KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Karácsony Gergely megint hazudott: most az uniós pénzekről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Karácsony Gergely azt állította, Brüsszelben ő érte el, hogy a főváros mintegy 300 milliárd forintnyi fejlesztési forrást kapjon az Európai Uniótól. Csakhogy az említett összeget valójában Orbán Viktor harcolta ki – ez ugyanis része a Magyarországnak járó tíz milliárd eurónak, amit decemberben hagytak jóvá Brüsszelben.

Budapest a több százmilliárd forintot a kormányon keresztül kapja közvetlenül, ugyanakkor saját erőből ennek mindössze egy százalékához, alig 3 milliárd forinthoz jut.

 

Ötéves ciklusa végéhez közeledve Karácsony Gergely nem tud saját eredményeket felmutatni a főváros élén. Így aztán kénytelen mások tollával ékeskedni. A minap az RTL Híradójának arról beszélt, hogy az elmúlt négy év városdiplomáciai és lobbitevékenységének köszönhetően mostanra kirajzolódott, hogy a következő években nagyjából 300 milliárd forint értékben érkeznek európai uniós pénzek Budapestre. Karácsony azt is hozzátette: „ez egy ekkora városhoz nem feltétlenül méltó összeg, de ha onnan indulunk, hogy ebből a magyar kormány leginkább nullát akart adni, akkor fontos eredmény.”

Az Origo utánajárt, és kiderítette: a valóságban Karácsony legfeljebb egy százalékát érte el a közvetlen források terén annak, amit állít. Ugyanis a főpolgármester által említett projektek egytől egyig olyan, a kormány által megtervezett operatív programokban, illetve az úgynevezett helyreállítási tervben szerepelnek, amelyeket a főváros igényeit is figyelembe véve, de a kormány dolgozott ki és fogadtatott el Brüsszelben.

Ezek támogatási forrásai a kormány által tervezett és kezelt IKOP, IKOP Plusz, TOP Plusz, KEHOP Plusz programokban és a Helyreállítási Tervben szerepelnek.

Ezeken túlmenően az említett programokban számos olyan további fejlesztés is szerepel – méghozzá a Karácsony által említettnél nagyobb nagyságrendben – amelyeket a kormány saját maga kezdeményezett és valósít meg a főváros területén. A jelenlegi főpolgármester által említett programok egy része – például a villamosbeszerzés – még hivatali elődje, Tarlós István idején indult el.

Az Origo úgy tudja: mivel Budapest az átlagos magyarországi szintnél fejlettebb, az uniós szabályok alapján 83,5 milliárd forintos uniós támogatásra lett volna jogosult. Karácsony Gergely tehát jobb híján más tollával ékeskedik, ráadásul azt hazudja, hogy a kormány nullát akart adni. Ehelyett, mint láttuk, 300 milliárdot ad.

Amiről azonban Karácsony mélyen hallgat, az az, hogy az őt irányító Gyurcsány Ferenc, akinek tavaly év vége óta újra a jelöltje, pártjával együtt azon dolgozott, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Ez is érdekelheti:  Oroszország döntött, leállítja a benzinexportot

„Igen, dolgoztunk azért, hogy az Európai Unió olyan feltételeket támasszon, amelyek lebontják, de legalábbis meggyengítik Orbán korrupt, önkényre épülő világát” – közölte Karácsony Gergely szövetségese az origo hasábjain.

hirado.hu

Kiemelt kép: : Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük