KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nagy port vert fel Ron DeSantis ukrajnai háborúról tett kijelentése

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ron DeSantis meghívást kapott Ukrajnába, miután területi vitának nevezte Oroszország invázióját. Kijelentése pártján belül is nagy port vert fel, többen elítélték emiatt. A 2024-es előválasztás egyik esélyesének ugyanakkor muszáj külpolitikai kérdésekben is megnyilvánulnia, tekintve, hogy potenciális vetélytársai közt több külügyi nagyágyú is található.

Ron DeSantis floridai kormányzót meghívást kapott Ukrajnába, miután arról beszélt, hogy az Oroszországgal háborút vívó ország támogatása nem amerikai nemzeti érdek − adta hírül a CNN.

Az Egyesült Államoknak számos létfontosságú nemzeti érdeke van − határaink biztosítása, a hadsereg felkészültségi válságának kezelése, az energiabiztonság elérése, valamint a Kínai Kommunista Párt gazdasági, kulturális és katonai erejének ellensúlyozása −, azonban az, hogy még jobban belefolyjon az Oroszország és Ukrajna közötti területi vitába, nem tartozik közéjük

− fogalmazott DeSantis korábban. − Biztosak vagyunk benne, hogy egykori katonatisztként Ron DeSantis meg tud különböztetni egy területi vitát a háborútól − reagált az ukrán külügyminisztérium szóvivője a floridai kormányzó szavaira. Oleg Nikolenko hozzátette, szívesen látják DeSantist Ukrajnában, hogy testközelből is megtapasztalja milyen a háború, valamint lássa a veszélyeket, melyet Oroszország inváziója jelent az amerikai nemzeti érdekekre nézve.

A 2024-es republikánus előválasztások egyik esélyesének tartott politikus mondatai pártján belül sem nyerték el mindenkinek a tetszését.

Nem területi vitáról, hanem háborúról van szó. Azt állítani, hogy ez nem számít olyan, mintha azt mondanánk, a háborús bűncselekmények nem számítanak

− fogalmazott Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, Donald Trump korábbi elnök egyik szoros szövetségese. Egyetértett szavaival Thom Tillis észak-karolinai szenátor is, szerinte a háború jóval túlmutat Ukrajnán, hiszen humanitárius válság alakult ki, és háborús bűncselekményeket követnek el.

Külpolitikai nagyágyúk az előválasztáson

Noha még nem jelentette be indulását, Ron DeSantis lehet a legesélyesebb kihívója Donald Trumpnak a jövőre esedékes előválasztásokon. Eddigi nyilatkozataiban a floridai kormányzó általában kerülte az ukrajnai háború témáját, azonban a voksolás közeledtével a választók hallani akarják a jelöltek elképzeléseit arról, hogyan kellene alakítani a világ vezető hatalmának külpolitikáját a jövőben. Különösen igaz ez a tekintetben, hogy Trump elnöksége alatt újradefiniálta és meghatározó változásokat eszközölt az Egyesült Államok külügyeiben, minden esetben az amerikai nemzeti érdeket helyezte előtérbe, melyhez szorosan kapcsolódott a külföldi beavatkozások mértékének csökkentése. A korábbi elnök DeSantissal ellentétben többször is beszélt az ukrajnai háborúról, legutóbb egy New Hampshire-i kampányeseményen úgy fogalmazott: „A személyiségem mentett meg minket a háborútól. Ahogy korábban is elmondtam, amennyiben én lennék az elnök, úgy Vlagyimir Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát.”

Trump hozzátette, ha újra ő foglalhatná el az elnöki széket, úgy huszonnégy órán belül véget vetne a háborúnak.

A republikánus elnökjelöltségért folytatott versenyben egyébként igazi külpolitikai nagyágyúkat találhatunk. Nikki Haley, aki Trump után másodikként jelentette be elnökjelölti ambícióit, a korábbi elnök adminisztrációjának kiemelten fontos arca volt, ami a diplomáciát illeti, hiszen ő töltötte be az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti pozícióját. A potenciális jelöltek közt emellett ott van még Mike Pompeo is, aki Trump hivatali ideje alatt külügyminiszterként dolgozott.

A Morning Consult közvélemény-kutatása szerint Trump toronymagasan vezet ellenfelei előtt, a republikánus szavazók 52 százaléka voksolna a korábbi elnökre az előválasztásokon.

Mögötte második helyen DeSantis áll 28 százalékkal, őt követi Mike Pence korábbi alelnök, valamint negyedik helyen szerepel Nikki Haley. A CNN által készített felmérés ugyanakkor ennek szöges ellentétéről tanúskodik, eszerint a floridai kormányzó két százalékponttal előzi Trumpot, előbbire a szavazók 39, utóbbira 37 százaléka voksolna. Itt Haley-nek sikerült elérnie a harmadik helyet hét százalékkal.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Ron DeSantis, Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: