KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Macron: Franciaország kész támogatni az ECOWAS katonai akcióját Nigerben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Párizs támogatni fogja a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) minden katonai akcióját Nigerben a megbuktatott vezető, Mohamed Bazoum uralmának visszaállítása érdekében – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök.

Macron ezt a megjegyzést Sylvain Itte francia nagykövetnek a múlt hónapban puccsal hatalomra került új katonai kormány által Niameyből történt kiutasítására reagálva tette.

A nigériai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a követnek 48 órája van arra, hogy elhagyja az országot, mert elutasította, hogy találkozzon az új katonai vezetőkkel, valamint a francia kormány „egyéb, Niger érdekeivel ellentétes intézkedései miatt”.

Macron hétfőn Párizsban diplomaták előtt a francia külpolitikáról beszélve kijelentette, hogy a puccsista vezetők utasítása ellenére a nagykövet Nigerben marad.

„Franciaország és diplomatái az elmúlt hónapokban különösen nehéz helyzetekkel szembesültek néhány országban, Szudántól kezdve, ahol Franciaország példamutatóan helytállt, egészen Nigerig ebben a pillanatban, és én tapsolok az ön kollégájának és kollégáinak, akik a helyükön maradnak”

– mondta.

A nyugat-afrikai regionális blokk, az ECOWAS megpróbált tárgyalni a nigeri puccsista vezetőkkel, de figyelmeztetett, hogy ha a diplomáciai erőfeszítések kudarcot vallanak, csapatokat küldenek Niameybe a demokratikus rend helyreállítása érdekében.

Macron hétfőn „bátornak” nevezte Bazoum döntését, hogy nem mond le A megpuccsolt elnök július 26-a óta házi őrizetben van.

Franciaország nem változtat a puccsot elítélő és Bazoumot támogató álláspontján – hangsúlyozta a francia elnök, kiemelve, hogy a megbuktatott vezetőt demokratikusan választották meg.

„Úgy gondolom, hogy a mi politikánk a helyes. Ez Bazoum elnök bátorságán és a helyszínen lévő nagykövetünk elkötelezettségén múlik, aki a rá nehezedő nyomások ellenére is a helyén maradt”

– mondta Macron.

Közben a katonai vezetők több száz támogatója szombaton a jelentések szerint a fővárosban, Niameyben lévő francia katonai bázis közelében tüntetett, a katonák eltávolítását követelve, miközben Párizst az ország ügyeibe való beavatkozással vádolták.

Ez is érdekelheti:  Meghalt Noam Chomsky

Franciaországnak még mindig 1500 katonája van az egykori francia gyarmaton.

Mivel a követségre történő behatolás törvénytelen lenne és egyben háborús alapot is szolgáltatna, a jelenlegi nigeri hatalom úgy döntött, hogy megszünteti a francia követség víz és áramellátását. Így a francia követségen tartózkodók valóban szorult helyzetbe kerültek, nem tudni, víz és áramellátás nélkül meddig lesznek képesek kitartani. Ha a követséget elhagyják az országból is távozniuk kell.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen Bazoum és Macron / Chesnot / Getty Images

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük