TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fenyegetőznek a román nacionalisták

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az úzvölgyi katonatemetőben törvénytelenül felállított ortodox betonkeresztekhez kötözik magukat a román nacionalisták, amennyiben a hatóságok elkezdenék a bírósági döntés végrehajtását. A Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nevű szervezetek képviselői által tartott keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón egyebek mellett az is elhangzott, hogy 

sátánisták azok a magyarok, akik le akarják dönteni a kereszteket.

Mihai Tarnoveanu, a Nemzet Útja magyarellenes szervezet vezetője közölte: a pereskedés folyatódik, mivel a dormánfalvi polgármester rendkívüli jogorvoslati kéréssel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. Tarnoveanu egyébként 2022-ben Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde közben próbált provokálni: néhány társával  egy román nyelvű molinót feszített ki „Van, ami örök: Erdély román föld” felirattal.

Az úzvölgyi katonatemető ügyében egy hónappal ezelőtt született jogerős bírósági döntés, melynek értelmében el kell bontani a törvénytelenül felállított román ortodox betonkereszteket.

A Bákó Megyei Táblabíróság alaptalannak ítélte a fellebbezést, s egyben megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező elsőfokú ítéletet, amellyel az igazságszolgáltatás elrendelte a bontást. A magyar katonatemető több román nacionalista megemlékezés helyszíne volt az utóbbi években.

A csíkszentmártoni polgármesteri hivatalt az úzvölgyi katonatemető ügyében képviselő Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője, Benkő Erika, akkor azt mondta, mérföldkőnek tekinti a pénteki bírósági döntést.

Hozzátette: arra számít, hogy a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal végrehajtókhoz folyamodik a betonkeresztek elbontása ügyében.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere ugyanakkor úgy fogalmazott „nem lesz egy sétagalopp” a sírkert eredeti állapotának a visszaállítása. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke megelégedéssel nyugtázta a bírósági döntést, de mint mondta, tisztában van azzal, hogy az ítélettől a végrehajtásáig hosszú az út.

PATAKY ISTVÁN (MAROSVÁSÁRHELY) – Magyar Nemzet

Kiemelt kép: A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak sírjai fölé a dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkeresztek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Ez is érdekelheti:  Spanyolország csúfosan elbukott Magyarországgal szemben

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük