KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését, erőszakkal törtek be a tv székházába

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés „szükségességét” a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében „javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki előzetes intézkedése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. Az intézkedést az alkotmánybíróság a volt kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára adta ki. Ennek megvitatását a testület a bejelentés szerint január 16-án tűzi napirendre.

Közben szerda délelőtt elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása. A többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt X közösségi felületén azt írták: „Vége a TVPiS-nek. A TVP Info kikapcsolva.”

Szerda délután Rafal Bochenek, a PiS szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta:

„a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek” a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió és a PAP hírügynökség székházaiba. Bochenek szerint a rendvédelmisek „brutálisan megtámadták” a PiS képviselőit is. A szóvivő „minden alapelv megsértésének” nevezte a fejleményeket.

Szerdára virradó éjjel a PiS több parlamenti képviselője a TVP varsói székházaiban tiltakozó akciót indított „a közmédia védelmében”. A rotációs akcióban a párt képviselői tízfős csoportokban állandó ügyeletet kezdtek a TVP-ben – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS egyik alelnöke szerdán az X-en törvénytelennek nevezte Bartlomiej Sienkiewicz közmédiával szembeni lépéseit. Az intézkedések azt mutatják, hogy „a hatalom, amely állítólag a jogállamiságot óvja, valójában lépten-nyomon megsérti azt” – áll a bejegyzésben.

„Nem adjuk fel. Nem engedjük, hogy Lengyelországban diktatúrát építsenek”

– írta Morawiecki.

Krzysztof Smiszek új igazságügyi miniszterhelyettes szerda reggel a közszolgálati rádió wroclawi csatornáján elismerte: a szejm kedd éjjeli határozata „nem jogalkotó”, mindazonáltal „alapot ad a konkrét döntéshozatalra jogosult kultuszminiszter lépéseihez”. A miniszter ezért „radikális döntéseket hoz” – közölte. Hozzátette: a kormány „elszánta magát arra”, hogy „helyreteszi (…) a gyűlöletet és megvetést terjesztő” TVP-t és általában a közmédiát.

Ez is érdekelheti:  Trump nyerte Dél-Karolinát, legyőzte Nikki Haley-t a saját államában

Maciej Swirski, az országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) elnöke az X-en „kirívó jogsértésnek” nevezte a közmédia vezetésének felmentését. A TVP Info adásának és a hírtévé internetes honlapjának kikapcsolása pedig „jogtalanság, amely az (1981-es) hadiállapot legrosszabb idejét idézi fel” – írta.

 

Kiemelt képen: a lengyel köztelevízió épülete / Shutterstock

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük