KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Macron nem támogatja az Egyesült Államok álláspontját Kínával szemben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nyugat-Európának „stratégiai autonómiára” kell törekednie, és el kell kerülnie, hogy az Egyesült Államok oldalán konfrontációba keveredjen – jelentette ki Emmanuel Macron vasárnap a Politico című lapnak nyilatkozva. A francia elnök már korábban is tett hasonló kijelentéseket, de ennek ellenére követte Washington irányvonalát Ukrajnával kapcsolatban.

Egy interjúban Macron azt nyilatkozta a hírportálnak, hogy „Európa nagy kockázattal néz szembe”, ha olyan krízisbe keveredik, amelyhez nincs is köze.

„Az lenne a paradoxon, ha pánikba esve azt hinnénk, hogy mi csupán Amerika követői vagyunk” – mondta Macron. „Az európaiaknak arra a kérdésre kell válaszolniuk… érdekünkben áll-e felgyorsítani [egy tajvani válságot]? Nem. A legrosszabb az lenne, ha azt gondolnánk, hogy nekünk, európaiaknak követnünk kell az Egyesült Államokat.”

Az interjút Macron a Politiconak még akkor adta, amikor Kínában járt és találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Órákkal azután, hogy Macron elhagyta a Kínát, Peking hadgyakorlatot kezdett Tajvan körül, amit széles körben válaszlépésnek tekintettek arra, hogy a sziget függetlenségpárti vezetője, Tsai Ing-Wen szerdán Kaliforniában találkozott amerikai törvényhozókkal.

Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai történelmi mélyponton vannak, Joe Biden amerikai elnök tavaly többször is felvetette, hogy Washington katonai beavatkozással akadályozná meg, hogy Peking újraegyesítse Tajvant az anyaországgal. Míg a világ vezetői, köztük Macron, látszólag elégedettek azzal, hogy kimaradnak a tajvani konfliktusból, a médiajelentések és kínai tisztviselők kommentárjai szerint feldühítette a kínai elnököt az, hogy nyomást próbálnak gyakorolni rá, hogy ítélje el Oroszország ukrajnai katonai műveleteit

Az ukrajnai konfliktus nagymértékben meghiúsította az európai „stratégiai autonómiáról” szóló vitákat is. Míg Macron és Angela Merkel korábbi német kancellár az elmúlt években sokat beszélt arról, hogy csökkenteni fogják az Egyesült Államoktól való függőséget, a berlini hatalomváltás során Olaf Scholz kormánya megfordította az évtizedes pacifista külpolitikát, és Washington utasítására felfegyverezte Ukrajnát, miközben Franciaország, és Németország is páncélozott járműveket, lőszert, Németország esetében pedig harckocsikat szállított a kijevi erőknek.

Bár az infláció jelentősen hozzájárult Franciaország gazdasági és politikai instabilizációjához, ennek ellenére Macron támogatta az EU mind a 10 oroszellenes szankciócsomagját. Ugyan Macron tavaly február óta többször is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, azonban nem sikerült rávennie a Kremlt arra, hogy állítsa le ukrajnai hadműveletét.

A francia elnök „még mindig az EU stratégiai függetlenségéről beszél” – jegyezte meg tavaly nyáron Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hozzátéve: „Biztos vagyok benne, hogy ezt nem fogják megengedni nekik”.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Emmanuel Macron a kínai Guangzhou-i Sun Yat-sen Egyetem hallgatóihoz beszél, 2023. április 7. © AFP / Ludovic Marin

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: