KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fontos ! – A BRICS több mint kétszeresére növeli a tagok számát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hat nemzet válik 2024 januárjától a BRICS-csoport teljes jogú tagjává, miután a jelenlegi tagállamok vezetői jóváhagyták jelölésüket – jelentette be Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök. A bővítés a héten Johannesburgban tartott csúcstalálkozó napirendjének első helyén szerepelt.

Argentínát, Egyiptomot, Etiópiát, Iránt, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket csütörtökön fogadták be új tagként. A blokk jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából áll.

„Nagyra értékeljük más országok érdeklődését a BRICS-szel való partnerség kiépítése iránt. Megbíztuk külügyminisztereinket, hogy dolgozzák tovább a BRICS-partnerországok modelljét és a leendő partnerországok listáját”

– tette hozzá a dél-afrikai vezető.

A BRICS korábban csak egyszer bővült, 2010-ben, amikor Dél-Afrika csatlakozott a szervezethez. A felvétel minden előfeltétel nélkül történt. Az idei csúcstalálkozó egyik fő célja az volt, hogy megállapodjanak az új jelöltekre vonatkozó hivatalosabb kritériumokban.

Vlagyimir Putyin megköszönte a csúcstalálkozó házigazdájának, hogy hozzájárult az eredményhez. Jövőre Oroszország tölti be a BRICS soros elnöki tisztségét.

„Ramaphosa elnök elképesztő diplomáciai képességekről tett tanúbizonyságot, amikor minden álláspontot összeegyeztetett… a BRICS bővítésével kapcsolatban”

– fogalmazott Putyin.

A csoport a nyugati dominanciájú nemzetközi intézmények alternatívájaként hirdeti magát, mondván, hogy megközelítése jobban tükrözi a kialakulóban lévő többpólusú világot. A BRICS tagállamok azzal vádolják az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy visszaéltek pozíciójukkal az egypólusú világrend időszakában, amelyet a Szovjetunió összeomlása után élvezhettek. A BRICS-tagok szerint a nyugati befolyás csökkenésével annak vezetői az ellenőrzésük alatt álló eszközöket – például a dollárt – használták fel hegemóniájuk megőrzésére.

A csúcstalálkozó résztvevői bizakodásukat fejezték ki, hogy a szervezet befolyása tovább fog növekedni. A BRICS igyekszik kiegyensúlyozott megközelítést fenntartani a tagfelvételi gyakorlatában, hogy a világ minden része képviseltesse magát, és befolyással legyen a szervezet programjára.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: A résztvevők sajtótájékoztatón vesznek részt, a 15. BRICS-csúcson a dél-afrikai johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban. © Szputnyik / Grigory Sysoev

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: