KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kijev tudott a fogolycseréről, a sajátjaikat lőtték le

65 ukrán hadifogollyal a fedélzetén az oroszországi Belgorod régióban lelőttek egy repülőgépet. Nem sokkal a hír megjelenése után az Ukrajinszkaja Pravda újság kijevi katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a repülőgépet ukrán erők semmisítették meg.

Néhány perccel később eltávolították a híranyagból azt, hogy ukrán erők lőtték le a gépet csupán annyit közöltek, hogy katonai források megerősítették a repülőgép lezuhanását.

Andrej Kartapolov orosz parlamenti képviselő azt mondta, hogy két gép szállított ukrán hadifoglyokat. A történtek miatt azonban Moszkvának sürgősen el kellett térítenie a 80 foglyul ejtett katonát szállító második IL-76-ost a veszélyes zónából.

A törvényhozó kijelentette, hogy Kijev tudott a közelgő cseréről, és tájékoztatták őket a repülési útvonalról, hozzátéve, hogy a figyelmeztetés ellenére a gépet három légvédelmi rakétával lőtték le, amelyeket vagy amerikai gyártmányú Patriot, vagy német gyártmányú IRIS-T rendszerekből lőttek ki. Kartapolov azt állította, hogy a tragédia fényében bármilyen fogolycsere „egyelőre szóba sem jöhet”, azt feltételezve, hogy Kijev azért hajtotta végre a támadást, hogy meghiúsítsa a cserét.

Kartapolov szerint az ukrán fegyveres erők szándékosan lőtték le a repülőgépet saját katonáikkal a fedélzeten, hogy azután ezért Oroszországot hibáztassák. A légvédelmi rendszer üzemeltetői tudták hol repül a gép, és azt nem lehetett összetéveszteni más célponttal.

Közben Vjacseszlav Viktorovics Volodin az orosz duma elnöke is megszólalt az ügyben, aki úgy nyilatkozott:

A saját katonáikat lőtték le a levegőben, miközben már ott várták őket az feleségeik, a gyerekeit vagy éppen az anyáik.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: Andrej Kartapolov orosz parlamenti képviselő

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük