KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Közel félmillió ember a célpontban: tömeges leépítések jöhetnek a közszférában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Olyan nagymértékű leépítések jöhetnek a választások után a közszférában, hogy annak csak a megszervezésére és az elbocsátottak átképzésére 5 milliárd forintos keretet kapott a minisztérium. Orbán Viktor bizalmas nagyvállalkozója, Demján Sándor szerint 350 ezer közalkalmazott egyszerűen felesleges munkát végez.

Létszámleépítések megelőzése és kezelése – így hívják azt a megnyert pályázatot, amiről a Magyar Nemzet azt írja, 5 milliárd forintos keretet jelent a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy lehetséges csoportos létszámleépítés végrehajtásához. A december 22-i döntés értelmében három éven belül lehet felhasználni az összeget arra, hogy a közszférából elbocsátott dolgozók átkerüljenek a versenyszférába. Ez többek között olyan outplacement-szolgáltatásokat takar, melyek során a munkavállalóknak személyes tanácsadást nyújtanak egy esetleges szakmaváltáshoz.

Annyi bizonyos, hogy a választásokig semmi nem fog történni, hiszen a kormánynak nem jönne jól egy közel félmilliós számú közeg nyílt megfenyegetése. Érdekes ugyanakkor, hogy milyen irányba terelhetik Orbán Viktort: Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke, Magyarország második leggazdagabb embere december elején a 19. Vállalkozók Napján arról beszélt, hogy 350 ezer felesleges dolgozó van a közszférában, és ezen változtatni kell, mert fenntartásuk óriási terhet jelent a gazdaságnak. Azt is mondta, hogy agresszíven fognak érvelni a kormánynál azért, hogy az üzleti szférába helyezze át ezt a tömeget.

Demján csökkentené a kórházak számát, szerinte 160 helyett 20 darab is elég lenne, ha azok jól felszereltek. Ugyanakkor sokallta a felsőoktatásban és a közoktatásban dolgozó pedagógusok számát is.

A Jobbik elképedve hallgatta, hogyan foglalta össze Orbán Viktor egyik fő szövetségese, Demján Sándor, Magyarország egyik legbefolyásosabb embere, mit vár el a kormánytól, vagyis mi tekinthető a Fidesz kormányprogramjának, ha Orbán Viktor megnyeri a 2018-as választást – közölte Z. Kárpát Dániel. Az ellenzéki párt alelnöke szerint annak a fideszes gazdaságpolitikának a fokozásáról lenne szó, ami továbbra is az olcsó munkaerőre, az egészségügy és oktatás kivéreztetésére épít.

Ez is érdekelheti:  Amerikai kutató: Orbánra nem tudnak nyomást gyakorolni

A közszféra csökkentésének ügyét ugyanakkor számos alkalommal vette már elő a Fidesz, és valójában ahelyett, hogy a terveik szerint haladtak volna a dolgok, minden az ellenkező irányba mozdult. Orbán Viktor már 2010-ben azt mondta, hogy épp elég bajnak látja, hogy a piacon alkalmazottak és a közszférában alkalmazottak aránya egészségtelenül tolódott el a közszférában alkalmazottak javára, viszont a valóság az, hogy az akkori 319 ezer ilyen dolgozó azóta 472 ezerre nőtt.

Mindeközben százával keresik a tanárokat és az orvosokat a kivándorlás miatt, de még önkormányzati ügyintézőből is sincs elég. Ez nem is csoda, hiszen az állam a legtöbb pozícióért bosszantóan alacsony fizetést kínál, bérrendezésekről pedig szó sincs. Éppen amiatt az önkormányzati dolgozók úgy tűnik, január 12-15 között megtartják beígért sztrájkjuk első ütemét.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egyébként októberben már elismerte, hogy a kormány bürokráciacsökkentése kudarcot vallott, ugyanis mint fogalmazott, „minden íróasztal meg tudja magyarázni a jogosultságát.”

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium egy levelet juttatott el hozzánk, melyben visszautasítják, hogy létszámleépítésekről lenne szó a közszférában. Mint írták, a GINOP 5.3.10 uniós program célja az esetleges létszámleépítések megelőzése és kezelése az elsődleges munkaerőpiacon. Szerintük a magyar kormány célja, hogy a programmal segítséget nyújtson az esetlegesen létszámleépítéssel érintett munkavállalóknak még a munkaviszony megszűnését megelőzően. A projekt ugyanakkor nem kifejezetten a közszféra dolgozóinak, hanem minden magyar munkából élőnek hivatott segítséget nyújtani a konvergencia régiókban, amennyiben a szükség úgy kívánja – tették hozzá.

Alfahír

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

5 thoughts on “Közel félmillió ember a célpontban: tömeges leépítések jöhetnek a közszférában

 1. ha ezen “leépítések” arra szolgálnának (részben legalább), hogy az államadóságot csökkenttsék …, akkor … még ha fájdalmas is, hasznosak lehetnének …

  viszont a magyar államnak, politikai köröknek ezt, errol tájékoztatni is kellene a népet, az állampolgárokat, akiknek végül is szenvedniük kell majd ehhez. Ha a nép tudja, pontosan ismeri azt, hogy mi és miért
  történik, ezt könnyebb elfogadnia, a keseru pilulát lenyelnie …

  az ország anyagi helyzetét pontosan ismernie kell azoknak, akik ezen ország életét és jövojét vezetik választottaikon keresztül. Igaz a kisember ezekhez nem igen ért, viszont azért vannak azért ezek között
  is jócskán akik megértenék. Ami pedig a többieket illeti, mindannyikuk megérthetné azt, hogyha a 8 órás munkájuk eredménye, hasznában
  tudják azt, hogy ebbol ma 5-6 órát csak arra dolgoznak, hogy az
  államadóság kamatait, kamatos-kamatait fizessék, fizesse az
  állam részükrol …

  tehát Mo. számára az IGAZ kellene (ebben is) ! A népnek meg
  kell tudnia azt, hogy pontossan hol is áll az államadóság ? Hogy
  az állam mit tesz ebben annak csökkentése érdekében .?
  a valósra, az igaz számokra, tényekre …

  Mo még nincs Görögo. helyzetében (remélem. Ugyanis én sem ismerem
  egyáltalán az adatokat). Ha jobb a helyzete, akkor lehet, hogy minden külso, beavatkozás nélkül, önmaga rendbe tehetné ezt (szerintem borzasztó nehéz és hosszú keservekkel). Na ezt akkor is és a
  leggyorsabban meg kell kezdje …

  a népnek, az “Isten-adta”-nak tudnia kell, hogy egy demokráciában
  o a felelos és a szenvedo fél is egyben. O képviseli önön magát a
  választottjain keresztül és (itt errol van szó !) saját életét, jövojét
  saját maga intézi ezeken keresztül …
  ha pl-ul Mo ma ennyire eladósodott (lenne) az a magyar nép bune.
  A magyar politikai vezetés …. csak oket kéviseli … ebben (is) …

  szeretettel, L

 2. Félő, hogy a leépítésekkel a szakmai tudásuk magaslatán álló dolgozók kerülnek út szélre, a csókosok maradnak a helyükön. Bár, mint tudjuk, ők senkit nem hagynak az út szélén, inkább árokba lökik az érintetteket.

 3. Igen, maradnak a fideszesek, a hitgyülisek, a haverok, barátok és az israelik.
  A világ talán egyetlen “vicc országa” a mi Hazánk. Vagy a képtelenségek, eszetlen, tulajdonságok nélküli népek lettünk.

  Atilla

 4. Nincsen ebben semmi kivetnivaló a a változásokat az idő kéri , hiszen a fejlesztés nem állhat meg ,,Az utcára nem kerül senki az biztos , munka ma már van minden téren ..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük