KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nem lesz vérfürdő Moszkvában, a Wagner véget vet a lázadásnak – Lukasenko közvetített (frissítve)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Moszkvai idő szerint szombaton nem sokkal 20 óra után (közép-európai idő szerint 19 órakor) a fehérorosz elnöki hivatal közleményt adott ki, amelyben azt közölte, hogy az oroszországi Wagner-lázadás körüli jelenlegi válság megoldása a küszöbön áll – jelentette a Russia Today.

A közlemény szerint Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök felajánlotta, hogy közvetítőként lép fel, és olyan javaslatot tett a lázadók vezetőjének, Jevgenyij Prigozsinak, amely garantálná a Wagner zsoldosok biztonságát. Prigozsin ekkor beleegyezett, hogy megállítják a Wagner-oszlopok előrenyomulását Moszkva felé.

Szó szerint így szól Lukasenko sajtószolgálatának közleménye:

„Ma reggel Vlagyimir Putyin orosz elnök tájékoztatta fehérorosz kollégáját a Wagner magán katonai céggel kapcsolatos dél-oroszországi helyzetről. A vezetők közös fellépésről állapodtak meg.

A megállapodásokat követően a fehérorosz elnök, miután a rendelkezésére álló csatornákon keresztül tovább tisztázta a helyzetet, az orosz elnökkel egyeztetve megbeszélést folytatott a PMC Wagner vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal.

A megbeszélések egész nap folytak. Ennek eredményeként megállapodtak abban, hogy Oroszország területén nem lehet vérfürdőt rendezni. Jevgenyij Prigozsin elfogadta Alekszandr Lukasenko elnök ajánlatát, miszerint a Wagner fegyvereseinek orosz területen való mozgását leállítják, és további lépéseket tesznek a feszültségek enyhítésére.

Jelenleg létezik egy abszolút előnyös és elfogadható lehetőség a helyzet megoldására, amelyben biztonsági garanciák vannak terítéken a Wagner-harcosok számára”.

Prigozsin moszkvai idő szerint este fél kilenckor hangüzenetet adott ki, amelyben bejelentette, hogy a Wagner zsoldosok visszatérnek az állomáshelyükre.

A lázadás okaként a Wagner-csoport feloszlatására vonatkozó terveket jelölte meg. Prigozsin nem tett említést a Lukasenkóval folytatott tárgyalásokról, és a közelgő vérontás miatti aggodalmakat jelölte meg az előrenyomulás megszakításának indítékaként.

Az Wagner egységek 200 kilométerre közelítették meg Moszkvát, és ezzel elérték azt a vonalat, ahol már fenyegetett a vérontás veszélye.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: