KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Létünket fenyegeti a méhek kipusztulása 🐝

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Veszélyes méreteket ölt a méhpusztulás!

Nem pánikot akarunk kelteni, de még idejében szeretnénk meghúzni a vészharangokat. Ugyanis aggasztó méreteket ölt a méhek pusztulása. Bizonyára kevesen gondoltak még bele, mit jelentene a méhek teljes kipusztulása.

Ha ilyen méreteket ölt a kis haszonállatok elhullása, nem lesz, ami beporozza a mezőgazdasági területeket, így drasztikus élelmiszer és alapanyag csökkenés várható, ami éhínségeket is okozhat, még a fejlett országokban is. Az emberek félnek a méhektől, mivel csak a szórós, fájdalmat okozó rovart látják benne. Pedig ezek a rendkívül szorgalmas állatok hatalmas hasznot termelnek az emberiségnek. Hiszen az ő beporzásuknak köszönhető a haszonnövény termesztés.

Igaz, hogy ezeket a kis állatokat nem lehet babusgatni, öltöztetni, kényeztetni, mint egy kiskutyát vagy cicát, de a hasznosságuk messze felülmúlja a házi-kedvencekét, még ha azok egyeseknek lelki örömet okoznak is. Éppen ezért ideje lenne odafigyelni a méhek táplálására is. Tegyünk egy kis edénykébe a kertben valahol, esetleg az erkélyen sűrű cukor- vagy mézszirupot, hogy táplálkozhassanak a szorgalmas kis rovarok. Mivel tömegesen irtják az akácerdőket is (mert nem őshonos fafajta), így jelentős élelemforrástól esnek el a méhek is. Ráadásul a hazai repce, kukorica és napraforgó vetőmagokat olyan rovarirtós szerekkel csávázzák, amik a méhek tömeges pusztulását, ill. szaporodási képességük nagymértékű romlását okozzák. Ezeket a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) engedélyezte.

Mélyen megvetendő, amit a NÉBIH tett. Ez a méhpusztítás még nagyon megbosszulja magát, de az akácerdők irtása is. Az akác ugyan nem őshonos fafajta, de kiválóan megél nálunk, és remek, gyorsan szaporodó haszonfa, és méhlegelő.

Bombázzuk minél többen az illetékes minisztériumot tiltakozó leveleinkkel. A téma az Agrárminisztériumhoz tartozik, a miniszter email címe:

miniszter@fm.gov.hu

Javasolt levél:

Agrárminisztérium

Dr. Nagy István

agrárminiszter

Tárgy: Tiltakozás a NÉBIH eljárása ellen

Ez is érdekelheti:  Számos ponton megkérdőjelezhető a választási kampány

Ezúton szeretném bejelenteni tiltakozásomat az akácfák, akácerdők irtása, és a NÉBIH eljárása miatt. Az akác valóban nem őshonos fafajta Magyarországon, de szaporasága és igénytelensége miatt kiválóan alkalmas a homokos talajok megkötésére, valamint kiváló haszonfa tűzi- és épületfaként egyaránt, továbbá az akácerdők nagyszerű méhlegelők a méhek számára.

Élénken tiltakozom az ellen az eljárás ellen is, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) követett el. Engedélyt adott ugyanis olyan rovarirtós csávázószerek használatára, amikkel a repce, kukorica és napraforgó vetőmagvakat csávázzák. Mi ez, ha nem tudatos, tömeges pusztítás? Az úgynevezett méhlegelők (repce, akác, vaddohány, napraforgó, kukorica) fele ma tudatosan mérgezett terület.

Önnek is tudnia kell, hogy a méhek kipusztulása rendkívüli hatással lenne az egész élelmiszer termelésre. Létkérdés a méhek megőrzése, az állomány növelése, és nem pedig tömeges pusztítása.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képtelen érdemleges eredményt elérni a barbarizmus ellen, amivel pusztítják a méhállományt, bár az ő feladatuk lenne a méhészek érdekvédelme.

Kérem, hangolják össze a munkájukat, és ne rombolják élő környezetünket!

Felhívom szíves figyelmét az alábbi cikkre a neonikotinoidokat tartalmazó csávázószerekkel kapcsolatban:

Végre tudományos bizonyíték született a neonikotinoidok hatásáról

Tisztelettel:

Név (személyigazolvány szám):

Cím:

Elérhetőség (email, telefon):

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

6 thoughts on “Létünket fenyegeti a méhek kipusztulása 🐝

 1. Több tízezer méh pusztult el Somogy megyében valami brutális vegyszerezés következtében. A méhészek hallgattak, hallgatnak, mint a sült hal a tepsiben. Miért? Ház körüli kiskert tulajdonosaként tapasztalom, hogy, míg a tavalyi évben százával lehetett söpörni a katica bogarakat, melyek ugyancsak hasznos rovarok, elfogyasztják a levéltetveket, az idei évben egy azaz EGY katicát láttam a kertben.Körülöttünk -elvileg- nincs vegyszerezés, kivéve a szúnyogírtást, amit újabban álságosan szúnyog gyérítésnek neveznek.Semmi más nem irthatta ki a katicákat, csakis a szúnyogirtó vegyszerük.Felelőtlen gazemberek miatt pusztuljon az egész élővilágunk, csak a pénz dőljön a vegyszergyártóknak, – no meg az “üvegzsebekbe” a szemhunyásért!

 2. Írhattok Fazekas úrnak is, de ne szólítsátok miniszternek, mert 2018. április óta Nagy István az agárminiszter!
  Szerintem nem az állatoktól kell félni, akik(!) csak akkor támadnak, ha bántás éri őket, ellentétben a főemlősök többségével… akik föl sem fogják, nem is tudják milyen következményekkel járhat a méhek kipusztulása.
  Ha nem történne mindez az egész Földön, azt hihetné az ember, hogy a jó minőségű magyar mézet akarják tönkre tenni, amit felhígítottak a rossz külföldivel.
  Érdekes módon arra is most jöttek rá – tisztelet a kivételnek -, hogy ömlesztett árú helyett, egyedi csomagolású üvegekben eladva, kevesebb lehetett volna az átverés.

  1. Kedves Anna! Elnézést, de a minisztérium honlapjáról vettem le. Ezek szerint a régiről. Köszönöm a kiegészítést! Javítom. (Híradmin)

 3. Szomorú , ha a következő generációk kimaradnak ebből a természet adta csodából , remélem csak mindent megtesznek az illetékesek a megmentésükért

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük