KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev újabb erősítést küld az artyomovszki „húsdarálóba”

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kijev erősítést küldött a stratégiailag létfontosságú Artyomovszk/Bakhmut városába – közölte kedden Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes. A várost az orosz tüzérség olyannyira ostromolja, hogy Kijev nyugati támogatói állítólag felszólították Vlagyimir Zelenszkij elnököt, hogy a veszteségeit csökkentve vonuljon vissza.

Malyar az erősítés bevetését az országos televízióban jelentette be, amit más ukrán médiumok is átvettek. A miniszterhelyettes szerint az Artyomovszk (ukrán nevén Bakhmut) megerősítéséről szóló döntést „a katonai vezetés hozta meg, amely mögött nem politikai indítékok állnak”.

Artyomovszk a Donyecki Népköztársaság (DPR) egyik fő ukrán erődítménye és logisztikai központja. Az orosz erők, elsősorban a Wagner katonai magáncég tagjai, egy hónapok óta tartó hadjárat során módszeresen foglalták el a város körüli külső településeket, és mostanra északról, délről és keletről körülvették Artyomovszkot.

Bár Zelenszkij egy hónappal ezelőtt kijelentette, hogy „senki sem fogja feladni Bakhmut”, most azt mondja, hogy a várost csak addig fogják tartani, „amíg ez észszerű”. Azt ugyan Ukrajna nem közölte, hogy hány katonát vesztett Artyomovszkban, Zelenszkij elismerte, hogy az ottani harcok „pokolian kemények”. Egy neves ukrán riporter még tavaly „értelmetlen húsdarálónak” nevezte a helyzetet az egész donbászi fronton.

A jelenlegi állapot, vagyis a kimerítő és felörlő hadviselés olyan taktika, amelyben az orosz erők kihasználják tüzérségi fölényüket.

A The Washington Post nemrégiben közreadott jelentése szerint magas rangú amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy Zelenszkij „szimbolikus jelentőséget tulajdonít” Bahmutnak, és attól tart, hogy a hadsereg morálisan összeomlik, ha feladják a várost. Mind a The Washington Post, mind más amerikai médiumok szerint a Fehér Ház január óta sürgeti Ukrajnát, hogy mondjon le Artyomovszkról, és keressen máshol ellentámadási lehetőséget.”

Kiemelt kép: Az ukrán fegyveres erők katonái a frontvonalon járőröznek Bahmut/Artyomovsk közelében, 2023. február 18. © AFP / Yasuyoshi Chiba


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: