Gábor, most már tényleg meg kéne szólalnod…(friss hírrel)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Friss hír: Kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából Pősze Lajos képviselőt (bővebben a jegyzet végén – NIF szerkesztő)

Nem gondoltam volna, hogy a múlt heti parlamenti bénázás után, amikor is a mieink teljesen feleslegesen megszavazták a pártok állami támogatásának növelését, most újra arról kell írni, hogy valami megint nincs rendben a radikálisok frakciója körül. Azonban amíg a szavazás kapcsán felmerülő aggályainkat elintézhetjük azzal, hogy az egy tanulópénznek tekinthető politikai és taktikai hiba volt, addig a legújabb Pősze-ügyön már messze nem lehet ilyen egyszerűen túllépni, mivel az ismét rávilágít arra, hogy mennyire nem vagyunk egységesek, hogy a bomlasztók jól végzik a dolgukat, és ami talán a legrosszabb, hogy most kicsit úgy látszik, mintha a párt vezetői sem állnának a helyzet magaslatán. [a bejegyzésért katt a linkre]

Érdekes és egyben árulkodó is, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került Toroczkai levelet, amit először az SZKR közölt még mindig nem reagálta le a párt vezérkara sőt, a teljes pártközeli média is mély hallgatásba burkolódzott. Nem hiszem, hogy két nap ne lett volna elég egy közlemény megfogalmazására, a szimpatizánsok tájékoztatására. Érthetetlen, hogy miért kezdjük azt csinálni, ami a másik oldalon állóknál szokás, és amit mindannyian kifejezetten utálunk. Attól hogy homokba dugjuk a fejünket, még a tények nem változnak, attól, hogy megpróbáljuk elhallgatni a nyilvánosságra került vitákat, a helyzet még nem oldódik meg. [az eredeti hírért katt a linkre]

Egyébként meg megint bebizonyosodott, hogy semmi értelme nincs a problémák szőnyeg alá söprésének, mert mint jó látszik, amikor legközelebb arra járunk, jól pofára esünk benne. Július óta mindenki számára egyértelmű, hogy Pősze egy időzített bomba a frakcióban. Még a kívülállók számára is tisztán látható volt: lehet, hogy egy kiváló szakpolitikusról van szó, de ő emberileg alkalmatlan arra, hogy az ország házában a radikálisokat képviselje. Már akkor sokan sürgették, sürgettük, hogy a párt vezetése távolítsa el a parlamenti padsorok közül, de aztán mindenki lecsendesedett, mondván egyszer mindenki hibázhat.

Azonban Pősze ahelyett, hogy ezután meghúzta volna magát, és azzal foglalkozott volna, amihez tényleg ért, újabb frontot nyitott és feljelentette Toroczkait becsületsértés miatt, mert Laci Pősze gárdás ügye kapcsán egy interjúban a következőket nyilatkozta: „Pősze kijelentése egyben a gárdisták és a radikálisok cserbenhagyása is. Tipikus esete az általam mélyen megvetett karrierpolitikusnak, aki felmászott a mi hátunkon, aztán a kényelmes bársonyszékben már nincs szüksége a szalonokban kellemetlenné váló harcosokra. Az ilyen politikusokat a mi oldalunkon tűzzel-vassal irtani kell!”

Jó Lajosunk lelkét ezek a mondatok olyannyira megviselték, hogy azonnal tollat ragadott és rendőrségi feljelentést tett, amiben az alábbiakat írta: [szó szerinti idézet]

„A fenti kifejezések, állítások valótlanok és súlyosan sértik a becsületemet, és mivel súlyos következményekkel jártak (leváltottak frakcióvezető helyettes megbízásomról!) súlyosan sértették a szakmai tekintélyemet, presztízsemet is.

Mivel az ilyen magatartást súlyosan társadalomellenesnek tartom, kérem a Nyomozás elrendelését és a bűnös, vagy bűnösök büntetőjogi felelősségre vonását. Toroczkai László hivatalos honlapja: www.toroczkailaszlo.hu

Lerovok: 5000 Ft eljárási illetéket”


[nagyításért katt a fotóra]

Az, hogy Pősze nem is az eredeti SZKR interjúra, hanem egy Mandineres cikkre hivatkozva tette meg a feljelentést még csak hagyján, meg az is, hogy a feljelentésében megadott link rossz. És az ügy szempontjából az sem túl lényeges, hogy a bíróság végül elutasította a feljelentést, mert a vonatkozó szabályozás szerint egy politikusnak el kell tűrnie az ilyen kritikákat is.

Azonban az már sokkal fontosabb, hogy Pősze megint milyen gané módon járt el. Nem hiszem, hogy ne lett volna lehetősége Toroczkaival tisztázni a sérelmét, nem hiszem, hogy ne lett volna lehetősége még menet közben visszavonni a feljelentést. Mert milyen hányinger eljárás az, ahol egy párton, egy szövetségen belül vélt, vagy valós sérelmek miatt egymást jelentgetik fel az emberek? Ahol az egyik a másikat „súlyosan társadalomellenesnek” tartja?

Hogy tud ilyen megtörténni a mi sorainkban?

És legfőképp miért hallgatnak azok, akiknek már az ügy nyilvánosságra kerülése után azonnal lépniük kellett volna? Mit tudhat Pősze, ami miatt még mindig azon 47 hely egyikén ül, amit a mi összefogásunk, a mi harcunk szerzett meg a radikális oldalnak?

Vajon a párt vezetése korábban tudott erről a feljelentős akcióról? Ha igen miért nem tettek ellene? Ha nem, akkor ez, hogy fordulhat elő?

És ezek a kérdések még akkor is jogosak, ha azért az ügynek van egy másik olvasata is. Ha megnézzük a dokumentumok dátumait, akkor látható, hogy azok nem egy-két naposak. Vajon mi oka volt Toroczkainak eddig halasztani a nyilvánosságra hozatalt? Még az sem mondható, hogy a választások miatt várt ki, hisz a bíróság elutasító végzése október 22-i keltezésű.

Akkor vajon miért most robbantotta ki ezt az ügyet? Mi az igazi oka annak, hogy csak most állt elő ezzel?

A történet amellett, hogy egyik oldalról nézve teljesen egyértelmű, a másik oldalról nem kicsit szövevényes. Így aztán jó lenne mihamarabb elfogadható és megnyugtató válaszokat kapni, mert a hallgatás csak további bizonytalanságot és értetlenséget szül, ami valljuk meg, közölünk senkinek sem érdeke.

Gábor, most már tényleg meg kéne szólalnod…

gabebee, Radical Puzzle

Kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából Pősze Lajost!

Kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából Pősze Lajos képviselőt, aki a pártvezetés szerint „eltávolodott a párt irányvonalától”. Pőszének már nyáron is volt konfliktusa Vona Gábor pártelnöknek, miután a képviselő bírálta a Magyar Gárda és a Jobbik szoros kapcsolatát. A Jobbikot „bolsevik párt”-nak nevező Pősze az [origo]-nak azt mondta, hogy Vona is többek között a gárda kritizálásával indokolta a kizárását.
A Jobbik országos elnöksége december 9-i ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy visszahívja országgyűlési képviselői tisztségéből Pősze Lajost. Mivel Pősze Lajos a mandátumát nem volt hajlandó visszaadni, ezért a mai napon a párt országgyűlési képviselőcsoportja kizárta tagjai sorából, a frakción keresztül betöltött minden tisztségéből visszahívta – olvasható a párt közleményében.
A Vona Gábor pártelnök nevével megjelent közlemény szerint Pősze Lajos az elmúlt időszakban eltávolodott a párt irányvonalától, munkája során nem törekedett az együttműködésre, amely mostanra lehetetlenné tette a további közös tevékenységet a Jobbik programjának végrehajtása és szavazóinak képviselete vonatkozásában. Vona egy óra előtt tart sajtótájékoztatót a parlamentben „a Jobbik frakciója kizárta soraiból az esküszegő Pősze Lajost” címmel.
Pősze az [origo]-nak azt mondta: Vona Gábor pártelnök a hétfői frakcióülésen azt mondta róla, hogy többek között a Magyar Gárdára vonatkozó nyilatkozataival eltávolodott a párttól. Pősze szerint az ülésen 27-28 képviselő szavazott a kizárása mellett, 6-an pedig tartózkodtak, illetve nemmel szavaztak. A Jobbik frakciója eddig 47 tagból állt, Pősze kizárásával ez most 46-ra csökken.
„Ez egy bolsevik párt, ez történik, ha valakinek a pártvetéstől ellenkező véleménye van” – mondta az [origo]-nak Pősze. A kizárt képviselő szerint a Jobbik egymástól teljesen eltérő értékeket képvisel, szerinte a párt értékrendjében megtalálható az iszlamizmus, a kettős kereszt és az Európa-ellenesség is. A politikus hozzátette: ha Vona így folytatja, a pártot sem itthon, sem Európában nem fogják elfogadni.
Hétfőn kiadott közleményében Pősze országgyűlési mandátumának visszaadását követelte az Új Magyar Gárda Mozgalom is. A mozgalom arra hivatkozva kérte Pősze leváltását, hogy „ismételten a Nemzeti Oldal egy emblematikus szereplőjére támadt”. A bírósági döntéssel betiltott Magyar Gárdát váltó mozgalom megalakításában és idén nyári avatásán több jobbikos politikus is részt vett.
Vona Gábor már júliusban fegyelmi büntetésben részesítette Pőszét egy, a Magyar Gárdát bíráló nyilatkozata miatt. A Magyar Nemzet idézte a jobbikos politikust, aki azt mondta, nem szerencsés, hogy a párt neve kapcsán a legtöbben a gárdára vagy az előzetes letartoztatásban lévő, terrorcselekménnyel gyanúsított Budaházy Györgyre asszociálnak. „A párt akkor tud hatékonyan működni, ha a parlamenti feladatára összpontosít, és nem olyan vonalat támogat, ami ellentmond a józan ész logikájának” – idézte a lap Pősze Lajost, aki a cikk szerint azt is mondta, hogy a Jobbiknak el kell döntenie, melyik úton megy tovább: továbbra is kiáll a radikálisok mellett, vagy inkább a parlamenti munkára koncentrál.
Vona a Barikad.hu-nak akkor azt nyilatkozta, hogy felháborította az eset. Pősze büntetése az lett, hogy visszahívták frakcióvezető-helyettesi tisztségéből. A júliusi történésekről részletek ebben a cikkben. Pősze az [origo]-nak azt mondta, hogy a kizárásáról döntő hétfői frakcióülésen is felidézte ezt az ügyet Vona.
Az 1954-es születésű Pősze a rendszerváltáskor az MDF-ben politizált, és 1990-ben a Szerencsejáték Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója lett. Az életrajza szerint matematikus végzettséggel rendelkező politikus a parlamentben a gazdasági bizottságnak a tagja, ahol az alelnöki posztot is betölti.

(forrás: origo.hu)

Nemzeti InternetFigyelő

Kapcsolódó:

Gondolatok a Pősze-féle morál kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük