KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

MOL: Az ukrán és horvát partnerek visszaélnek Csehország, Szlovákia és Magyarország történelmi kiszolgáltatottságával

Az utóbbi hetekben jelentősen emelkedtek az üzemanyagok árai. Úgy tűnik a tendencia tovább folytatódik, ami mögött több tényező is meghúzódik, de a pofátlan ukrán és horváth tranzitdíj növekedése mindenképpen.

Erről cikkezik a Mandiner is, amely a Világgazdaság cikkét szemlézve arra mutat rá, hogy a MOL meglehetősen markánsan fogalmazva ítélte el az ukrán és horvát partnereit a tranzitdíjak drasztikus emelésével kapcsolatban.

„A MOL csoport ukrán és horvát partnerei visszaélnek Csehország, Szlovákia és Magyarország történelmi kiszolgáltatottságával”

– közölte az olajtársaság.

A lap arról is tájékoztat, hogy

a Barátság csővezetéken közel háromszoros drágulás ment végbe másfél év alatt.

Ukrajna júniustól tonnánként 17, augusztustól már 21 eurót számít fel. Előtte ez 13,6 euró volt, a háború előtt pedig mindössze 9. Ezen felbuzdulva a horvátok is növelték az árakat, ugyanakkor a konkrét tarifákat még mindig nem lehet tudni.Mint fogalmaznak:

„a növekvő tranzitdíj egyértelműen hozzájárult az üzemanyagárak meredek emelkedéséhez. A jelentősen emelkedő szállítási költség az üzemanyagárak alakulásában is érezteti a hatását.”

A horvátok esetében teljes lehet a kiszolgáltatottság, hiszen amennyiben valamilyen okból kifolyólag a Druzsba vezetéken keresztül megszűnik hazánk olajellátása, akkor csak a Horvátországon keresztül vezető Adria kőolajvezeték marad, amelynek a használatáért adott esetben a horvátok lyan tarifát szabhatnak, amilyet léynegében akarnak. Tegyük hozzá: mivel az Európai Unió lényegében nem a maga ura, sőt az EU valójában teljes sebességgel rohan a szétesés útján, senki sem fogja tudni kikényszeríteni Horvátországnál egy ilyen szélsőséges helyzetben a méltányos partneri hozzáállást, ami tövább növeli hazánk energetikai kiszolgáltatottságát a kőolajimport tekintetében.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: a Druzsba olajvezeték fogadóállomás / Fotó: 2022 május, Szazhalombatta / közelében © AFP / KISBENEDEK ATTILA/AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “MOL: Az ukrán és horvát partnerek visszaélnek Csehország, Szlovákia és Magyarország történelmi kiszolgáltatottságával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük