KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megsemmisült egy amerikai gyártmányú katonai motorcsónak Ukrajna partjainál

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az orosz erők megsemmisítettek egy ukrán kétéltű csapatot szállító, amerikai gyártmányú motorcsónakot a Fekete-tenger északi részén – jelentette kedden a moszkvai védelmi minisztérium.

A hajóra a Kígyó-szigetektől keletre mértek csapást – állt a közleményben, utalva egy kisebb szárazföldi területre az ukrán partoktól távol, a román felségvizekhez közel.

Az orosz hadsereg a célpontot a Willard-tengeri erők vízi járműveként azonosította, és légicsapással megsemmisítette – tette hozzá a minisztérium.

Sajtóértesülések szerint a kaliforniai székhelyű Willard Marine 2013-ban öt hajót adott el az ukrán hadseregnek, a beszerzést az USA finanszírozta. A hajókat 2015-ben szállították Odesszába. Nyolc hajót ugyanettől a forrástól vásároltak néhány évvel korábban, akkor Kijev állta a számlát.

A Sea Force termékcsalád merev, felfújható járőrhajók egész sorát foglalja magában. Ukrajna a modelltől függően hat, tíz vagy 26 fős csapat befogadására alkalmas változatokat vásárolt.

A Kígyószigetet az orosz erők foglalták el nem sokkal az Ukrajnával folytatott ellenségeskedések kitörése után, 2022 februárjában. Az orosz védelmi minisztérium júniusban vonta ki csapatait a szigetről, amit Kijev jelentős katonai győzelemnek nevezett. Oroszország azonban a lépést a jó szándék gesztusának minősítette a fekete-tengeri gabonaüzlet előmozdítása érdekében.

A megállapodás lehetővé tette Ukrajna számára, hogy mezőgazdasági termékeket exportáljon a Fekete-tengeren keresztül. A megállapodás a múlt hónapban összeomlott, miután Moszkva azzal vádolta a Nyugatot, hogy az ENSZ-nek az alku megkötésekor tett ígéreteivel ellentétben nem könnyítette meg Oroszország mezőgazdasági és műtrágya-kereskedelmét.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen:  illusztráció, Willard motorcsónak / Fotó: willardmarine.com 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: