Ez is hazaárulás: Osztrák kézre került a pórszombati génbank! – Örökre eltűnhetnek az eredeti magyar gyümölcsfajták

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A pórszombati növényi génbank a régi magyar gyümölcsfajták megőrzésére jött létre

A gyűjteményt Kovács Gyula hozta létre „Tündérkert” néven, a Medes hegyen, elsősorban a Göcsej, Őrség és Hetés régi fajtáinak megmentésére irányult, de találhatók itt fajták az ország több pontjáról, a Felvidékről és Erdélyből is. Szorgalmas és kitartó munkája eredményeként ez lett Európa legnagyobb fajtaszámú gyűjteménye! A Zala megyei Pórszombatban élő erdész, pomológus (gyümölcsszakértő) az 1980-as években kezdte gyűjteni, lajstromozni az addigra jórészt elfeledett göcseji tájfajtákat. Munkássága nyomán szökkent szárba Kárpát-medence-szerte Szarvas József Kossuth-díjas színművész névadásával a helyi tájfajták gyűjtését célzó Tündérkert-mozgalom.

 A vállalkozáshoz szükséges terület biztosításához a létrehozásakor a helyi önkormányzat is felajánlotta segítségét.

Magyarországon a jelenlegi törvényi szabályozás sajnos – Európában egyedülálló módon – ezeknek az értékeknek pusztítását segíti, és gátolja megőrzésüket. Hazánkban nincsen lehetőség arra, hogy a termelő a saját gyümölcséből gyümölcslét készítsen eladásra, mert nem felel meg az uniós kritériumoknak, így tönkremegy, míg máshol, például a Szlovéniában ezt megtehetik a gazdák. Őrzik és védik a fáikat, mert hasznosítják, míg mi magyarok ettől a lehetőségtől meg vagyunk fosztva. Holott ezáltal ösztönözni lehetne a falusi embereket a környezetükben lévő öreg fák megtartására. Amíg ez nem változik, pusztulni fognak a fák és a hagyományok is. A magyar gyümölcsfajták ellenállóbbak voltak a mostani hibrideknél, bár kevesebbet teremtek, de beltartalmilag magasan jobb minőségűek azoknál, nem kell vegyszerezni, metszeni őket. A téeszesítéssel és fajtacserével, fakivágásokkal tönkretett magyar gyümölcstermesztést a pórszombati génbank segítségével lehetett volna újjáéleszteni. A Kárpát-medence gyümölcskultúrájára a második világháború után berendezkedő kommunista diktatúra mérte a legnagyobb csapást. A hozzáértő gazdákat, a falvak szellemi elitjét kuláknak bélyegezték, sokukat deportálták, a kolhozosítással kifosztották őket, és a könnyű művelhetőség, valamint a termésmennyiség lett a fő szempont, háttérbe szorítva a minőséget és a sokszínűséget. A rendszerváltozás újabb csapásnak bizonyult. A hírmondónak maradt gazdálkodókat, a háztájizást ellehetetlenítették, a magyar vidék hagyományai lassan az enyészeté lettek, az évszázadok tudása mára elveszett, ennek híján pedig nincs, aki őrizze a helyi tájfajtákat.

 A biogazdálkodás és termesztés húzóágazat lehetne,- de ez sem a kormánynak, sem az őket irányító EU-nak és a mögöttes globális cégeknek nem érdeke!

Az idegen érdekek kiszolgálása, az erre irányuló szerződések pedig nem más, mint közönséges hazaárulás!

A génbank területét az önkormányzat egy osztráknak adta el

A földterület Alaptörvény ellenesen, egy osztrák állampolgár birtokába került. Ezzel szemben ha mi Ausztriában földet vennénk, nem tehetnénk meg, mert tiltják a törvények!

A földtörvény szerint földet ugyan csak magyar állampolgár vehet – de a törvény szerint az uniós tagországok állampolgárai magyar állampolgárok is egyben! Nem is tudtunk róla, de már évekkel ezelőtt létrejött az európai „szuperállam”, saját identitással, a nemzetállamok szuverenitásának fokozatos elvonásával.

Egy ilyen helyzetben a települési agrárbizottságok léphetnek fel, de a kormányhivatal megváltoztathatja a határozataikat. Az osztrákok a már megszerzett területeiket kerítésekkel veszik körbe, és adják vissza bérletbe a magyar gazdálkodóknak.

A labancoktól béreljük a magyar földet? Ha ez így megy tovább, eljöhet az idő, amikor azzal állnak elő, hogy ha övék a föld, övék az ország is?

A magyar föld eladása hazaárulás, és csak a gazdák szolidaritásával menthető meg! Az eladás lehetőségét az Unióba való belépés után engedték meg, egy nemzetellenes alkuval, de sem ezért, sem a 2006 os bűntetteikért nem lehet az árulóinkat, kifosztóinkat felelősségre vonni!

Ki döntött az osztrák vevő javára és miért tette? Visszavásárolható- e a terület, vagy jogilag támadható a szerződés?

Megoldást hozhat- e egy megyegyűlés megszervezése? Miért tűri ezt szótlanul a magát „nemzetinek” tartó kormány, az Agrárkamara és a MAGOSZ?

Ha nem tudunk fellépni földjeink védelmében, ha az továbbra is idegenek kezére kerülhet és nem gabona, gyümölcs, hanem gyárak és napelemparkok nőnek rajta, akkor országunk elveszíti önellátó képességét, kiszolgáltatott élelmiszerfüggőkké válunk a GMO-kat termelő globális multicégektől.

Országunk, földjeink és egészségünk megóvása érdekében addig kell határozottan fellépnünk, amíg nem késő!

Ellopott földjeink és életünk, jogaink visszaszerezhetők, ha ki merjük mondani: az országunk területén létrehozott „köztársaság” eredetétől fogva illegitim, a Magyar Királyság jogilag nem szűnt meg, így nem vagyunk tagja sem az EU-nak, sem a NATO-nak, sem a WHO-nak! Ezért minden szerződés felfüggeszthető és felülbírálható!

Igazságot Magyarországnak és a többi népnek!

Most jött el az a pillanat amikor nem „összefogni” kell, hanem együttműködni!

Erről is beszélgetnek a „Parasztstúdió” vendégei: Fackelmann István Tóth Imre Dr. Bene Gábor A felvételt Kőszegi M. László készítette Szeged, 2022. október 24.

 

Kapcsolódó:

Ősi magyar gyümölcsfajták, amelyeket tilos forgalmazni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük