy versenyezhetett volna vele. Az is igaz, mindíg előre elárulta szándékait, s mindíg mondta világosan: Az ellenzéknek nincs vezére, ami szintén igaz.
Chávez első tevékenysége: Új alkotmány, amire kiválogatta az ország legtekintélyesebb embereit. A nép megszvazta az Új Alkotmányt, mint a birkák, annek ellenére, hogy Chávez hónapokkal a zsavazás előtt mindenkivel ismertette, … de senki sem vette a fáradságot, hogy elolvassa. Az Új Alkotmány megszavazva a referendumon, Chávez lerázta magáról a „hasznos butákat” és előszedte az 1992-es mehiúsult felkelési bajtársait. Végre kezéberagadhatott minden hatalmat s egy szép napon, egy nemzetiünep alkalmán, kikiáltotta a SZOCIALISTA Venezuelát. A vandalizmus hivatolossá lett. Caracasban, a Venezuela téren álló Kolumbusz szobrát a csürhelék ledöntötte, azzal az érveléssel, megbosszulja az 500 éve elkövetett spanyol imperialisták bűneit. Valenciában, Carabobó fővárosában lerombolták az amerikai Szabadság Szobor másolatát, mert az a „piti-janki”, az amerikai imperializmust képvislete. Megszálták a birtokokat, leölték az állatokat, elfoglalták a mezőgazdasági bistokokat, mindezt a kormány támogatásával!!! A szocialista hősök egyszrűen elfoglalják azokat a birtokat mik nekik tetszenek. Az ukrán barátom birtoka azért menekült meg, mert az egyik testvére egy magasrangú katonatiszt. (Egyszer már mégis megkellne látogatnom, valahányszor találkozunk, mindíg hív.)Egy másik ismerősöm birtokát, aki szarvasmarhát tenyésztett, Chavez testvére rabolta ki !!!
Keményen és kegyetlenül ráment a földbirtokosokra. Nem tagadom igaza volt, mert az itteni, a kolóniátol máigi földbirtokosok visszaéltek korlátlan hatalmukkal. Nálunk a földbirtokosok kerítéseinek lábai voltak, tetszésük, akaratuk és kapzsiságaik szerint tolták kerítésüket minden irányba, és ha a te földed, amit míveltél, az útjába esett, azt elvesztetted, annélkül, hogy valaki is szólhatott volna ellen. A földbirtokos parasztjai élet-halál ura volt. 1959-ben, egy Garaton nevű földbirtokos farsangkor lelőtte parasztját, mert leöntötte vízzel. A mukását eltemették … és Garanton élte vígan tovább élletét! Chávez elkobozta azt amit elkellet és azt is, amit nem kellett elkobozni.
Az Új Alkotmány egyik „nagy” ujdonsága: a 6 éves elnöki periódus, amit a tradicionális pártok 5 évről 4-re akartak lecsökkenteni.
A katonaságban otvoltak a régi iskola tisztjei, úgyhogy Chávez elvtárs fékezve volt egy kicsit. 2002-ben ezek és a nép már megúnta Chávez szocializmusát:Jöttek a nagy tüntetések és felvonulások, Chávez lemondását követelve.A helyzet elmérgesedett, a tüntetésnek több halott álldozatai lett, amihez szorgalmasan hozzájárult a mai elnök, NIKOLÁS MADURU. Hány embert gyilkolt meg a llagunoi hídríl, ami egy utcára van az elnöki palotától, senki sem tudja, mindenesetre a szocialista forradalom hőse lett, s majd a szocialista Venezuela elnöke. A tisztikar tábornokai egy része letartóztatta Chávezt és elvitték a Conejo Blanco (Koneho Blanko) –ba, ahol a katonai akadémia és egy nagy laktanya van, amit Marcos Pérez Jiménez Carácas nagy büszkeségére épített. Ezek a tisztek elkezdtek gatyázni, nem tudtak mit csinálni a megölt tigris bőrével. Kezükben volt Venezuela DEMOKRATIKUS JÖVŐJE és elkezdték sétáltatni egyik helyről a másikra, míg a végén elhatározták, elvigyék Venezuela egyik távoli szigetére,ami a Karib tengeren Venezuela legészakabbik katonai őrálomása, azzal a paranccsal, hogy útközben a megbízott lője le és dobják a tengerbe. A megbízott berezelt, és élve jutott a szigetre, ahonnan két nap mulva visszatért Caracasba. Éllete megmentőjét hálából bebörtönoztette!!! A hadsereg lelett fejezve.Chávez nem tudat elfogni őket, máig sem tudja senki hol vannak. Életben vannak, az biztos, de hogy hol, azt nagyon kevesen tudhatják. Helyüket olyanok foglalták el mint ő, Carneiro (akit a nép Carnicero (=hentes)-nek gúnyol és a Maracay városában állomásozó páncélos hadosztály parancsnoka:Baduel. Mind a kettő később hadügyminiszter lett. A „Hentes” hűmaradt Chávezhez, nem úgy Baduel s elkezdte nyiltan kritizállni volt fölöttesét, és ezért még mindíg a hüvösben ül, mint a szocialista forradalom ellensége.
A lázadásban résztvettek az olajvállalat emberei is.Chávez kivétel nélkül kirúgott mindenkit, és PDVSA szocialistálett, azaz, a népé. A nemzti olaj vállalat mindaddig míg nem a „népé” volt a világ második helyét töltötte be mint a technológiailag leg kompetemsebb és fejlettebb. Megkkel jegyezzem: Venezuelának van a világ legnagyokk extranehéz olja tartalma. Ez olaj kitermelése nagyon nehéz. A kitermelésitechnikáját a VENEZUELAI OLAJ MÉRNÖKÖK FELJLESZTETTÉK KI!!!
Az új Alkotmány szerint minden választott poszttot betöltő alkalmazott periódusa felénél visszavonható a mandátuma. Ezzel élt is Venezuela, csak az eredménye nem lett a várt. Nem csoda, hisz az Országos Választási Iroda tagjai 75 % mind Chávez párti, a mai napokig. Szóval az egész választási processzus és erdménye „kétségbevonhatatlanul tiszta volt”, amit maga Carter elnök is bizonyított, miután Chávez bőkezűen támogatta a „Carter Alapítványt”.
Chávez bebiztosította véglegesen hatalmát!!! Chávez beutazta a világot a régi elnöki repülőgépével, hirdetvén szociális politikai tervét, a szegénység felszémolását, az elhagyott gyerekek felemelését és mindenféle „demokratikus” mézesmadzagokat, amit más országok, akiknek fogalmuk sem volt s máig sincs, Venezuela raélis helyzetéről. Egy köruti alklommal elromlott a „régi” Vaca Loca (bolobd tehén)-je. (Perez Jiménez elnönki gépét a nép Vaca Sagrada (=szent tehén) néven ismerte) és egy arab seik kölcsöndata repülőjét, hogy befejezhesse sétáját. Ez a kölcsönzés Venezuelának végül 80,000,000 Dollájába került. Elvégre egy szocialista nem repülgethetibe be a világot csak egy leglukszus géppel, mint az arab királyi családok.
Chávez végre kezébe kaparintott minden hatalmat, a legfőbb biróságtól a katonaságig, szóval mindent. Chávez lett Venezuela egyetlen és egyedüli bisrtokosa és birtoklója, aki úgy kezelte az országot mint háziaszon a saját spájzát, … csak nem azzal a felelőséggel. Minden maradt a régiben, csak mégnagyobb mértékben. Egy dologban haladtunk: XXI. Század szocializmus-sában. Nyakunra hozta Fidel Castrót és a kubai szocializmust. Castro nem huzakodott, hisz arany tálcán adták oda neki azt, amit Betancourttól Caldéráig, a venéz népet gyilkolva, képtelen volt megszerezni. Chávez kikiáltotta magát a latin országok nagy szocialista vezérének, az új castro-kommunizmus apostolának.
Nicaragua, Ekvador,Bolívia, Argentina, Csile, Brazil és a Karib szigeti jelentéktelen semmirevaló országocskák lettek az új szocialista demokrácia hívői, ami milliárd dollárjába kerül Venezuelának. Lula da Silva, akkori Brazil elnöke, szintén szocialista, lerázta magáról Chávezt, mondván neki, ne beszéljen az ő nevében. Brazilnak szocialista kormánya van, de Brazil nem szándékszik követni sem a Castro, sem a Chávez szocializmusát. Brazil Latin-Amerika gazdasági kolosszusa, a nagy és komoly szociális problémák ellnére.

Chávez demokratikusan került hatalomra, de sem ő, sem utódai viselkednek demokratikusan. Jó ha figyelemelőtt tartjuk ezt.

Chávez demokratikus szavazással került hatalomra, s „demokratikusan” szándékozott, Castro módjára, az itélete utoldsó napjáig hatamon maradni. Elhatározta, refolmánia kell az „Új Alkotmányt”. El is készítette a „legújjabat”, ami szerint az elnök életfogytigtalanig megválasztható és más szocialista érdekességgekkel. Nincs szándékomban fárasztani az olvasót azokkal az „apróságokkal” amik már amúgyis ismerős azok számára akik végigélték a „dicsőséges felszobadítóink” által ránk erőszakolt szovjet szocializmust. Lényeg, hogy Chávez referendumra vitte az ő alkotmány tervét. Csúnyául elveszítette a referendumot. Az Országos Választási Irodában csűrték-csavarták az eredményt, de sehogy nem akart kijönni nekik, úgyhogy, végre, késő éjjel, jóval éjfél után, végre, kibökték a vereséget. Ezzel nem elégedett meg a nagy szocialistánk, s a „parlamenten” vitte keresztül az élletfogytalinigi megválasztását. Az időben az „aszamblea” több mint 75 % chavizta volt, azaz, abszolút töbség. Ma ezt a töbséget elveszítették.
Chávez próbálkozott Hondurászba is exportálni a szocializmusát, kihasználva Manuel Zelaya cinkosát. Igenám, csak ott működött a demokrácia. A parlament, törvényes töbségi szavazattal visszavonta mandátumát, amit a Legfőbb Bíróság ratifikált. Zelaya kilett rúgva, Honduras megmenekült. Chávez kézzel labbal tiltakozott és lázított Hondurás ellen, Zelayan így is menesztelve lett.

Chávez elvtárs épitette szocializmusát a fent említett országokban,és segítette mestere országát millió dollárokkal, ahol lukszus házakat épitett az ottonai szegényeknek s az emerikai szegényeknek ajándékozta a venéz oljat, ne fagyjanak meg télen. A venéz szegények, élnek mint mindíg, szegényen, bádogpléhből épített rancsókban. A szegénység még nagyobb lett. A munkanélküléség nőlt. Hogy megakadályozza a munkanélküliség növekedését, senki sem elbocsájtható!!! Ez a szocializmus. A szocializmus nem lenne tökéletes, ha nem államosítaná a nagy vállatokat, a nagy üzleteket. Megfojtja az ipart és a kereskedelmet, megakadályozva a deviza elérését,ami az egekbe vitte a korrupciót. Dollár nékül egyik sem működik. Chávez teljesen elkubánosította Venezuelát!!!

Az olajipart tönkretette. Nem hogy tönkretette, hanem kiszolgálta az idegeneknek. Ma az emerikai, a kínai, az orosz, az olasz és más országok azok akik „termelik” olajunkat. Nagyszerű szocialista vívmány!!!

Nem hagyhatom említés nélkül Chávez 2 nagy hazafias vívmányát. Megosztotta a venéz társadalmat: két társadolom létezik: chávezi és a nem chávezi, akik halálra gyűlölik egymást!!! A másik: elárasztotta Venezuelát kínaiakkal, arabokkal és más nemzetiségűekkel akik szimpazitáltak rendszerével. Osztogatta ezeknek az állampolgárságot mint körmeneten pap a szenteltvizet. Az én időmben állami vizsgát kellet letenni nyelvből, történelből és földrajzból ahoz, hogy elfogadják az állampolgársági kérelmedet. Venezuelába nem vándorolhattak kínaik, arabok és, ha nem tévedem, ekvártoriak. Honnan tudom ezt? A venezuelai bevándorlási iroda igazgatója súgta meg mikor a libanoni szomszédomnak akartam segíteni, behozhassa felségét. Találkoztam olyan idegenekkel, akik venéz allapolgári személazonossági igazolványuk van, de nem tudnak egy árva szót spanyolul!!!
Chávez nyiltan támogatta a kolumbiai guerrillát, politikaila,fegyverrel és pénzzel, ami nem egy alkalommal nagyon kellemetlen helyzetbe vitte a két ország vizonyát. Hálás köszönettel Chávez elvtársnak, a kolumbiai guerrilla ma is uralja Venezuela nyugati és déli határai részét … a legabszolútabb nyugalommal.

2012 decemberében végre megszbadultunk Chávez elvtárstól. Fidel Castro „apánk” 2011-ben megállapította, hogy rákbeteg!!! A 2012-es előretolt választásokon Chávez újra nyer, kis külömbséggel, de elveszti az parlamenti abszolút töbséget. Mindent elkövettek, hogy kicsikarjár ezt a töbséget, de a számítások és a cslások képtelenek megszerezni a szükséges szavazati fölényt. A legfőbb parancsnok –Comandante Supremo, mint Fidel Castro— Cubában kezelteti magát, de a cubai orvosok sem tudtak csodát művleni, és 2012 decemberében végre megszabadulunk tőle! Titokban hozzák vissza Venezuelába, amit 2013 március 5-kéig titokban tartanak. Az utódoknak szökségük volt erre az időre, megegyezzenek az örökségen. Végre megegyeznek, Nicolás Maduro, Chávez elnökhelyettes jelöltje marad az utódja, akit a chávezi gépezet fog támogatni a küszöbön álló választásokon. Ki ez a Nicolás Maduro? Egy vérsszájas kommunista, aki Kubában volt pár évig „szocialista” kiképzésen. Közönséges volt-börtöntőtelék, egyszerű buszsofőr és a caracasi mértó egykori munkása, és aki 2002-ben a Llagunó hírdól lövöldözött a tüntető tömegekre. Ennél jobb szocialista kredenciál már nem is kell ahhoz, hogy a szocialista Venezuelában elnök lehessen valaki. Miért is lennénk oly követelődzőek és kötekedők,mikor az Asamblea, tisztességes néven, parlament, elnöke az 1992-es fegyveres felkelés tömeggyilkosok hőse!!! Maduro megnyeri a választásokat, 1 millió szavazattal kevesebbel, mint Chávez szokot nyerni. Maduró mostmár törvényesen Venezuela elnöke.
Maduro palitikája részben a Chávezé, csak még rosszabb.Gazdasági politikája még bolyongóbb mint elődéjé. A már amúgyis érzékeny helyzetet naponta szítja majdnem mindennapi, órákig és órákik tartó szocialista retórikájával. Közben nől az élemiszer hiány, a munkanélkülég és az ezzel járó elégedetlenség és az elmaradhatatlan represszió is. Létrehozta a nem hivatalos hivatalos colectivos néven ismert civil fegyveres represszió szervezetet, ami létszáma az Asamblea elnöke bevallása szerint 16,400 főből áll, … eddig. Maduro szereint azért nem lehet támogatni a hazi termelőket, mert „meggazdagodnak és akkor ellenségeink lesznek”. 2014-ben a már amúgyis magas árak, mégmagasabbak lettek. Az áremelkedéseket a minimál bér emeléssel akarja kiegyenlíteni. 2014 majus 1-től 30% minimál bér emelést decretált. Mit ér ez? Semmit, mikor a napi legfontosabb cikkek ára emelkedése, dulplázza, öszörösíti és tízszeresíti a 30%-kot.!!! Venezuela soha történelmében nem volt ekkora krízisben politikailag, iparilag, kereskedelmileg, mezőgazdaságilag !!! A spekuláció és korrupció eddig ismeretlen szinteket értek el. Mi Venezuela jövő kilátása? Ha továbra is így folyatódik, kilátásunk MINUSZ ZÉRÓNÁL IS KEVESEBB.

Napirenden van a cenzúra és amagnicídium hisztéria, Cháveztól madóróig.
Mindíg felfedeznek valahol egy összesküvő célulát, ahol tervezik az elnök meggyilkolását, amit az imperialista amerikaiak támogatnak.

E szocialisták partikuláris érdekessége, a Castrókat beleértve, gyűlölik az amarikai imperializmust, … de jobban imádják a dollárját mint a Szűzanya a Gyermekét.Chávez,Castró testvérek,Maduro, Diosdado Cabello és a többi svihák szocialita mind multimilliomosok lettek. Maduro, a feleségével, aki a „rossz” nyelvek szerint, Cracasban egy örömház madámja és a parlament elnöke volt, Miamiban vettek egy szerény családi házacskát 750,000 Dollárért. A nagy szocialiták az Egyesült Államok városai előkelő részein vásárolják, szocialista szerénységgel, villáikat. A 24”-os pipe line-on ömlő dollár nem elég anyira, hoy ne keljen Kínátol 5 ezermillió dolláros kölcsönyt kunyerálni.

—24”-30”-os pipe line: 24-30 colos (1 col= 25.4mm) olajvezeték cső.Álltalában ez átméretű csövön szálítják hosszútávolságra a nyersolajat az olajmzőkön elhelyezett összegyüjtőktől a finomító telepekig. A gázt és benzint álltalábna 10-15 col átméretű csövökön szokták szálítani. Volt szerencsém megimerni a fúrótornyokat,olajmezőket és refinálót mikor Venezuela egyik keleti államában laktam, megboldogult nagybátyám révén.—

Mi az ami bosszant? Kommunisták miatt, gyerekként, hagytam el szülőföldemet, Hazámat, s most, öregkoromra velük kell éljek, azzal a távoli reménnyel, hogy életemben megszabadulhatunk ettől az átkozott csapástól.

Magyar honfitársaimat szeretném megkérni, mielőtt még dicsőítenék Maduro és Chávez elvtársakat, gondoljanak azokra a fiatal venezuelai honfitársaimra akik életét ezek a kommunisták kioltották és azokra akik nem akarunk a kubai kommunizmusban élni, sem gyemekeiknek ezt az örökséget hagyni.

Nem minden arany, ami fénylik!

Forrás: Toro Sentado, Olvasói levél

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

3 thoughts on “Nem minden arany, ami fénylik! TÖRTÉNELMI TÁJÉKOZTATÓ VENEZUELÁRÓL

 1. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam tiszteségesen anyanyelvemet megtanulni. Másodszor, NEM háborodtam fel, hanem egyszerûen röveden leírtam az, amit az európai médiák kiszoktak hagyni. NEM vagyok az az amerikai barát amit az olvsók talán gondolnának. Megértem az amerikai gyûlöletet, aminek nagyon komoly okai vannak. Amit sosem szerettem, nem más, mint az egyoldalú véleményeket s mégkevésbé azt, valaki itélkezzen olyan dolgok fölött, amiket nem ismer. Ez a nagy „Amerika elleneskedés”, az „amerikai imperializmus megdöntése”, a Dél-amerikai országok „amerikai imperializmus” elleni harca nagyon NEM a reális fényben van bemutatva.

  AMI VENEZUELA mai helyzetét illeti, hálás köszönet a chávezi rendszernek, az ország telje anyagi, gazdasági, erkölcsi, és közbisztonsági KATASZTRÓFÁBA VAN!!! 2015-ben az ország 24,000 gyilkosságot könyvelt el. (Az amerikai veszteség a vietnami háboróban NEM volt enyi!) A nagy amerikai imperializmus elleni 18 éves harc/küzdelem NAGY eredménye: importájuk az élemet, 12,000 gyár és üzletek államosítása, 80-90%-kos élelmiszerhiány, 300 % ifláció; katasztrófális gyógyszerhiány, élemiszerhiány. Hétfôtôl hétfôig véget-nem-érô sorok, hogy vehessenek: WC papírt,mosóport, margarint, étolajat, fogkrémet,mosdószapant, cukrot, kávét, lisztet, margarint, pelekát, a nôknek havonta szükséges cikket, tejet, tejport. Egy 30-40 Dg-mos kenyér Bs. 110. Egy darab kenyér, ami a multban 0.12-1/2 (locsa— 8 locsa tesz ki 1 Bolivárt), ma Bs. 15. Egy kis feketekávé Bs. 30-40 Bs. A multban .25 Bs. volt.

  A havi minimál bér 9,648 Bolívar.(Bs.) 1 ceruza ára Bs.150; egy pár férficipô, nem a legjobb minôségû: Bs. 15,000; egy kínai féfiing Bs. 19,000; egy kínai mûanyag cipô 16-18,000 Bs.; 30 darab tojás: Bs. 880 —az ország közepén— délre Bs. 2,000; a legolcsóbb hús ára: 650 és 1,200 Bs.; 1 g. csirke ára Bs.750. ERgy üveg csilei, vagy argentin bor ára: Bs. 2,400; 1 üveg pezsgô ára Bs.9,500; egy üveg rum (legolcsóbb) Bs.760; 1 Kg rizs Bs. 25; 1 nyomorul ananász Bs. 250; 1 kilogran krumpli, Bs. 650; 1 Kg. közönséges sajt, Bs. 1,400. A zöldségek ára szinte megfizethetelenek !!! A csümölcsökrôl ne is beszéljünk.

  Azokban az idôkben, amikor az amerika imperializmus gyarmata voltunk, volt munka, a gazdaság virágzott; államosítottuk az olajt, a vsat, a bauxitot. Ma mindez idegen kezekben van. (Fôleg kínai, akinek Venezuela évtizedekre kötelezte el az olaját). (Az alumínium nemzetközi ára $200/Tn. A mai rendszer $2,000 fizet mázsánént !!!)
  Azokban az években, amikor nem a szocialista világban éltünk, hanem a VAD amerikai imperializmus GYARMATA VOLTUNK :-), masodrangú közmunkásból alkalmazott lette, havikeresetem Bs.1,250 volt. Ebbôl fizettem az egyetemitanulmányaimat, vettem kosit, Caracas legelôkelôbb cipász´nél csináltattam cipîmet, a legdrábább ingekeget vettem, tucuatszámra vásároltam könyveket, a legjobb borokat vásároltam, Napoleon Couvasier konyakot ihattam, a hentesnél NEM kérdeztem az árakat, ékszereket ajándékozhattamm, Drága órát vehettem —és MARADT PÉNZEM. Mindenünk volt, nem kellett sorbaállni semmiért. Volt munkánk!
  MA AZ EMBEREK É-HEZ-NEK!!!

  Január 15-én, az elnökünk, a Parlemetben ELISMERTE, HOGY VENEZUELA TELJESEN TÖNKREMENT. Mind ez, hálász köszönet, az amerikai imperializmus harc ellen.

  Nem felháborodásról van szó, HANEM TÉNYEKRÔL. Azelôtt az amerikaiknak voltunk eladósodva — ma, a kínaiaknak. A nagy különbség: akkor termeltünk, ma, még a levegôt is Kínából importáljuk, a húst, argentínából, Paraguajból, Brazilból. A tejport, Uruguajból, és Kubából a szocializmust.
  A csávezi szocializmusunkban NÉGY alkalommal szögeztek fegyvert a fejemhez, hogy kiraboljanak. Ez az amerikai imperializmus idejében ismeretlen fogalom volt.

  Kérdezem, ki szeretne helyet cserélni velünk?!

  1. Padre Toro!
   Lenne egy kérdésem hozzàd,mivel szinte lett egy venezuelai magyar lany a rokonom. De az unokaöcsémet sajnos elhagyta. Marpedig nasznagynak is fel voltam kérve és meg is igértem, hogy elutazunk Venezuellaba. Tehàt egy kicsit kapcsolatba kerültem az orszaggal és tényleg készültem, hogy àtutazunk és ott nyaralgatok jo hosszasan a lagzi utàn.
   Ilyen kérdésekre a kislàny nem tudott vàlaszokat adni:
   -lehet-e privàt céget alapitani? Pl. tengerparti szàllodàt, vagy szupermodern orvosi rendelöt, vagy robotokat gyàrtani?
   -mit lehet az ilyen privàt cégekben termelni? Lehet-e egy klinikàt berendezni a legmodernebb fogorvosi székekkel, legmodernebb röntgennel, stb? Vagy esztergapadokon, marogépeken gyàrtani?
   -tudnék-e pl. egy klinikàt alapitani, ahol a legmodernebb europai fogàszatot kinàlhatnàm fel és ebben fogorvosokat, aszisztenciàt, mint alkalmazottakat foglalkoztatni?
   Kérlek vàlaszolj legjobb tudàsod szerint! Esetleg ha kell érdeklödj utàna a dolgoknak!

   üdv Europàbol
   Futurist

 2. Kedves FUTURIST uram!

  Nagyon sajnálom, hogy násznagysága meghioúsult.

  Uram, nagyon szivesen válaszolok kérdéseire.
  Tekintettl arra, hogy nagyon sokáig dolgoztam az iparban, tervei igazán futurista és nagyszabásúak.

  Nagyon szépen megszeretném kérni, ha lehet, engedje meg személyes levélbe válaszolhassak, amit nagyon szivesen megteszek.
  E célból szeretném megkérni, a Facebookon ugyanezen a néven legyen szives felkeresni, ahol megtudom adni az E-mail címemet.

  From Venezuela
  Greetings,
  T.S.

  Por suerte no dijo PADROTE toro 🙂

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: