KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fordulat? – Klicsko ki merte mondani, hogy nincs demokrácia Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Zelenszkij „tekintélyelvűvé” teszi Ukrajnát

Ukrajna Volodimir Zelenszkij elnök és kormánya alatt egyre inkább a tekintélyelvű uralom felé halad – mondta Vitalij Klitschko kijevi polgármester a kanadai Globe and Mail című lapnak adott, pénteken megjelent interjúban. A kormány nagymértékben megszilárdította az országos média feletti ellenőrzését, szinte alig hagyva teret az alternatív nézőpontoknak, és megkezdte a választott helyi tisztségviselők leváltását is – állította.

Ukrajna nagy televíziós műsorszolgáltatói szinte a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus kezdete, 2022 februárja óta egyetlen műsort sugároznak United News Telemarathon néven. A műsor többnyire élő híradásokból, interjúkból és talk show-kból áll. Klitschko szerint ez lehetővé tette a kormány számára, hogy „információs monopóliumot” hozzon létre. A polgármester azzal érvelt, hogy a műsor tartalmát az állam „ellenőrzi”, és minden eltérő vagy kritikus hangot egyszerűen nem engednek meg.

„Az objektív, valós információ nagyon fontos a társadalom számára, és az információ monopóliuma, azt hiszem, nem jó”

– mondta a Globe and Mailnek. Azt is mondta, hogy

az ukrán társadalom jelentős része „nem érti pontosan, mi történik a frontvonalon”, mivel a műsor az ukrán katonai sikereket emeli ki, miközben a kudarcokat lekicsinyli.

„Aggódunk, hogy egyes kormányzati intézményeknek szerepük volt a szabad média megszüntetésében”

– magyarázta Klitschko. A kijevi polgármester azzal vádolta Zelenszkijt, hogy nem fordít figyelmet az Ukrajnában folyó, az újságírókkal szembeni üldöztetés kérdésére.

Klitschko aggodalmainak listája nem ér véget a médiával, mivel szerinte a kormány a bevezetett statáriummal több mint 200 polgármestert és helyi tanácselnököt is katonai adminisztrátorokra cserélt le.

„A polgármestereket és a községvezetőket a polgárok választják, ehelyett olyan emberekkel váltják le őket, akiket felülről ültetnek be. Ezért aggódom”

– mondta az egykori bokszvilágbajnokból lett politikus.

„Arról a jelenségről, ami most látható, nem mondható, hogy demokrácia lenne. Ennek … tekintélyelvűség szaga van”

– mondta Klitschko, hozzátéve, hogy „néhány ember” a kormányon belül „mindent központosítani akar”, és arra törekszik, hogy a hatalom a kezükben összpontosuljon. Konkrétan nem nevezett meg senkit, és le is szögezte hogy „nem mondhatja ki a nevüket”.

Ez is érdekelheti:  Kuleba tudja: Oroszország áll a tiltakozó lengyel gazdák mögött

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Vitalij Klicsko / Fotó: The Telegraph

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük