KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moszkva: Kijev illegális szervkereskedelemmel foglalkozik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz külügyminisztérium szóvivője azt állította, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormányának tagjai személyesen vesznek részt az emberi szervek illegális exportjában, és fedezik azt.

A külügyminisztérium honlapján közzétett cikkében Marija Zaharova médiajelentéseket idézett, amelyek szerint a megölt ukrán katonák szervei, például szívek, vesék és májak jelentek meg a dark neten, a legnagyobb piactereken. Az árak 5000 eurónál (5500 dollárnál) kezdődnek. Az egyik kereskedő állítólag azt állította, hogy 48-60 órát vesz igénybe, amíg bármelyik kívánt szervet orvosi dobozban megkapják. A szállítások az EU országaira korlátozódnak.

Zaharova megjegyezte, hogy szervekkel offline is kereskednek, és júniusi jelentéseket idézett, amelyek szerint egy NATO-ország egészségügyi minisztériumának képviselői alkut kötöttek néhány „magánvállalkozóval”, akiknek az ukrán egészségügyi minisztérium és az elnöki hivatal segített, egy emberi szervekkel és testrészekkel teli hűtőkocsi célba juttatásában.

A szóvivő szerint Ukrajnában azóta virágzik a szervkereskedelem, hogy a kijevi hatóságok számos olyan törvényt fogadtak el, amelyek „drasztikusan leegyszerűsítették a transzplantációs szakemberek munkáját az országban”.

Konkrétan Zaharova rámutatott a tavalyi 5610-es számú törvényre, amely mentesítette a transzplantációt a hozzáadottérték-adó alól, valamint a 2021. decemberi 5831-es számú törvényre, amely eltörölte, hogy az élő donornak közjegyzővel kell hitelesíttetnie az írásbeli beleegyezését vagy aláírását, ha lemond a szerveiről.

A 2021-es törvényjavaslathoz csatolt indoklásban az ukrán törvényhozók az ország szervátültetésre vonatkozó szabályozásának egyszerűsítését azzal magyarázták, hogy a transzplantációs rendszer hatékonyságát növelni kell, hogy több életet lehessen megmenteni. Emellett az ukrán törvények tiltják az emberi anatómiai anyagok vásárlását vagy eladását, és megtiltják az árva gyermekektől, az azonosítatlan személyektől vagy az orosz-ukrán konfliktusban elhunytaktól származó szervek begyűjtését.

Mindemellett Zakharova azt is kijelentette, hogy a szakértők szerint az ukrán szervkereskedők nem képesek meghatározni a szállításra ütemezett bioanyagok eredetét. Úgy tűnik, hogy sok ilyen szervet a feketepiaci transzplantációs szakemberek szállítanak, akik illegálisan távolítják el azokat a halott katonák testéből, és elégetik a gazdátlan maradványokat.

Zakharova azt állította, hogy az ilyen gyanú mögött a magas halálozási arány és az eltűnt ukrán katonák nagy száma, valamint a holttestek vizsgálatához szükséges szakemberek és reagensek hiánya áll Ukrajnában.

„Ez lehetővé teszi, hogy ezek a bűnözők eltüntessék a nyomokat, és emberi szerveket és testrészeket küldjenek Ukrajna nyugati régióiba, ahol előkészítik azokat arra, hogy külföldre küldjék transzplantációra”

– mondta a szóvivő.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / twitter

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: