KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy Washington és Kijev nem hajlandó elismerni kudarcukat – közölte Seymour Hersh oknyomozó újságíró.

A veterán riporter csütörtökön a Substackon írt cikkében egy meg nem nevezett forrást idézett, aki “karrierje első éveit a szovjet agresszió elleni munkával és kémkedéssel töltötte”, és elutasította az ellentámadás lassú, de folyamatos előrehaladásáról szóló ukrán narratívát.

“Ez mind hazugság” – mondta a forrás Hersh szerint.

“A háborúnak vége. Oroszország győzött. Nincs többé ukrán offenzíva, de a Fehér Háznak és az amerikai médiának fenn kell tartania a hazugságot”.

Ezt az érzést az amerikai hírszerző közösség számos tagja osztja, és különösen a CIA szkeptikusan állítja, hogy Kijev továbbra is előrenyomul, ellentétben a Pentagon védelmi hírszerző ügynökségével (DIA) – magyarázta.

Trent Maul, a DIA elemzési igazgatója a hónap elején a The Economistnak nyilatkozva Ukrajna sikerét méltatta, és azt állította, hogy a kijevi erőknek “reális” esélyük van arra, hogy még idén áttörjék az orosz védelmi vonalakat.

A brit lap szembeállította ezt az értékelést egy meg nem nevezett magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselő értékelésével, aki szerint a csatatér “nagyjából hasonlóan nézhet ki” öt év múlva is.

A Hersh által idézett forrás mind a moszkvai, mind a washingtoni vezetést bírálta, amiért “ostobán” viselkedtek a válság során. Vlagyimir Putyin orosz elnököt egy rosszul előkészített katonai hadjáratra “provokálták az ENSZ alapokmányának megsértésére” – állította. Joe Biden amerikai elnök proxy-háborúval vágott vissza, és kénytelen volt a média Putyin lejáratására támaszkodni, “hogy igazolja a hibánkat”.

“Az igazság az, hogy ha az ukrán hadseregnek parancsot adnának az offenzíva folytatására, a hadsereg fellázadna. A katonák már nem hajlandóak meghalni, de ez nem illik bele abba a maszlagba, amelyet a Biden-féle Fehér Ház ír” – zárta a forrás.

Moszkva cáfolta az amerikai állítást, miszerint az Ukrajna elleni hadművelet “provokálatlan agresszió” volt, és ragaszkodott ahhoz, hogy a donbassziaknak az ENSZ Alapokmánya szerint joguk van az önrendelkezéshez, és ennek megfelelően cselekedtek, amikor a 2014-es kijevi fegyveres puccs után elszakadtak Ukrajnától.

Ez is érdekelheti:  Egy másik lövedék is eltalálta Trumpot - egy közeli épület tetejéről lőtt a merénylő (videó 18+)

Az orosz kormány fenntartotta, hogy jogszerűen járt el, amikor 2022 februárjában elismerte a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok függetlenségét. Napokkal később, miután Kijev nem volt hajlandó leállítani a Donbassz elleni támadásokat és kivonni csapatait, Moszkva offenzívát indított.

Orosz HírekKiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Andrij Kosztin ukrán főügyész, Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter, John Kerry amerikai klímamegbízott és Antony Blinken amerikai külügyminiszter hallgatja Joe Biden elnök beszédet az Egyesült Nemzetek Szervezete 78. Közgyűlésén. York Cityben 2023.09.19-én. / Fotó: JIM WATSON/AFP a Getty Images

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük