KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Két település elfoglalását jelentették a donyecki régióban az orosz katonai hatóságok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A donyecki régióban lévő, ostromlott Bahmuthoz (Artemivszk) közeli két település, Dvoriccsja és Krasznopillja község elfoglalásáról tettek hétfőn bejelentést az orosz katonai hatóságok.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az önkéntes rohamosztagok légi és tüzérségi támogatással vették be Krasznopillját, az előrenyomulás közben megsemmisítve több mint hatvan ukrán katonát, két páncélozott harcjárművet, három egyéb járművet, két Mszta-B önjáró és két D-30-as vontatott tarackot, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart.

Az Ukrajnától nagyrészt elcsatolt „Donyecki Népköztársaság” megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin hétfőn felkereste Szoledart, amelynek elfoglalását január 14-én jelentette be az orosz hadsereg. Azt mondta, hogy a város teljesen megsemmisült, amiért az ukrán hadsereget tette felelőssé.

Pusilin azt mondta, hogy a donyecki régióban az orosz erők gyakorlatilag a harci érintkezés hosszában előrenyomulnak. Közölte, hogy a Bahmut (Artemivszk) melletti Kliscsijivka község körüli meghatározó magaslatok „csaknem teljesen” a Wagner katonai magánvállalat egységeinek ellenőrzése alá kerültek, és elrendelte a felkészülést egy ideiglenes központ létrehozására a Bahmutban maradt civilek befogadására.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka a Pervij Kanal tévécsatornának azt mondta, hogy Bahmut keleti és déli részein folynak a harcok, ahol a Wagner zsoldoscsoport és a hadsereg egységei „nagyon jól haladnak”, a város központját pedig tűz alatt tartják. Az állította, hogy a városban maradt ukrán erők hamarosan „műveleti bekerítésbe” kerülnek.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja hétfőn a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az illetékességébe tartozó régióban sikerült megbontani az első ukrán védelmi vonalat, az orosz erők a korábbi „szürke zónát” elfoglalták és a frontvonal mentén, több tucatnyi kilométeren új „szürke zóna” alakult ki. Azt állította, hogy „az orosz hadsereg előrenyomulásának mélysége néhány száz métertől nyolc kilométerig terjed”.

Ez is érdekelheti:  EB: A németek elleni pontszerzéssel saját kezében maradna a magyarok sorsa

Konasekov tábornok azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint negyven katona és egy jármű, Liman irányában mintegy hetven katona, négy páncélozott harcjármű, valamint egy AN/TPQ-37-es és AN/TPQ-50-es ellentűzradar, Zaporizzsja irányában mintegy harminc katona, három jármű és egy Grad sorozatvető volt. Bejelentette, hogy a Dnyipropetrovszk megyei Marhanec községben a felfedett lőállásában orosz precíziós föld-föld-csapás semmisített meg egy amerikai HIMARS sorozatvetőt a személyzetével és két járművel együtt.

Az orosz harcászati repülőpépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán 63 tüzérségi egységre, 97 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mért csapást. A légvédelem lelőtt három ukrán drónt és tizennégy HIMARS-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 376 repülőgépet, 203 helikoptert, 2934 drónt, 401 légvédelmi rakétarendszert, 7607 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 987 sorozatvetőt, 3893 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8153 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősített meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi támadást. A belövések következtében a luhanszki régióban lévő Kreminnában egy kétéves kislány életét vesztette.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy januárban az oroszországi Észak-Kaukázusi Szövetségi Körzetben őrizetbe vettek egy orosz állampolgárságú gyanúsítottat, aki ukrán szakszolgálatok utasítására rendőrök elleni merényletek elkövetésére készült. A nacionalista ideológia követőjeként minősített, „Alejandro” hívójelű érintettől, aki beismerő vallomást tett, „alkalmazásra kész terrorista eszközöket” koboztak el. További részleteket az FSZB nem osztott meg.

Az Ukrajnáról nagyrészt elcsatolt Herszon megye két járásában a RIA Novosztyi hírügynökség szerint rendőrség felszámolta az Oroszországban betiltott Jehova Tanúi tevékenységét. Az orosz belügyminisztérium közölte, hogy az Ukrajnában legálisan működő vallási közösség „ortodoxellenes nézeteket és szélsőséges irodalmat” terjesztett, valamint tagadta, hogy a régió Oroszországhoz tartozik.

Ez is érdekelheti:  Nézőpont: Orbán Viktor óriási felhatalmazással vehet részt az EU-csúcson

 

Kiemelt kép: Szergej Bobylev / TASS 

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük