Kiszivárgott szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP): Európára öntené mérgeit az USA


Kérjük ossza meg a tartalmat! Csak egy kattintás!

Végre nyilvánosságra került dokumentumok is igazolják a gondosan titokban tartott, az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) visszásságait. A Green Peace által megszellőztetett iratok szerint a TTIP visszarepítené az uniót a 70-es évekbe, amikor csak utólag lehetett bebizonyítani egy termékről, hogy mérgező, addig nyugodtan megszedhették magukat a forgalmazásból a multicégek. A TTIP figyelmen kívül hagyná a szigorú uniós szabályozást, így azok a multicégek diktálnának Európában, amelyek a tárgyalások folyamán végig dróton rángatták az USA delegációját, semmibe véve a környezet-, és egészségvédő szervezeteket. A portálunk által megszólaltatott szakértő szerint nem folyhat tovább a háttérben az egyezkedés, mert a kiszivárgott dokumentumok alapján az EU vesztésre áll az USA multicégeivel szemben. 

Délelőtt hozta nyilvánosságra a Green Peace hollandiai szervezete az EU-USA között zajló szabadkereskedelmi tárgyalásokról szóló dokumentumoknak az eddig gondosan eltitkolt 13 véglegesített fejezetét, valamint a TTIP-tárgyalások aktuális szövegét. Mint közleményükben írták, ez az első alkalom, hogy a nyilvánosság valós képet kaphat az EU és az USA tárgyalási pozíciójáról.

Akiknek fontos a környezetvédelem, a munkajogok, az internetes magánszféra védelme vagy akár az állatok jogai, azoknak most oda kell figyelniük arra, ami ezekből a dokumentumokból kiderül. A nyilvánosságra hozott információk alapján a szabadkereskedelmi egyezménnyel a demokratikus hatalom az emberek kezéből a nagyvállalatokhoz kerülne át.

– mondta Faiza Oulahsen, a Green Peace Hollandia kampányfelelőse.

A szervezet szerint súlyos problémákat vetnek fel a nyilvánosságra került adatok. A szerződés megkötése után például az egyes országok nem korlátozhatnák a kereskedelmet az emberek, állatok és növények egészségének és életének védelme, illetve a kimerülő természeti erőforrások megőrzése érdekében. Nem érvényesülne továbbá az unió kockázatalapú megközelítése sem, így az uniós és a nemzeti hatóságoknak a jelen előírásokkal szemben nem lesz lehetőségük megelőző intézkedésekre, például a vitatott hatású hormonkárosító vegyi anyagok kivonására. Problémás továbbá, hogy a nagyvállalatok érdekei előtt szabad út nyílik azáltal, hogy a döntéselőkészítési folyamatoknak már a legelső fázisaiba beleszólási jogot kapnak.

A zöld szervezet hangsúlyozta, a nagyipari szereplőknek láthatóan kiemelt szerep jutottaz uniós alapértékekkel, a nemzetállamok érdekeivel, az egészség-, és környezetvédő szervezetek álláspontjával szemben. Portálunk Simon Gergelyt, a Green Peace regionális vegyianyag-szakértőjét kérdezte.

NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLTEK AZ ELHALLGATOTT TURPISSÁGOK

A Green Peace szakértője elmondta, a nyilvánosságra került dokumentumok a nemrégiben New York-ban tartott 13. tárgyalási forduló utáni eredményeket, és a gondosan eltitkolt tárgyalások jelenlegi állását mutatja be. Simon Gergely hangsúlyozta, egyértelműen igazolódtak azok a félelmek, amelyeket a TTIP-szkeptikus országok, civil- és zöld szervezetek folyamatosan hangsúlyoznak. A nyilvánosság kizárása miatt ezeket eddig csak sejteni lehetett, most azonban be is bizonyosodott, hogy súlyos problémák vannak a szabadkereskedelmi egyezmény körül.

simong

Simon Gergely: Az USA gazdasági érdekei és az unió törvényi szabályozása köszönőviszonyban sincsenek egymással; Fotó: greenpeace.hu

Simon Gergely elmondta, éppen egy hete fogalmazta meg Matthias Fekl, francia külkereskedelmi államtitkár, a TTIP-tárgyalások meglehetősen szkeptikus franciaországi vezetője, hogy távolodni látszik az USA és az EU álláspontja. A most nyilvánosságra került dokumentumok alapján általánosságban is megfogalmazható, hogy az USA gazdasági érdekei és az unió törvényi szabályozása köszönőviszonyban sincsenek egymással. Ugyanakkor kitűnik, hogy az USA folyamatosan törekszik a szigorú uniós szabályozások gyöngítésére a multicégek érdekében.

AZ UNIÓS SZIGOR KIFORDÍTOTT PARÓDIÁJA

A Green Peace szakértője kifejtette, a legkirívóbb példa erre annak az uniós elvnek a megtámadása, amely szerint egyes termékek, vegyszerek, vegyi anyagok, termények mindaddig nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amíg be nem bizonyosodik, hogy ártalmatlanok az egészségre, vagy a környezetre. Az USA ezzel szemben még mindig a 70-es évek szellemében úgy gondolkodik, hogy nyugodtan lehet valami forgalomban, ameddig be nem bizonyosodik, hogy nem mérgező, vagy ártalmas. Ráadásul nem elég bebizonyítani, hogy valami önmagában mérgező, de azt is igazolni kell, hogy a szennyezés szélesebb tömegeket érint. Ha igazolódik valamiről, hogy ártalmas, akkor egy kicsit szigorítanak a forgalmazásán. Ez az európaitól homlokegyenest elütő, kifordított logikatulajdonképpen azoknak az uniós mechanizmusokba, elvekbe és jogszabályokba beépített környezet-, és egészségvédő intézkedéseknek a paródiája, amelyekben az unió 30 évvel előbbre jár az Egyesült Államoknál.

gmo

Utólag derülne ki, ha zombivá válnánk a génmódosított élelmiszertől; Fotó: vegan-magazine.com

Simon Gergely hozzátette, ugyanúgy árulkodó az is, mi az, amit nem tartalmaznak a tárgyalási fejezetek. Kiiktattak, vagy eljelentéktelenítettek minden olyan, a szabadkereskedelmet gátló jogszabályt, amely az emberi egészség, illetve a környezet védelmében az unió korábban megalkotott. Ugyanígy a jelenlegi szöveg a párizsi klímavédelmi célokat is csak nyomokban tartalmazza, súlyos megkötésekkel gátolva az éghajlatvédelmi szempontok érvényesülését.

EURÓPAI AUTÓEXPORTÉRT ÁLDOZNÁNK BE A TISZTA ÉLELMISZERT

A nyilvánosságra került anyagokból kiderült, az USA folyamatosan és kizárólag csak a multinacionális cégekkel egyeztetett, és csak a beleegyezésükkel véglegesítették a tárgyalás szövegét. Eközben a társadalmi, egészségügyi, környezetvédő szervezetekkel nem egyeztettek, nehogy a gazdasági érdekek sérüljenek. Egy brit tanulmány bemutatta hogy az EU GDP-jének akár 1-2%-át is elvesztjük a hormonkárosító vegyi anyagok használata miatt, az USA mégis blokkolni szeretné ezen anyagok uniós kivonását, ráadásul erről az iparral egyeztetett a környezetvédelmi és egészségügyi szervezetek helyett. Az USA ugyanakkor az európai autóexportért cserébe várná el a GMO-s termékek és vetőmagok szélesebb körű európai alkalmazását.

AZ UNIÓ VESZTÉSRE ÁLL

Simon Gergely hangsúlyozta, a nyilvánosságra került adatok fényében elvárható lenne az Európai Bizottságtól, hogy a jövőben a nyilvánosság előtt, társadalmi szervezetek bevonásával és nem csak a gazdasági szereplők bevonásával folytassa a tárgyalásokat, mert eddig az unió vesztésre áll az USA-val szemben.

A NÉMETEK GAZDASÁGI ÉRDEKE A TÁRGYALÁSOK MIELŐBBI LEZÁRÁSA

Németország alapvető érdeke a szabadkereskedelem a transzatlanti térségben, ezért minél hamarabb le kell zárni az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásait a szabadkereskedelmi övezetről szóló szerződésről (TTIP) – mondta a német kormány szóvivője. Steffen Seibert  hozzátette, Németországnak az exportra épülő gazdasága révén nagy szüksége van a nemzetközi kereskedelem szabadságára. Az ügy jelentőségét mutatja, hogy minden negyedik németországi munkahely függ az exporttól, ezért a koalíciós pártok egyöntetű meggyőződése, hogy sikerre kell vinni a TTIP-tárgyalásokat és egy “ambiciózus” szerződést kell kidolgozni.

együtt

Németországnak az exportra épülő gazdasága révén nagy szüksége van a nemzetközi kereskedelem szabadságára; Fotó: businessinsider.com

LEHET, HOGY JOBB AZ AMERIKAI SZABÁLYOZÁS

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik alelnöke, Armin Laschet nyilatkozatában kiemelte, hogy az EU nem engedhet a munkavállalókat, a fogyasztókat és a környezet védő előírásai szigorúságából. Azonban az európaiaknak érdemes lenne tudomásul venniük, hogy nem az a helyzet, hogy az európai szabványok mind jók, az amerikaiak pedig mind alacsonyabb szintűek, rosszabb minőségűek. Ennek belátásához elég felidézni, hogy a dízelbotrány nem azért robbant ki, mert az érintett motorok károsanyag-kibocsátása nem felelt meg az európai előírásoknak, hanem azért, mert nem felelt meg a sokkal szigorúbb amerikai előírásoknak, és a csalókat nem is az európai, hanem az amerikai hatóságok leplezték le, mint ahogy például a FIFA korrupciós botrányait is amerikai ügyészek tárták fel – fejtette ki Armin Laschet.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök Münchenben tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a tárgyalási folyamat átláthatóságáról. Felelős politikus csak akkor tud állást foglalni a szerződés ügyében, ha ismert a tartalma, és ha a nyilvánosság nem biztosított, a CSU nem támogatja a TTIP-et – mondta.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) régóta sürgetik a nagyobb nyilvánosságot, és álláspontjuk szerint elfogadhatatlan lenne, ha a TTIP miatt gyengülnének az uniós előírások, és a szerződésben az amerikai fél által szorgalmazott, demokratikus ellenőrzés nélküli vitarendezési mechanizmust rögzítenék.

AZ UNIÓS BIZTOS VÉDEKEZIK

Semmilyen uniós kereskedelmi megállapodás nem okozhatja a fogyasztók védelmének csökkenését, nem eredményezhet kevesebb védelmet az élelmiszerek biztonságára, vagy a környezetre vonatkozóan sem – jelentette ki nyilatkozatában Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos. Hangsúlyozta, az unió bármely kereskedelmi megállapodása csak a szabályozások szigorítását jelentheti a polgárok és a környezet védelme érdekében.

Hozzátette, sokak vélekedésével ellentétben az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) zajló tárgyalásokon készült, és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet által hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumok nem a végleges megállapodást jelentik. „Azok a két fél aktuális tárgyalási pozícióját tükrözik, semmi mást” – fogalmazott. Véleménye szerint nem meglepő, hogy vannak olyan területek, ahol az EU és az Egyesült Államok különböző nézeteket vall, és mindkét fél a saját nézeteinek érvényesülésére törekszik a szerződés megkötésénél.

Kezdőkép: globalmarshallplan.org

források: szozat.org, pestisracok.hu, http://www.greenpeace.org/hungary/hu/sajtokozpont/Kiszivarogtak-a-TTIP-dokumentumok-valoban-veszelyben-a-klima-a-kornyezet-es-a-fogyasztok-vedelme-st-unios-alapelvek-is/

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Facebook hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Kiszivárgott szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP): Európára öntené mérgeit az USA” bejegyzéshez

  1. Mikor tűnnek már el végre az európai országok vezetéséből a merkel-féle áruló férgek? – vagy azt várják,hogy a lakosság besokalljon és eltüntesse őket?
    MINDEN ORSZÁGBAN AZ ADOTT NEMZET TAGJAI KÖZÜL KELL KIVÁLASZTANI A VEZETŐKET,HA SZŰKSÉGES GENETIKAI VIZSGÁLAT ALAPJÁN.
    H.B.
    “Nem szeretnénk fehér indiánok lenni Európában!!!”

  2. Utolsó csepp, hogy az EU-tól meg kell szabadulni. Természeti adottságaink kiválóak az önellátásunkra, a felesleget pedig jó áron lehetne ismét értékesíteni. Szerencsére az ördögi terv részeként megsemmisítésre ítélt egészséges magyar növény- és állatgénbank megmaradt, így kifelé a szennyezett külföldivel!

Várjuk véleményét itt! (a hozzászólások moderáció után jelennek meg)

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Ezeket olvasta már?
"Méltatlan Novák félreállítása"; "a Jobbik a Kuruc.infó-val jutott el a nulláról a 17 százalékig" – ATV-interjú Budaházyval

A magyarországi Greenpeace tiltakozó felhívása a TTIP ellen
Beintett az erdélyi magyaroknak az Európai Bizottság
Close