KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Macron hiába próbált a kínai elnök kedvében járni: Airbusok helyett csak néhány konyakot tudott „eladni” neki

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csak pár üveg konyakot sikerült eladnia Macronnak, az Airbus repülők a földön maradnak – talán így lehetne összegezni Hszi Csin-ping francia szemszögből visszafogottan sikeres vizitjét. A kínai államfő Franciaországban kezdte európai körútját, majd Belgrád érintésével érkezett szerda este Budapestre.

A szakadó havas esőben, esernyőket szorongatva a diplomáciai életben megszokott, semmitmondó, barátságos mosollyal figyelte Hszi Csin-ping kínai és Emmanuel Macron francia államfő esernyők alól a spanyol határhoz közeli Tourmalet-hágónál, ahogy helyi népviseletbe öltözött táncosok perdülnek elő a felvonulási épületre emlékeztető barakképület, a helyi kisvendéglő teraszán.

A politikailag korrekt desszert

A havas esőben „jókedvűen” táncoló „helyiek” nem túl életszerű, ám a protokolláris programok kényszerűsége okán gyorsan lezavart táncmutatványa az ítéletidőben – ennyi maradt a tervezett fényképezkedésből a vadregényes Pireneusokban.
A kétnapos állami látogatáson Franciaországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (j), a felesége, Peng Li-jüan (j2), Emmanuel Macron francia elnök (b) és a felesége, Brigitte Macron néptáncosok elõadását nézi meg a Pireneusokban húzódó Tourmalet-hágón 2024. május 7-én. A francia elnök gyermekként több idõt töltött a környéken a nagymamájánál, ezért hívta meg ide magánprogramként kínai vendégeit (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Aurelien Morissard).

Pedig Macron kitett magáért, hiszen a település, ahová felesége, Brigitte Macron társaságában meginvitálta a kínai elnököt és feleségét, Peng Li-jüant (a hazájában híres posztár és énekesnő), Col du Tourmalet, ahol

Macron gyakran látogatta meg nagymamáját gyermekkorában.

Nemcsak a váratlanul barátságtalanra fordult időjárás jelképezte a nemzetközi környezet elhidegülését. A hegyi környezetben megrendezett vacsora utolsó fogása az „orosz torta” lett volna, egy helyi specialitás – ezt a desszertet az utolsó pillanatban megváltoztatták, s az édesség nevének kényes felhangjai miatt a

„politikailag korrekt” áfonyás tortával fejezték be az étkezést.

Reggel konyak, este konyak

Úgy tűnik, hogy nemcsak az orosz torta ugrott:

amikor a Belgrádba induló Hszi a reptéren búcsút intett, az Airbus repülőgépek megrendelésével kapcsolatos remények is szertefoszlottak, mivel a két fél csak az együttműködés bővítésében állapodott meg.

Ez is érdekelheti:  Mit üzen a Fico elleni merénylet az antiglobalisták számára?

Hszi Csin-ping rengeteg ajándékot kapott Párizsban elnöktársától, ám mint a diplomáciában ez szokásos, ezeknek az ajándékoknak általában valamilyen jelentésük, üzenetértékük van. Öt éve nem látogatott kínai elnök Európába, s e szünet után Macron egy szimbolikus ajándékot is átadott Hszinek: több üveggel Franciaország legkitűnőbb konyakjaiból.

Fotó: MTI/EPA/AP pool/Aurelien Morissard

Ez nem volt éppen a legfinomabb célzás: az európai, boralapú likőrökre vonatkozó kínai dömpingellenes vizsgálat, amely nagyrészt a francia konyakgyártókat célozta meg, bosszúnak tekinthető az Európai Unió azon döntése miatt, hogy több vizsgálatot is indított Peking ellen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja okán olyan ágazatokban, mint az elektromos járművek és az orvosi eszközök gyártása.

Cserébe egyébként Hszi is felajánlotta a saját „édességeit”: ígéretet tett arra, hogy nem vet ki megelőző vámokat a francia konyakokra, és támogatta Macron „olimpiai fegyverszünetét”,

tehát azt a kezdeményezést, hogy hallgassanak el a fegyverek a párizsi olimpiai játékok alatt.

Kemény hangú üzenetek

Ukrajnával kapcsolatban a kínai vezető megismételte, hogy nem szállít fegyvereket a harcoló feleknek, és szigorúan ellenőrzi a harci célokra is felhasználható berendezések
Oroszországba irányuló exportját.

„Mindig is konstruktív szerepet játszottunk a békés rendezés előmozdításában. Számos alkalommal felszólítottam az egyesült nemzetek alapokmánya céljainak és elveinek betartására” – írta a kínai államfő abban a cikkben, amelyet a Le Figaro látogatása alkalmával közölt. Hszi a látogatás során tett nyilatkozatában burkolt szemrehányást tett Washingtonnak és más nyugati nemzeteknek, amelyek Pekinget vádolják azzal, hogy támogatja a Kremlt, miközben az háborút folytat Ukrajna ellen.

Ez is érdekelheti:  A TEK Orbán Viktor védelméről nyilatkozott a szlovákiai merénylet után
A kétnapos állami látogatáson Franciaországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (b2) és felesége, Peng Li-jüan (b) ajándékot ad át Emmanuel Macron francia elnöknek (j2) és feleségének, Brigitte Macronnak a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2024. május 6-án (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin).

„Ellenezzük, hogy az ukrajnai válságot arra használjuk fel, hogy hibáztassunk, besározzunk egy harmadik országot, és új hidegháborút szítsunk”

– fogalmazott Hszi hétfőn.

Hszi: Nem létezik túlkapacitás

Lehet, hogy a kínai elnöknek sikerült éket vernie Macron, Von der Leyen és Olaf Scholz közé? – így értékelte az AFP a feltörekvő nagyhatalomként emlegetett Kína első emberének látogatását. Peking hevesen reagált arra az uniós vizsgálatra, amelyet a kínai orvostechnikai eszközök piacához való méltánytalan hozzáférés gyanújával indítottak Kína ellen: ezt az EU „protekcionizmusának” nevezték.

Ursula Von der Leyen pedig valóságos pergőtüzet zúdított

Kínára Hszi európai látogatásának előestéjén. Az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az EU továbbra is elégedetlen Kínával szemben, amelynek ipara szerinte jelenleg hatalmas támogatásokkal termel. Von der Leyen szerint a kínai autók és acéltermékek piaci túlkínálata a gyenge hazai kereslet miatt tisztességtelen kereskedelmet és elfogadhatatlan piactorzító gyakorlatokat eredményezett. Ursula von der Leyen korábban arra figyelmeztetett, hogy Európa nem tudja elfogadni azt a tisztességtelen kereskedelmet, amelyet az elektromos autó beáramlása okoz.

Peng Li-jüan, a kétnapos állami látogatáson Franciaországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök felesége (b) és Brigitte Macron, Emmanuel Macron francia elnök felesége a párizsi d’Orsay Múzeumban 2024. május 6-án. / (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Aurelien Morissard).

Az úgynevezett „kínai túlkapacitás problémája nem létezik”

– válaszolta franciaországi útján a Le Figaro által idézett Hszi Csin-ping, aki szerint Kína új energiaipara lehetővé tette a globális kínálat növelését és a globális infláció nyomásának enyhítését. Bár a megbeszélésekhez Hszi elnök párizsi látogatásának elején Von der Leyen is csatlakozott, erről a programpontról igen szűkszavúan emlékeztek csak meg a hírügynökségek.

hirado.hu

Kiemelt kép: A kétnapos állami látogatáson Franciaországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai elnök (j2), a felesége, Peng Li-jüan (j), Emmanuel Macron francia elnök (b2) és a felesége, Brigitte Macron bort kóstol egy vendéglőben, a Pireneusokban húzódó Tourmalet-hágón 2024. május 7-én. A francia elnök gyermekként több időt töltött a környéken a nagymamájánál, ezért hívta meg ide magánprogramként kínai vendégeit (Fotó: MTI/EPA/AP pool/Aurelien Morissard).

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük