KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Levédia krónikása: Oroszország nem fog még egyszer tűzszünetről tárgyalni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

(A vastag betűs kiemelések a fordítótól)

 A TASZSZ orosz hírügynökség.ismertette a Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 23-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat – amire a külügyminiszternek az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszakának megnyitóján elmondott felszólalását követően került sor.

A miniszter elmondta: Oroszország kész az Ukrajnával való tárgyalásokra. Ám semmiféle, a tűzszünetre vonatkozó javaslattal nem kíván foglalkozni, minthogy Moszkvát egyszer már becsapták.

„A mostanra kialakult valós helyzetben vagyunk kénytelenek dolgozni. (…) 2022 márciusában és áprilisában sor került a tárgyalásokra, az ott elért megállapodást már parafáltuk. Két nappal később azonban megtörtént a bucsai incidens (1). Ezért úgy gondolom: valakik Londonban, vagy Washingtonban nem akarják, hogy ez a háború véget érjen

Ezért van az, hogy amikor arról hallunk, hogy tárgyalni kell, ezt kommentálva Putyin elnök világosan és egyértelműen megmondta: igen, mii készek vagyunk tárgyalni. Ám többé semmiféle fegyverszüneti javaslatot nem fogunk megfontolni. Egyszer ugyanis már megfontoltunk egy ilyen javaslatot. Maguk azonban becsaptak minket(2) – idézte fel Lavrov.

A vezető orosz diplomata megjegyezte: a Nyugat megtiltotta Kijevnek, hogy Moszkvával tárgyaljon. „Mi nem csupán készek voltunk tárgyalni, hanem bele is mentünk a tárgyalásokba. És 2022 áprilisában megállapodásra is jutottunk. Ám akkor, ha jól értem, Zelenszkijnek szóltak: ha az oroszok ilyen gyorsan képesek voltak megállapodni, akkor már nincs is rájuk szükség (3)” – mondta a külügyminiszter.

Korábban Lavrov kijelentette: minél tovább húzza Kijev a Moszkvával folytatott tárgyalásokat, annál nehezebb lesz később folytatni a tárgyalásokat. Mint mondta: az ehhez szükséges kontaktusok megteremtéséhez, első lépésként, hatályon kívül kell helyezni Zelenszkijnek azt a rendeletét, amely megtiltja a Moszkvával való párbeszédet.

Fordította: Levédia krónikása

 

A FORDÍTÓ MEGJEGYZÉSEI:

(1) Bucsát 2022. március 30-án hagyták el az orosz csapatok. Másnap a város polgármestere a sajtónak nyilatkozva fejezte ki örömét, hogy a település felszabadult. Nem szólt azonban arról, hogy az oroszok a városban vérengzést követtek volna el.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

A következő napon az ukrán csapatok bevonultak a városba. Útközben sehol sem láttak holttesteket az út mellett.

Egy nappal később az ukrán titkosszolgálat egységei is megérkeztek. A városban még aznap hajtóvadászat kezdődött azok után, akik, úgymond, kollaboráltak a megszállókkal.

Emberek sokaságát hurcolták el, másoknak pedig nyomuk veszett.

Hat nappal az orosz csapatok elvonulása után tették közzé „az oroszok vérengzéséről” szóló videót. A hátrakötött kézzel tarkón lőtt áldozatoknál még nem állt be a hullamerevség. Többek karján még rajta volt az a fehér karszalag, amit az orosz katonák, illetve a velük rokonszenvezők szoktak viselni.

A „nagy leleplezés” után a nyugati politikusok – közöttük Novák Katalin elnök asszonyunk számára valóságos zarándokhely lett Bucsa.

(2) Amikor az orosz csapatok Kijev közelébe nyomultak, Nyugaton kijelentették: a fegyverszüneti megállapodás aláírásának feltétele, hogy az orosz csapatok vonuljanak el Kijev alól. Ez megtörtént. Ekkor történt a bucsai incidens, aminek nyomán Boris Johnson brit miniszterelnök tüstént Kijevben termett, és lebeszélte Kijevet az isztambuli tárgyalások folytatásáról.

(3) Az, hogy a megállapodást parafálták, az azt jelenti, hogy a dokumentum elkészült, a küldöttségvezetők azt aláírták. Föl lehetett mutatni a külvilágnak, hogy Ukrajna, úgymond, meg tudott állapodni a tűzszünetről. A látszat tehát megvan. Innentől kezdve már nem kell számolni az oroszokkal.

Az más kérdés, hogy azt még ratifikálni is kellett volna, hogy a fegyverszünet csakugyan életbe léphessen.

Ezzel a módszerrel vezették orránál fogva, mindvégig a békés megállapodásra törekvő orosz felet. Kezdve 2014 februárjában, az ostromlott Janukovics elnök és ellenzéke közötti megállapodással kapcsolatos nyugati kettős játékkal. Folytatva az ENSZ Közgyűlés által mindenki által betartandó nemzetközi szerződésként jóváhagyott Minszk-2 megállapodással, aminek végrehajtását a nyugati-ukrán páros mindvégig szabotálta. Mígnem feltárták: ezt a nemzetközi szerződést egy pillanatig sem gondolták komolyan.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: Több magyar állampolgár jelentkezett az izraeli nagykövetségen az éjszaka folyamán

Kiemelt képen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter / Fotó: embassylife.ru

Kapcsolódó:

Mert az ukránok szerint az oroszok civil célpontokat lőnek…

Buchai „mészárlás”: Nincsenek halottak az Ukrán Nemzeti Rendőrség április 2-án készült felvételein

A brit The Guardian lényegében igazolta, hogy hamisítottak az ukránok Bucháról

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük