KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Jó, ha nem feledjük, ismételjük el minduntalan: Románia hatvan év alatt 6-szor árulta el szövetségeseit

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Átlagban minden tíz évben egyszer.

George Jonas, kanadai író szerint, ha lehet az egyes nemzetek erényeiről beszélni, úgymint a németek lelkiismeretes munka etikájáról, akkor lehet azok jellembeli hibáiról is beszélni. Jónás, negatív példaként, a világ összes államai közül, Romániának a szövetségesei iránti megbízhatatlan magatartását említi.

A román Antonescu, a Führerrel. Hitler jobban becsülte Antonescu-t, mint Horthy-t és a románokat, mint a magyarokat. Rá is fázott erre a tévedésére!
A román Antonescu, a Führerrel. Hitler jobban becsülte Antonescu-t, mint Horthy-t és a románokat, mint a magyarokat. Rá is fázott erre a tévedésére!
  1. Románia a Balkán háborúk idején elárulta elsődleges szövetségesét Bulgáriát, és ezért jutalmul háromezer négyzetmérföld területet szerzett meg a maga számára volt szövetségesétől, Bulgáriától.
  1. Semmibe vette az Osztrák Magyar Monarchiával kötött semlegességi szerződést, és amikor úgy ítélte meg, hogy a Szövetséges hatalmaknak nagyobb esélye van a győzelemhez, titkos szerződést kötött az Antant hatalmakkal, és 1916 – ban megtámadta Magyarországot.
  1. Megszegte az Antant hatalmakkal kötött szövetségeset és békét kötött a Központi hatalmakkal (Bukarestben).
  1. Megszegte a bukaresti békét és a Monarchia összeomlása után megtámadta Magyarországot.
  1. Elárulta a Szövetséges hatalmakat, és Hitler oldalára által, amikor annak csillaga felmenőben volt. Ezért, 1940-ben visszaadta Erdélyt Magyarországnak.
  1. Amikor Hitler vesztésre állt, Románia elárulta a Tengelyhatalmakat, átállt a Szövetségesekhez és ezért jutalmul ismét megkapta Erdélyt.

Jonas szerint, Romániának ez a kétszínűsége páratlan az országok történetében.

(George Jonas: „Beethoven’s Mask” („Beethoven álarca”) c. könyve 2005 – ben jelent meg. Key Porter Books ISBN 1-55263-710-7)

Kaslik Péter, Cambridge, Ontario, Kanada (🕇)

 

Kiemelt kép: Románia zászlaja / © Adobe Stock 
Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: